Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Frgály Petry z MasterChef Česko

Velké valašské frgály z kynutého těsta s bohatou sladkou náplní, posypané máslovou žmolenkou si jistě zamilujete. Frgály podle tohoto receptu zachutnaly i porotcům soutěže MasterChef.

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

PetraKamencova PetraKamencova

Náročný

Doba přípravy 140 min Doba přípravy: 80 min Doba tepelné úpravy: 60 min bez doby kynutí

140 min (80 min příprava + 60 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 6 kusů

6kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie45 994 kJ /
10 993 kcal
Bílkoviny221,06 g
Tuky458,22 g
Vláknina110,89 g
Cholesterol 1,29 g
Sodík 1,44 g
Sůl3,36 g
Sacharidy1 388,71 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl a cukr. Uděláme důlek, do kterého nalejeme teplé mléko a rozdrobíme droždí. Necháme pár minut vzejít kvásek. Přidáme vejce, žloutky, citronovou kůru a zpracujeme lesklé těsto, které se odlepuje od mísy. Krok 2: Nakonec zapracujeme máslo nakrájené na tenké plátky, mělo by být ještě pevné. Poprášíme moukou, zakryjeme a necháme kynout. Těsto můžeme nechat kynout přes noc v lednici, nebo na program kynutí v troubě po dobu 1,5 hodiny. Krok 3: Na makovou náplň svaříme mléko, mák, cukr a kousek skořice na mírném plameni po dobu cca 20 minut. Pak vyjmeme skořici a vmícháme povidla, rum a piškoty. Náplň musí být hustá, aby při pečení nestékala, pokud není, přidáme piškoty Krok 4: Povidla: Na pánvi necháme zkaramelizovat cukr a vysypeme na něj hrušky nakrájené na kostičky (není třeba loupat). Nemusíme se bát toho, že by cukr zase zatuhnul, rozvaří se ve šťávě z hrušek. Přidáme koření v pytlíčku a vaříme. Hrušky pustí šťávu, vaříme je ale do té doby, než se šťáva zredukuje a hrušky jsou měkké. Vmícháme Tuzemák a necháme opět trochu vydusit. Pak vyjmeme koření. Rozmixujeme tyčovým nebo stolním mixérem a vmícháme tolik piškotů, aby byla povidla hustá a netekla. Krok 5: Na tvarohovou náplň smícháme uvedené suroviny, vyškrábnutý lusk a osladíme dle vlastní chuti. Určitě nezapomeňme na citronovou kůru, ta je tam skvělá. Krok 6: Z uvedených surovin zpracujeme hrudkovitou drobenku. Krok 7: Z vykynutého těsta tvoříme bochánky vážící přibližně 200 g. Vyválíme je na pomoučeném válu a dáme do vymazané formy. Náplně dáváme dle libosti buď jednotlivě, nebo je nakombinujeme. Krok 8: Troubu včas rozpálíme na 170 °C. Krok 9: Frgály posypeme bohatě drobenkou a pečeme v horko-vzdušné troubě (ve které můžeme péci klidně 2 najednou) po dobu 20 minut. Krok 10: Po vychladnutí je pocákáme rozpuštěným máslem smíchaným s Tuzemákem. Potřeme také okraje.

TIP: Jak upéct frgály

Zveřejněno 15. 10. 2023

Poznámka autorky PetraKamencova

Na drobenku je potřeba 1 díl másla, 1 díl cukru a 2 díly mouky (22. minuta videa).

Petra: Valašský frgál jsem upekla v 7. díle soutěže MasterChef Česko 2023 a rozplakala jimi porotce Radka Kašpárka. Porotci si nikdy neodnesli žádné jídlo do zákulisí, jen moje frgály. Tolik slov chvály rozplakalo i mne, podívejte se na ten díl😍. Frgály mne naučila péct moje zesnulá maminka, která pekla ty nejlepší, a já je peču vždy se vzpomínkou na ni, na mé rodiče. Vyzkoušejte je také. Video postup najdete na mém YouTube kanálu.

www.youtube.com/@PetraMasterChef

Sledovat mne můžete také na Instagramu: Petra_kamen

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Frgály Petry z MasterChef Česko

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DkqXK

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Frgály Petry z MasterChef Česko

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DkqXK

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (6)

Moravia: Já třeba dělám drobenku jen takto. Dokonce tady mám recept se stejným poměrem. Co mi zbude zamrazím a mám kdykoliv po ruce.
www.toprecepty.cz/recept/63888-minutova-drobenka-i-do-zasoby/fotografie-214482/?_gl=1*k6u50l*_up*MQ..*_g

Kdo už pekl podle receptu ? Nesedí mi poměr některých surovin , třeba proč 1kg drobenky !?

Krásne frgály, nedivím sa, že porotcu dojali k slzám...

:-)<3:yes::yes: Super :-K

U nás jsou hodně oblíbené..dělala jsem s tvarohem a na to pytlíkem nastříkala povidla. Přidávám foto i hvězdičky:-K:-K

Jsou opravdu nádherné <3

Suroviny:
mléko plnotučné, droždí, vejce, žloutek, mouka hladká, cukr písek, sůl, máslo, kůra citronová, mák mletý, mléko, cukr krupice, skořice celá, rum, povidla švestková, piškoty, hruška, cukr třtinový, badyán, skořice celá, koření hřebíček, rum, piškoty, tvaroh, citron, lusk vanilkový, cukr vanilkový, cukr krupice, rum, mléko, piškoty, máslo, cukr krupice, mouka polohrubá

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu