Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Punčový dort podle Josefa Maršálka

Punčový dort vznikl již někdy za první republiky, a to nejspíš velkou náhodou, jelikož jej cukráři připravovali ze zbytků korpusů jiných dortů. Ovšem dort z tohoto receptu není zbytkový, nýbrž dotažený do posledního detailu cukrářem Josefem Maršálkem.

Hodnocení receptu je 4,3 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

toprecepty.cz toprecepty.cz

Náročný

Doba přípravy 140 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez doby odležení dortu

140 min (120 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez doby odležení dortu)

Suroviny pro 1 kus

forma o průměru 24 cm, k pečení jsou potřeba dvě formy

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie32 859 kJ /
7 854 kcal
Bílkoviny120,66 g
Tuky236,32 g
Vláknina19,15 g
Cholesterol 2,33 g
Sodík 1,83 g
Sůl4,85 g
Sacharidy1 209,63 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na korpus nahřejeme ve vodní lázni vajíčka s cukrem a kurkumou a vyšleháme do husté pěny. Pak vešleháme olej a nakonec vmícháme zbylé ingredience tak, abychom neztratily objem. Krok 2: Polovinu hmoty nalejeme do papírem vyložené dortové formy, zbylou hmotu pastelově obarvíme dočervena a nalejeme do druhé formy, taktéž vyložené pečicím papírem. Oba korpusy pečeme při 170 °C asi 20-25 minut. Vyjmeme a necháme zcela vychladnout. Krok 3: Uvaříme sirup ze všech ingrediencí a necháme asi jednu minutu lehce probublávat. Scedíme. Krok 4: Každý korpus dvakrát prořízneme. Vzniknou tak vždy 3 pláty (celkem 6). Na dno dortové formy dáme papír a dovnitř vložíme nejdříve červený korpus a potřeme jej polovinou džemu. Na něj dáme žlutý korpus a prolejeme jej 1/4 horkého sirupu. Krok 5: Přiložíme červený korpus, prolejeme další 1/4 sirupu, poté na to dáme žlutý korpus a opět červený a opět řádně provlhčíme. Krok 6: Na poslední žlutý korpus natřeme zbylý džem a potřenou stranou jej přitiskneme na dort. Dort ve formě přikryjeme papírem, formu s dortem umístíme do vyššího talíře či zapékací formy, dobře povrch zatížíme (třeba mísou s vodou) a takto připravený dort necháme v lednici přes noc. Krok 7: Druhý den opatrně vyjmeme z formy a obrátíme vzhůru nohama tak, že spodní, červená vrstva bude nyní nahoře. Krok 8: Na polevu umícháme rozmačkané ovoce a cukr dohladka a lehce nahřejeme. Dort polevou polejeme a necháme ji elegantně stéct po stranách. Ještě před zaschnutím dozdobíme jedlými sušenými květy a mrazem sušeným ovocem.

TIP: Tipy na přípravu punčového dortu podle slavného cukráře

Zveřejněno 16. 2. 2024

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Punčový dort podle Josefa Maršálka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lY2o6

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Punčový dort podle Josefa Maršálka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lY2o6

Suroviny:
vejce, cukr krupice, mouka hladká, olej, prášek do pečiva, sůl, kurkuma, potravinářské barvivo gelové, rum, voda, cukr krupice, citron, pomeranče, skořice celá, badyán, cukr moučkový, ovoce lesní, jahodová marmeláda, ovoce sušené

Přidat fotografie receptu