Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bělohradské kyselo slavnostní

V Podkrkonoší se kyselo vařilo po celý rok. Někde se brambory vařily zvlášť ve slupce, jinde se přidávala smetana, nebo houby v soli místo sušených. Základ byl vždycky žitný kvásek a výsledkem syté, plnohodnotné a velmi chutné jídlo.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zuzi777a zuzi777a

Snadný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 60 min

75 min (15 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 8 porcí

8porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 607 kJ /
3 013 kcal
Bílkoviny130,96 g
Tuky163,92 g
Vláknina26,35 g
Cholesterol 2,85 g
Sodík 1,18 g
Sůl2,10 g
Sacharidy242,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Namočíme houby do horké vody. Kvásek rozmícháme ve vlažné vodě na hustotu lívancového těsta. Krok 2: Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a vložíme do vroucí osolené vody. Přilijeme kvásek, zamícháme a ztlumíme teplotu. Při použití multifunkčního hrnce přepneme na program pomalé vaření. Povaříme nejméně půl hodiny. Klidně i déle. Krok 3: Na polovině másla osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme vejce, rozmícháme a zvolna osmažíme ne příliš dotuha. Krok 4: Vlijeme do polévky a od té chvíle pouze udržujeme teplotu. Dále nevaříme. Krok 5: V malém kastrůlku uškvaříme zbylé máslo dozlatova, až získá sladkou oříškovou chuť. Hotovou polévku na talíři dozdobíme petrželí a lžící škvařeného másla.

Zveřejněno 17. 1. 2024

Poznámka autorky zuzi777a

Kyselo vařila moje babička. Bylo po dovaření ve velkém hliněném hrnci na kraji plotny kamen. Vedle hrnce stál malý kastrůlek se škvařeným máslem. Každý si nabíral podle hladu a chuti, dokud bylo co. Kyselo bylo odležením v teple čím dál lepší.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bělohradské kyselo slavnostní

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kRrPN

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bělohradské kyselo slavnostní

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kRrPN

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Marie Svarcova: Děkuji, jen bych měla dělat kysela stejný kotel, jako moje bábinka. :-)Množství z receptu v naší pětičlenné domácnosti jen zasyčelo!

:-)<3:yes::yes: dobře navařeno, recept se mi moc líbí. :-K

Suroviny:
kvas žitný, kvásek, houby sušené, voda, voda, sůl, kmín drcený, pepř mletý, brambory, máslo, cibule, vejce, petržel

Přidat fotografie receptu