Hvězdonické vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky jsou klasikou, které odolá málokdo, proto patří neodmyslitelně na vánoční stůl. Rodinné recepty na poměr cukru, mouky a ořechů jsou děděné z matky na dceru a každý ty své považuje za nejlepší.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 20 926 kJ / 5 001 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 95,04 g |
Tuky | 349,81 g |
Vláknina | 29,20 g |
Cholesterol | 1,40 g |
Sodík | 116 mg |
Sůl | 0,24 g |
Sacharidy | 353,66 g |
Postup přípravy
Krok 1: Prosejeme mouku a spojíme všechny ingredience, nakonec přikrájíme změklé máslo. (Doporučuji použít luskovou vanilku, rozetřenou v hmoždíři.)
Krok 2: Zpracujeme vláčné těsto a necháme odpočinout klidně 3-4 hodiny v ledničce.
Krok 3: Tvarujeme rohlíčky... to je asi věc šikovnosti a kreativy. Moje rada je vyválet si úzké válečky, tlusté asi jako běžná vařečka a následně je krájet na 4-5 cm kousky a ty ohýbat do tvaru rohlíčků. Moc tenké válečky se trhají a moc tlusté nejsou pěkné.
Krok 4: Rohlíčky ukládáme na plech vyložený pečicím papírem. Vkládáme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 200 stupňů cca 25 min. Upečené rohlíčky poznáme podle barvy - měla by být dozlatova. Lze si je vypéci až do hněda, pak se víc vypraží ořechy či mandle a chuť je intenzivnější.
Mezi zlatavou barvou a hnědou je velmi krátký interval, proto je nutné troubu hlídat. Krok 5: Z trouby vytahujeme celý plech a ještě horké rohlíčky obalujeme ve vanilkovém cukru.
Mezi zlatavou barvou a hnědou je velmi krátký interval, proto je nutné troubu hlídat. Krok 5: Z trouby vytahujeme celý plech a ještě horké rohlíčky obalujeme ve vanilkovém cukru.
Zveřejněno 16. 12. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hvězdonické vanilkové rohlíčky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lY2E1
Moje poznámka
Hvězdonické vanilkové rohlíčky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lY2E1
Nejnovější recepty
Pečená uzená kachní prsa na medu s růžovým zelím a bramborovými noky
Přidáno před 17 minutami
Švýcarské vánoční dortíčky
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí játra s mandlemi na víně
Přidáno před 8 hodinami
Pomazánka se šunkou, křenem a čerstvým krémovým sýrem s bylinkami
Přidáno před 9 hodinami
Vánoční sněžítka
Přidáno před 10 hodinami
Pečené fíky s medem a s ořechy
Přidáno před 23 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Nepečené medovníkové kuličky obohatí talíř s cukrovím: Voní medem a karamelem, jejich snadnou přípravu zvládne každý
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Smetanové gnocchi se žampiony a pórkem
Nikki1 před 15 minutami
Plněné ořechy
Handour před 26 minutami
Marokánky III - cukroví
Panova před 51 minutami
Skořicovo - mandlové rohlíčky
Panova před 1 hodinou
Zapečené těstoviny s uzeným masem
Jasminita26 před 1 hodinou
Kuřecí špízy
Tacek před 1 hodinou
Pečené brambory v troubě
Tacek před 1 hodinou
Makové kytičky
renatamanglova618 před 1 hodinou
Babiččina třená bábovka
EvaCh před 2 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
mandle mleté,
máslo,
vanilka,
žloutek,
bílek,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
lusk vanilkový
Komentáře (4)