Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelníky nasladko

Věděli jste, že zelí lze použít i do moučníku? Tradiční kynuté bochánky z Rychnovska, plněné karamelizovaným hlávkovým zelím, potřené škvařeným máslem a sypané směsí cukru a skořice vám zachutnají. Ale pozor dietní opravdu nejsou!

Hodnocení receptu je 3,5 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zuzi777a zuzi777a

Středně náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 60 min + doba kynutí

75 min (15 min příprava + 60 min tepelná úprava, + doba kynutí )

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 143 kJ /
3 858 kcal
Bílkoviny64,01 g
Tuky179,80 g
Vláknina26,20 g
Cholesterol 823 mg
Sodík 631 mg
Sůl1,32 g
Sacharidy482,94 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Připravíme kvásek z cukru, trochy mouky, poloviny mléka a kvasnic. Krok 2: Po vzejití kvásku přidáme ostatní suroviny a vypracujeme lehce lepivé těsto. Necháme alespoň hodinu vykynout. Krok 3: V mezičase připravíme zelnou nádivku. Zelí pokrájíme nadrobno. Pomalu ho restujeme na oleji do změknutí a vyrestování vody. Když je zelí změklé a trošičku dohněda zasypeme ho cukrem, který necháme lehce zkaramelizovat. Hotovou nádivku necháme zchladnout. Krok 4: Po vykynutí přesuneme těsto na olejem postříknutou pracovní plochu. Rozdělíme ho na zhruba 14 kousků. Ty zploštíme a naplníme zelnou nádivkou jako měšec. Položíme je spojem na plech vyložený pečicím papírem a zvrchu stlačíme do tvaru silné placky. Necháme znovu asi 1/2-3/4 hodiny vykynout. Předehřejeme troubu na180 °C. Krok 5: Před pečením potřeme bochánky škvařeným máslem. Pečeme dozlatova asi 25 minut podle trouby. Krok 6: Hotové zelníky sypeme směsí cukru se skořicí.

TIP: Jak péct kynuté moučníky

Zveřejněno 23. 11. 2023

Poznámka autorky zuzi777a

Původní recept pochází zřejmě někde z okolí Rychnova nad Kněžnou. Připravovala je manželova babička, podle pamětníků neodolatelné. Tohle je můj pokus o napodobení, prý je výsledek totožný s babiččinými zelníky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zelníky nasladko

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xk21n

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zelníky nasladko

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xk21n

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

magdalenka: No vida, ono se asi dříve vařilo a peklo podobně napříč Českem i Slovenskem. Jen už je recept pozapomenut.🙂

Moja mamka zas piekla kysnutý závin s takouto sladkou zelnou nádivkou, ochutenou škoricou.

zuzi777a: Ono je fajn, se někdy prostřednictvím receptů a jídla vrátit v čase. :-K

mika59: Já si zase vzpomínám na svoji babičku, ta dělala se zelnou náplní kynutou buchtu na celý plech a taktéž s drobenkou. Jako dítěti mně to moc nechutnalo, změnilo se to v dospělosti. :-) Vždy, když jsem chtěla udělat radost tatínkovi, tak jsem mu ji upekla.
Pokud by někoho tato náplň zajímala, tak dělávám takto: 500 g nakrouhaného zelí spaříme a ve velmi malém množství vody dusíme doměkka s troškou soli. Pak přidáme zhruba 40 g másla, 50 g cukru, 50 g namočených rozinek, ochutíme mletou skořicí, pokud je třeba tak malinko dosolíme a po vychladnutí použijeme. :-K

Naše babička dělává takhle zelný štrůdl a je to lahoda, jak to zelí tam křupne :-D zrovinka náhodou mám všechny suroviny doma, takže se do nich pustím, ať máme svačinku ;-)

mika59: Tak to je také hardcore! :-O Naše babičky prostě uměly dobroty, které dneska zní přinejmenším zvláštně!:-)

zuzi777a: Pamatuji si jak moje babička pekla zelné koláče s drobenkou..byly výborné, ale už jsou to desítky let.:-K

Marie Svarcova: Mě by to asi samotnou nenapadlo, nacpat buchty oslazeným zelím. Ale fakt to je dobré.<3

:-) :yes::yes:Zelníky miluji ale nasladko neznám , určitě zkusím :-K

Suroviny:
mouka hladká, kvasnice, máslo, cukr, mléko, žloutek, sůl, olej, zelí, olej, cukr, pepř mletý, máslo, cukr moučkový, skořice mletá

Přidat fotografie receptu