Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Výborná domácí šunka

Doma si již můžeme připravit ledacos. Od pečiva přes kysané výrobky až po šunku. Z kostek vepřové kýty, které naložíme do směsi koření, soli a cukru vytvoříme za pomoci šunkovaru skvělou domácí šunku.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Lenunka Lenunka

Náročný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 120 min plus chlazení v lednici 48 hodin + cca 6 hodin

150 min (30 min příprava + 120 min tepelná úprava, plus chlazení v lednici 48 hodin + cca 6 hodin)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 803 kJ /
1 148 kcal
Bílkoviny210,00 g
Tuky32,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 400 mg
Sodík 8,72 g
Sůl19,00 g
Sacharidy5,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso očistíme a nakrájíme na kostky velké asi 3-4 cm. Čtvrtinu masa umeleme na masovém mlýnku. Krok 2: Připravíme si směs soli, cukru a koření a smícháme s masem. Krok 3: Směs hněteme minimálně 5-10 minut, můžeme použít robot s hákem. Směs se musí začít lepit. Podle potřeby můžeme přidat 1-2 lžíce ledové vody. Krok 4: Do šunkovaru vložíme sáček a vymíchanou směs do něj upěchujeme. Šunkovar uzavřeme a necháme 48 hodin v lednici odpočívat. Krok 5: V den vaření šunky si vyndáme nádobu šunkovaru z lednice a necháme asi 3 hodiny stát při pokojové teplotě. Krok 6: Nádobu šunkovaru vložíme do hrnce s vodou, která musí sahat až do takové výšky šunkovaru, v jaké máme maso. Vaříme na 80 °C. Krok 7: Šunku vaříme 2 hodiny (minimum vaření šunky z jednoho kilogramu masa je 1 hodina). Teplota uprostřed masa by měla být v rozmezí 73-75 °C (výhodou je šunkovar s teploměrem, který se dá do masa zapíchnout). Krok 8: Šunkovar vyndáme z hrnce a postavíme do nádoby se studenou vodou. Necháme chladit. Pak vložíme do lednice - nejlépe přes noc. Krok 9: Šunku vyjmeme z nádoby a nakrájíme.

TIP: Rozdělení vepřového masa: Jak využít jednotlivé části v kuchyni

Zveřejněno 7. 10. 2023

Poznámka autorky Lenunka

V šunkovaru se nám nahoře vytvoří rosol, který nevyhazujeme, používáme ho jako koncentrovaný vývar do omáčky nebo polévky, případně sníme:)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Výborná domácí šunka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ERqnW

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Výborná domácí šunka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ERqnW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Dělali jsme jí doma a je moc dobrá. Lepší než kupovaná.:-K

Šunka vypadá moc dobře<3:-K

:-)<3:yes::yes: pěkný recept i foto, také občas dělávám tak zkusím i tento recept :-K

Moc pěkný recept. :yes: Šunku občas dělávám, budu muset vyzkoušet přidat to koření. ;-) Pokud mám nějakou návštěvu nabo třeba oslavu, tak dělám z kila masa, jinak potřebuju už spíše menší množství. A to byl i důvod, proč jsem začala dělat šunku v menších sklenicích. Taky je to vhodné pro všechny, kteří třeba nemají šunkovar. Sklenice ale musí mít rovné stěny, aby šla šunka vyjmout. Pro zajímavost a případné vyzkoušení přidávám odkaz. :-K

To vypadá moc dobře Leni<3:yes::yes::yes:

Suroviny:
kýta vepřová, sůl, praganda, pepř mletý, koření nové koření mleté, ořech muškátový, cukr

Přidat fotografie receptu