Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynuté nadýchané ovocné knedlíky

Sladké kynuté knedlíky potěší jak malé, tak i velké strávníky u stolu. Těsto zadělané se sušeným droždím nakyne v teple trouby. Do placek z něj pak zabalíme, co máme rádi, od ovoce po povidla. A tradičně je uvaříme na páře. Budou vskutku nadýchané.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

HanaTrk

Náročný

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez doby kynutí

25 min (5 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 070 kJ /
1 690 kcal
Bílkoviny57,58 g
Tuky14,91 g
Vláknina14,10 g
Cholesterol 271 mg
Sodík 601 mg
Sůl1,41 g
Sacharidy324,25 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouku prosejeme do misky. Přidáme špetku soli a promícháme. Uprostřed vytvoříme důlek, do kterého dáme moučkový cukr a droždí. V ohřátém mléce rozšleháme vejce, nalijeme k mouce a zaděláme těsto. Krok 2: Troubu zapneme a ohřejeme na cca 50 °C, misku s těstem zabalíme do potravinářské fólie a vložíme do teplé, ale již vypnuté trouby. Těsto necháme v teple kynout 60 minut. Krok 3: Nakynuté těsto rozbalíme a prohněteme. Znovu zabalíme do fólie a necháme dalších 15 minut kynout v teple trouby. Krok 4: Nyní je čas ukoulet knedlíky. Těsto vyjmeme z misky na pracovní plochu, prohněteme a rozdělíme na 8 (či více, pokud chcete malé knedlíky) dílů. Z každého dílu jednotlivě uděláme kuličku, kterou rozválíme v placku. Krok 5: Placku poklademe ovocem, můžeme použít marmeládu či povidla a zabalíme do knedlíku. Hotové knedlíky necháme 10-15 minut ležet. Krok 6: Do hrnce si dáme trochu vody, pařáček a na pařáček položíme plátýnko či tenčí utěrku. Hrnec přiklopíme poklicí a přivedeme k varu. Když je hrnec plný páry, na plátýnko položíme knedlíky, mezi kterými necháváme dostatek prostoru - v páře ještě značně nabydou, přiklopíme a v páře vaříme 10 minut. Hotové knedlíky propícháme párátkem, aby se těsto nesrazilo. Krok 7: Hotové knedlíky podáváme dle obliby - posypané moučkovým cukrem, strouhaným tvarohem, kakaem, mákem, polité máslem či smetanou nebo měkkým tvarohem s cukrem.

TIP: Čím plnit a sypat ovocné knedlíky?

Zveřejněno 6. 10. 2023

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynuté nadýchané ovocné knedlíky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v2QE8

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynuté nadýchané ovocné knedlíky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v2QE8

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka polohrubá, mléko, vejce, droždí sušené, cukr moučkový, sůl, ovoce, povidla švestková, marmeláda, cukr moučkový, tvaroh, kakao, mák, máslo

Přidat fotografie receptu