Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krkonošské kyselo se sušenými houbami

Hodnocení receptu je 5,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

RubyRom RubyRom

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 40 min

80 min (40 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Pravé krkonošské kyselo sloužilo v chudých rodinách mnohdy jako hlavní chod a vařilo se zásadně ze sušených hub. Tato verze je z aktivního chlebového kvásku a na kvalitě kvásku závisí chuť a kyselost polévky.

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 052 kJ /
1 685 kcal
Bílkoviny76,97 g
Tuky34,39 g
Vláknina33,80 g
Cholesterol 1,04 g
Sodík 445 mg
Sůl0,84 g
Sacharidy250,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Chlebový kvásek připravíme jednoduchým způsobem. Mouku dobře smícháme s teplou vodou a necháme pod utěrkou na teplém místě alespoň 24, ale nejlépe 48 hodin stát. Krok 2: Do jiné nádoby nalijeme půl litru studené vody a do ní den před vařením namočíme houby a kmín. Krok 3: Vodu z hub (i s houbami) zavaříme asi 10 minut.
Chlebový kvásek postupně zašleháváme do houbového vývaru a necháme společně 20-30 minut provařit. Krok 4: Oloupané brambory uvaříme doměkka a poté odložíme. Krok 5: Na másle orestujeme najemno nakrájenou cibulku dosklovata, přilijeme rozmíchaná vejce a připravíme míchaná vajíčka, nakonec přidáme pažitku. Krok 6: Míchaná vejce vložíme do předehřátých talířů společně s překrájenými bramborami a zalijeme horkou polévkou.

Zveřejněno 10. 1. 2024

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Krkonošské kyselo se sušenými houbami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/W6Qzx

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Krkonošské kyselo se sušenými houbami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/W6Qzx

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Krásná fotka i recept<3

Marie Svarcova: :-K:-K:-K:-K

:-)<3:yes::yes: pěkně napsaný recept a krásné foto :-K dala bych si

lenka.janatkova: Díky moc :-K

houba: Moc děkuji :-K

Přesně takhle znám kyselo z dětství, od mé babičky :-)

Znam přímo od obyvatel a mas ho perfektní!! Hlavne s tím kváskem, ten tam proste patri. Ja si do nej rada davam kysanou smetanu, ale az do taliře! Krásný recept od tebe!

mika59: Moc děkuji :-K

Moc pěkný recept i fotka :yes::yes::yes:

Suroviny:
mouka celozrnna pšeničná, voda, hříbky sušené, brambory, vejce, cibule, máslo, kmín celý, sůl, pepř mletý, pažitka

Přidat fotografie receptu