Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Játrový sýr podle ČSN

Stálice našich lahůdek - játrový sýr ve tvaru cihličky, ve špekovém kabátku, obalený staniolem, běžně nazývaný Paštika ve stříbře! Zkusíte podle zdejšího receptu znovu objevit jeho dávnou vynikající chuť?

Hodnocení receptu je 5,0 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

kimlo kimlo

Náročný

Doba přípravy 195 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 150 min

195 min (45 min příprava + 150 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

Z tohoto množstva vyjde asi 1,5 kg.

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 361 kJ /
2 476 kcal
Bílkoviny118,57 g
Tuky204,06 g
Vláknina2,54 g
Cholesterol 1,96 g
Sodík 7,89 g
Sůl19,74 g
Sacharidy40,41 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Usmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu do zlatohneda. Krok 2: Mäso s pečeňou a smaženou cibuľou pomelieme na čo najjemnejšie na mäsovom mlynku. Pridáme ostatné ingrediencie a zamiešame. Krok 3: Zmes potom ešte rozmixujeme v mixéri do hladka. Krok 4: Vhodnú formu vyložíme tenkými plátkami surovej slaniny, kto chce môže použiť aj údenú alebo anglickú. Krok 5: Mäsovú zmes vylejeme do vyloženej formy a rovnomerne uhladíme, dbáme aby nám nevznikli vzduchové medzery. Krok 6: Navrch položíme zvyšné plátky slaniny, uzatvoríme alobalom, zaťažíme a dáme variť do vodného kúpeľa pri teplote 75 °C na 2,5 hodiny. Ja som použil elektrický zavárací hrniec, dá sa tam nastaviť požadovaná teplota aj čas. Po uvarení necháme zaťažené vychladnúť, najlepšie do budúceho dňa. Krok 7: Po vychladnutí vyklopíme z formy. Krok 8: Zabalíme do alobalu a máme hotovo, už len ochutnávať.

TIP: Recept na domácí paštiku. Čím ji okořenit a dochutit

Zveřejněno 7. 2. 2024

Poznámka autora kimlo

Recept pochádza z Oborové normy ON 57 7421 Játrový sýr - Norma jakosti.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Játrový sýr podle ČSN

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xk2Er

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Játrový sýr podle ČSN

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xk2Er

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

EvaSk: V troubě dělám všechy paštiky, ve formé na biskupský chlebíček. Dám do trouby do plechu s vodou, nastavím teplotu na 80 a paštiku přikryju alobalem. Taky se ho chystám udělat, ale kde koupit ořez, nebo bůček se slaninou, to je problém. Vše je ořezáno, až k masu.

EvaSk: Určite po pôjde aj vo vodnej lázni v rúre, a vlastne všade kde sa dá nastaviť požadovaná teplota. Remoska má pevnú tepotu 180 °C, takže tam asi nie.

Nemáte někdo nějakou vychytávku, jak držet teplotu 75*, když nemám automatický hrnec, kde se dá nastavit? Dík. Nějak ve vodní lázni v troubě či remosce by to nešlo?

Mmelinda: Taky si říkám, že takových receptů není nikdy dost.:-K

Vypadá to velmi mňamózně a recept dle původní normy se mi fakt líbí, rozhodně zkusím vyrobit.....dnes se takováto játrovka (v odpovídající kvalitě a chuti) vůbec nedá sehnat......paráda! :-K

Marie Svarcova: Súhlasím, mám nejaké publikácie receptúr pokrmov podľa normy, sú tam priam skvosty. ;-)

RubyRom: Ďakujem za komentár ;-)

:-)<3:yes::yes: skvělé , recepty podle norem jsou vždy výborné

Jó, to bývala dobrota! Dnes to není dobré. :yes::yes: Ta vaše je určitě skvělá, když je podle starých norem. :-K

Merylas: Pomazánky robievam aj ja, ale tento pečeňový syr stojí za to už len preto že je presne takej istej chuti ako si ho pamätám z čias komančov. ;-)

Veronika.Hrozna: presne tak, s čerstvým chlebom je to najlepšie, pečiem si svoj kváskový každý víkend ;-)

cathleen: Ďakujem, budem rád ak vyskúšate.

Moc hezký recept. :yes: Já většinou z jater dělávám jen pomazánky. Recept ukládám. :-K

:-O Jů a ta barvička, jen si hačat s čerstvým chlebíkem a mazat a mazat...........:-O:-O:-O :-) Že bych zkusila spáchat.....?

Och, to vypadá lákavě :-! Ukážu recept manželovi, který podobné recepty moc rád realizuje :-8

Suroviny:
játra vepřová, cibule, sádlo, sůl, mouka hrubá, praganda, pepř mletý, zázvor mletý, cukr moučkový, skořice, ořech muškátový

Přidat fotografie receptu