Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vanilkové vykrajované sušenky

Když se kuchyní line vůně vanilky, je jisté, že Vánoce jsou za dveřmi. Tato tobolka tropické orchideje plná semínek, je považována za celosvětově nejoblíbenější sladkou příchuť. A tak nemůže chybět na stole v době našich nejkrásnějších svátků.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

yvelola

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 15 min Bez doby odležení těsta

45 min (30 min příprava + 15 min tepelná úprava, Bez doby odležení těsta)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 225 kJ /
4 595 kcal
Bílkoviny59,86 g
Tuky277,00 g
Vláknina16,20 g
Cholesterol 714 mg
Sodík 10 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy457,54 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Prosejeme mouku a spojíme všechny suroviny. Do směsi přikrájíme změklé máslo a přidáme vanilku. (Pro správnou chuť doporučuji přidávat vanilku luskovou - drcenou v hmoždíři. Sušenky pak opravdu krásně voní a zcela jinak chutnají.) Krok 2: Vypracujeme vláčné těsto, necháme v chladu odpočinout cca na hodinku, těsto následně vyválíme cca na 4-5 mm tlustou placku a vykrajujeme různé tvary, kupříkladu hvězdičky. Krok 3: Tvary ukládáme na plech vyložený papírem na pečení. Vkládáme do předehřáté trouby a pečeme na 200 stupňů. Vytahujeme, jakmile těsto zlátne, pečou se rychle a začínají zlátnou plus minus za 15 minut.

TIP: Jak zacházet s vanilkou

Zveřejněno 16. 12. 2023

Poznámka autora yvelola

Těsto dědíme z generaci na generaci. Používejte vždy jen máslo, je to poměrně starý recept a vychází z klasických surovin - s rostlinnými či umělými sladidly či tuky těsto nefunguje a rozpadá se. Při opakovaném vyválení těsta se snažte co nejméně moučit stůl, s přibývající moukou těsto ztrácí svou konzistenci a začne se trhat. Je lepší nechat těsto lehce přilepené k podložce a dopomoci si nožem.

Sušenky jsou velmi křehké a díky luskové vanilce je jejich chuť velmi výrazná, podáváme je samostatně. Kdo chce může slepovat vanilkovým anebo máslovým krémem.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vanilkové vykrajované sušenky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kRrXv

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vanilkové vykrajované sušenky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kRrXv

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka hladká, cukr moučkový, máslo, ořechy, lusk vanilkový, skořice, kůra citronová

Přidat fotografie receptu