Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí kynuté knedlíky

Ke klasickým českým omáčkám se hodí dobrý kynutý a nadýchaný knedlík, který nechá díky méně výrazné chuti vyniknout chuť omáčky. S tímto receptem ho určitě zvládnete. Knedlík můžete uvařit v osolené vodě nebo v páře.

Hodnocení receptu je 4,3 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

RubyRom RubyRom

Snadný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 80 min Doba tepelné úpravy: 20 min

100 min (80 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 kusy

4kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 753 kJ /
1 614 kcal
Bílkoviny58,79 g
Tuky15,04 g
Vláknina13,40 g
Cholesterol 272 mg
Sodík 3,40 g
Sůl8,43 g
Sacharidy304,18 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy prosejeme mouku, smícháme se solí, doprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, posypeme troškou cukru a zalijeme ho trochou vlahého mléka. Počkáme až droždí vzejde (asi 5 minut). Krok 2: Pak přidáme vajíčko a zbytek mléka a dobře propracujeme těsto. Jemně ho poprášíme moukou, přikryjeme čistou a suchou utěrkou a necháme kynout. Těsto by při správném vykynutí mělo zdvojnásobit svůj objem. Krok 3: Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na 4 díly, každý díl dokulata vyvalujeme do koule, přikryjeme utěrkou a necháme ještě chvíli kynout. Krok 4: Pak knedlíky vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 20 minut. Hotové propícháme vidličkou. Knedlíky můžeme také uvařit v páře. Potřeme je olejem, aby během vaření neosychaly. Vaříme 20 minut a nemusíme propichovat.

TIP: Jak poznat hotový knedlík

Zveřejněno 22. 1. 2024

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí kynuté knedlíky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yP9yP

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí kynuté knedlíky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yP9yP

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (28)

Výborný recept, dnes jsem vařila podle tohoto receptu a nejlepší knedlík, jaký se mi kdy povedl 😊děkuji!

iveta.kroul: Tak to mám velikou radost, děkuji.

zdenka.s: moc děkuji :-K

Bayta: Tak to jsem ráda, já pekárnu nemám tak s tím ani nemám zkušenosti :-K. Děkuji

Bayta: Domácí pekárna je na přípravu kynutého těsta opravdu super. :yes:

Moc dobré. Zkusila jsem je připravit v pekárně a povedly se :)

zdenka.s: tak to jste mi udělala velikou radost, moc děkuji za vyzkoušení a také za foto. :-K

RubyRom: děkuji za přání :-K povedly se a jsou fantastické :yes::yes: já už jiné asi dělat nebudu a doporučuji všem.Dělala jsem je na páře .Dovolila jsem si přidat fotky ;-)
Omlouvám se, já moc fotky neumím .

zdenka.s: přeji ať se podaří:-K

RubyRom: děkuji moc za rychlou odpověď :-K za chvíli půjdou do hrnce

zdenka.s: ty koule nechat chvíli kynout a pak rukama bez přidávání mouky jen vytvarovat do válečku, jde to dobře.

Rubyrom: tak se projevím jako trubka ,ale nedá se nic dělat : těsto mi kyne :yes:a já nevím, jestli mám udělat z těch čtyř koulí šišky nebo vařit kulaté ?:-)

houba: díky moc :-K

RubyRom: Tady je ten rc na moje knedliky :-) Místo prdopeče může být sodovka!
1url.cz/FuSLX

houba: Určitě neukamenují a bude to další inspirace pro ostatní i pro mne. Budu se těšit, díky. :-K

houba: Jistě neukamenují :-), určitě tady může být další, a navíc léty ověřený recept. <3:-K Moc ráda se pak podívám, osobně dělávám klasické kynuté knedlíky. :-K

RubyRom: Bych si ani nedovolila takovy knedlik prezentovat! Mouku kupuju jakoukoliv, polohrubou, tak jak se i kdysi kupovala. Nekdo pouziva hrubou. To delaůa nekdy moje mnohem starsi sestra a ty uz jsou na me moc hrube. Tady nekde jsem cetla, jak mnoho je receptu na knedliky! :-) Ja ho sem nekdy tedy pridam, ale to me lidi ukamenují! :-) Tenhle tyden mám husty, tak az zase bude klid. Momentalne tu vedle me holcicka (vnučka) drobí rohlík a "uz" snídá :-)

houba: Máš ten knedlík se sodovkou tady na Topkách? Docela by mne zajímal a polohrubá mouka housková je jaká?

houba: Ale dokázala!! Nic to není. No a klobouk dolů, vařit ve 2 v noci, ale co bychom my mámy pro ty naše lásky neudělaly, že? :-K

RubyRom: to jsem rada!!! A jeste drobnost. Ja bych tak krasny NIKDY nedokazala!! A krome toho musim mit knedlik ve vode uz za 10min! :-) Min tyden jsem varila ve 2 v noci aby byl cerstvy, protoze prijelo velke moje dite hladove

houba: V pohodě, já to neberu ve zlém :-K:-K:-K

RubyRom: Rozhodne jsem nechtela znevazit tvuj jiny, krasny knedlík!! Melo to vyznít jako pravý opak, jaky take je mozný!! Jsme preci v diskuzi!;-)

houba: RubyRom: No proč ne, každý dělá svůj recept. Já ten svůj nikomu nenutím , ale třeba se někomu bude hodit.:-K a knedlíků dělám víc druhů i těch kynutých.

U nás jedině a nikdy jinak, z polohrubé houskové, nebo chlebové :-) Zadělávané sodovkou nebo s prdopečem. Máme radši pevnější knedlík :-8

Dělám je úplně stejně, jen z hrubé mouky. Vařím ve vodě a krájím nití ;-)

Jiné než kynuté už nedělám spoustu let.

Marie Svarcova: Maruško, moc děkuji, vařím taky všechny druhy knedlí, podle toho k čemu se které lépe hodí. Třeba ke svíčkové se hodí nejlépe kynuté , karlovarské, které tak často u svíčkové vidím mi k ní nesedí. Jsem prostě stará škola :-D<3:-K:-K:-K

:-)<3:yes::yes: máš je opravdu moc pěkné. Já je vařím velmi zřídka jen pro návštěvu z Moravy, naši mají raději karlovarské, hrníčkové a k masu bramborové. :-K

Suroviny:
mouka polohrubá, sůl, droždí čerstvé, cukr, mléko, vejce, olej

Přidat fotografie receptu