Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hvězdonické vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky jsou klasikou, které odolá málokdo, proto patří neodmyslitelně na vánoční stůl. Rodinné recepty na poměr cukru, mouky a ořechů jsou děděné z matky na dceru a každý ty své považuje za nejlepší.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

yvelola

Náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 25 min Bez doby odložení těsta

70 min (45 min příprava + 25 min tepelná úprava, Bez doby odložení těsta)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie20 926 kJ /
5 001 kcal
Bílkoviny95,04 g
Tuky349,81 g
Vláknina29,20 g
Cholesterol 1,40 g
Sodík 116 mg
Sůl0,24 g
Sacharidy353,66 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Prosejeme mouku a spojíme všechny ingredience, nakonec přikrájíme změklé máslo. (Doporučuji použít luskovou vanilku, rozetřenou v hmoždíři.) Krok 2: Zpracujeme vláčné těsto a necháme odpočinout klidně 3-4 hodiny v ledničce. Krok 3: Tvarujeme rohlíčky... to je asi věc šikovnosti a kreativy. Moje rada je vyválet si úzké válečky, tlusté asi jako běžná vařečka a následně je krájet na 4-5 cm kousky a ty ohýbat do tvaru rohlíčků. Moc tenké válečky se trhají a moc tlusté nejsou pěkné. Krok 4: Rohlíčky ukládáme na plech vyložený pečicím papírem. Vkládáme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 200 stupňů cca 25 min. Upečené rohlíčky poznáme podle barvy - měla by být dozlatova. Lze si je vypéci až do hněda, pak se víc vypraží ořechy či mandle a chuť je intenzivnější.
Mezi zlatavou barvou a hnědou je velmi krátký interval, proto je nutné troubu hlídat. Krok 5: Z trouby vytahujeme celý plech a ještě horké rohlíčky obalujeme ve vanilkovém cukru.

TIP: Kdy se obalují vanilkové rohlíčky - tipy a rady

Zveřejněno 16. 12. 2023

Poznámka autora yvelola

Těsto dědíme z generace na generaci. Používejte vždy jen máslo, je to poměrně starý recept a vychází z klasických surovin - s rostlinnými tuky těsto nefunguje, drolí se a teplem se rohlíčky v troubě roztečou. Stejně tak NENECHÁVEJTE těsto v lednici víc jak 6 hodin anebo přes noc. Těsto se rozpadne. Pokud použijete mandle - rohlíčky budou jemnější chuti, ořechy dodávají ostrost. Výsledek bývá báječný a jedna dávka většinou nestačí....

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hvězdonické vanilkové rohlíčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lY2E1

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hvězdonické vanilkové rohlíčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lY2E1

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (4)

yvelola,cathleen :dovolím si přidat moji zkušenost.Na podzim se u nás začal prodávat drcený vanilkový lusk od dr. Oetkera,sklenička asi 7cm velká.Mně ho vozí sousedka ,která bydlí v Essenu, už několik let ho používám při výrobě vanilkové zmrzliny a spokojenost velká :yes:
Možná to někomu pomůže :-K

yvelola: no a co lusk rozříznout podélně a nožem z něj sedřít jen měkký vnitřek? Vmícháte ho do těsta lehce ;-) Prázdný lusk můžete zapíchnout do cukru obyčejného, pěkně vám ho provoní :-)

Dobrý den, ano přesně tak...krájím ostrým nožem do zblnutí na uplnou kaši a pak ještě třu v hmoždíři...je to taková trochu votrava...nic lepšího jsem nevymyslela...někdo ho suší a pak drtí, ale na to už nemáme čas. prý je také dobrá tresť....ale nezkoušela jsem

Zeptám se vás na bod 1. - vanilkový lusk rozetřený v hmoždíři. Jak to prosím děláte, nakrájíte ho na kousky a ty rozetřete :-?

Suroviny:
mouka hladká, mandle mleté, máslo, vanilka, žloutek, bílek, cukr moučkový, cukr vanilkový, lusk vanilkový

Přidat fotografie receptu