Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí kynuté knedlíky

Ke klasickým českým omáčkám se hodí dobrý kynutý a nadýchaný knedlík, který nechá díky méně výrazné chuti vyniknout chuť omáčky. S tímto receptem ho určitě zvládnete. Knedlík můžete uvařit v osolené vodě nebo v páře.

Hodnocení receptu je 4,3 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

RubyRom RubyRom

Snadný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 80 min Doba tepelné úpravy: 20 min

100 min (80 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 kusy

4kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 753 kJ /
1 614 kcal
Bílkoviny58,79 g
Tuky15,04 g
Vláknina13,40 g
Cholesterol 272 mg
Sodík 3,40 g
Sůl8,43 g
Sacharidy304,18 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy prosejeme mouku, smícháme se solí, doprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, posypeme troškou cukru a zalijeme ho trochou vlahého mléka. Počkáme až droždí vzejde (asi 5 minut). Krok 2: Pak přidáme vajíčko a zbytek mléka a dobře propracujeme těsto. Jemně ho poprášíme moukou, přikryjeme čistou a suchou utěrkou a necháme kynout. Těsto by při správném vykynutí mělo zdvojnásobit svůj objem. Krok 3: Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na 4 díly, každý díl dokulata vyvalujeme do koule, přikryjeme utěrkou a necháme ještě chvíli kynout. Krok 4: Pak knedlíky vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 20 minut. Hotové propícháme vidličkou. Knedlíky můžeme také uvařit v páře. Potřeme je olejem, aby během vaření neosychaly. Vaříme 20 minut a nemusíme propichovat.

TIP: Jak poznat hotový knedlík

Zveřejněno 22. 1. 2024

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí kynuté knedlíky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yP9yP

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí kynuté knedlíky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yP9yP

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (28)

Výborný recept, dnes jsem vařila podle tohoto receptu a nejlepší knedlík, jaký se mi kdy povedl 😊děkuji!

iveta.kroul: Tak to mám velikou radost, děkuji.

zdenka.s: moc děkuji :-K

Bayta: Tak to jsem ráda, já pekárnu nemám tak s tím ani nemám zkušenosti :-K. Děkuji

Bayta: Domácí pekárna je na přípravu kynutého těsta opravdu super. :yes:

Moc dobré. Zkusila jsem je připravit v pekárně a povedly se :)

zdenka.s: tak to jste mi udělala velikou radost, moc děkuji za vyzkoušení a také za foto. :-K

RubyRom: děkuji za přání :-K povedly se a jsou fantastické :yes::yes: já už jiné asi dělat nebudu a doporučuji všem.Dělala jsem je na páře .Dovolila jsem si přidat fotky ;-)
Omlouvám se, já moc fotky neumím .

zdenka.s: přeji ať se podaří:-K

RubyRom: děkuji moc za rychlou odpověď :-K za chvíli půjdou do hrnce

zdenka.s: ty koule nechat chvíli kynout a pak rukama bez přidávání mouky jen vytvarovat do válečku, jde to dobře.

Rubyrom: tak se projevím jako trubka ,ale nedá se nic dělat : těsto mi kyne :yes:a já nevím, jestli mám udělat z těch čtyř koulí šišky nebo vařit kulaté ?:-)

houba: díky moc :-K

RubyRom: Tady je ten rc na moje knedliky :-) Místo prdopeče může být sodovka!
1url.cz/FuSLX

houba: Určitě neukamenují a bude to další inspirace pro ostatní i pro mne. Budu se těšit, díky. :-K

houba: Jistě neukamenují :-), určitě tady může být další, a navíc léty ověřený recept. <3:-K Moc ráda se pak podívám, osobně dělávám klasické kynuté knedlíky. :-K

Suroviny:
mouka polohrubá, sůl, droždí čerstvé, cukr, mléko, vejce, olej

Přidat fotografie receptu