Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špekové knedlíky od Florentýny, krkovička a špenát

Špekové knedlíky se vám budou líbit pro svou chuť a sympatickou velikost do dlaně. Navíc do nich spotřebuje postarší pečivo. Nesmí se vařit ve vodě, pouze v páře, ale pokud dodržíte postup, není na nich co zkazit.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 115 kJ /
1 462 kcal
Bílkoviny35,82 g
Tuky107,24 g
Vláknina11,89 g
Cholesterol 351 mg
Sodík 4,19 g
Sůl10,65 g
Sacharidy83,09 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na knedlíky používáme předem usušené kostičky staršího pečiva, může být směs ze zbylých rohlíků, veky, nebo chleba (suším tak rohlíky, toustový a lámankový chléb). Krok 2: Špek nakrájíme na drobnější kostičky a dáme na malou pánvičku na lžíci sádla mírně vysmažit cca 5 minut, jakmile začnou zlátnout odstavíme. Ještě teplý špek vlijeme do mísy na pečivo a dobře promícháme. Necháme vsáknout cca 5 minut. Krok 3: Poté v uvedeném malém množství mléka rozkvedláme vejce a osolíme. K pečivu nejprve vmícháme mouku a poté vlijeme mléko s vejcem. Opět dobře promícháme a necháme vsáknout celých 20 minut. Krok 4: Odpočinutou směs rozdělíme na čtvrtiny a z každé důkladným zmáčknutím vytvarujeme kulaté knedlíky. Pokud máme pařáček, lehce potřeme olejem a vaříme knedlíky v páře 20 minut. Používám Mikrogurmet určený k vaření v páře v MVT a vařím dle návodu na 800 W 18 minut ve vyšší nádobě, do spodní dáme 400 ml teplé vody. Po uvaření nemusíme knedlíky propichovat, jsou nadýchané, ale nesrazí se. Krok 5: Zatím na pánvi na rozpuštěné trošce sádla zesklovatíme drobně nasekanou šalotku. Přidáme rozmrazený a okapaný špenát, osolíme, opepříme a přidáme prolisovaný česnek. Pár minut podusíme a kdo chce přilije maličko smetany ke šlehání a necháme lehce zredukovat na potřebnou hustotu. Krok 6: Maso můžeme použít zbylé pečené nebo okořeněné plátky krkovice opečené na pánvi. Špekové knedlíky jsou ale velmi dobré i bez masa, jen se špenátem nebo dušeným kysaným zelím.

Zveřejněno 29. 1. 2024

Poznámka autorky Marie Svarcova

Když nemáme nasušené, můžeme dát nakrájené pečivo do trouby usušit a nechat vychladnout, je potřeba dodržovat váhu - sušené 115 g.

Výborné knedlíky dělám podle Jany Zatloukalové (Florentýna), ostatní podle své chuti.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špekové knedlíky od Florentýny, krkovička a špenát

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v286m

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špekové knedlíky od Florentýny, krkovička a špenát

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v286m

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

RubyRom: :-)Moc děkuji, knedlíky jsou výborné ala foto hrozné mám nadělený nový notebook a nějak si s těmi fotkami nerozumí ;-) Přeji krásný a pohodový den

Skvělé :-K:-K:-K:-K:yes::yes::yes:

Suroviny:
pečivo, sádlo, špek, vejce, mléko, mouka hrubá, sůl, olej, krkovice vepřová, sůl, kmín celý, pepř mletý, česnek, špenát listový mražený, cibule šalotka, sádlo, česnek, sůl, pepř mletý, smetana

Přidat fotografie receptu