Makový chléb
Máte-li rádi mák, zkuste ho někdy přidat do chleba. Makový chléb je poměrně hodně nadýchaný, s křupavou kůrkou a měkkou a pružnou tečkovanou střídou. Mák při jídle mezi zuby trochu křoupe, i na chuť ho v chlebu určitě příjemně poznáte.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 117 kJ / 2 179 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 62,38 g |
Tuky | 44,32 g |
Vláknina | 24,93 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 10 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 370,18 g |
Postup přípravy
Krok 1: V zadělávací míse dobře promícháme suroviny na omládek a zakrytý ho v ní necháme 45 minut kynout.
Krok 2: K hotovému omládku přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které zakryjeme složenou utěrkou a necháme v míse asi 45-60 minut vykynout.
Krok 3: Vykynuté těsto vyškrábneme na stůl, tam ho propracujeme a vytvarujeme z něj bochník.
Krok 4: Vložíme ho vykynout do pomoučené ošatky (na cca 45 minut). Ošatku i s těstem opět zakryjeme čistou utěrkou nebo ji můžeme vsunout do nového igelitového pytle, u kterého pak zakroutíme konec a přichytíme ho pod ošatku. Těsto si v uzavřeném prostoru vytvoří teplé a vlhké klima, ve kterém se mu dobře kyne.
Krok 5: Vykynutý bochník z ošatky vykulíme na plech s pečícím papírem, ometeme z něj mouku, postříkáme ho vodou z rozprašovače a upečeme ve vyhřáté troubě (220-230 °C / asi 45 minut).
Krok 6: Hotový chleba necháme vychladnout na mřížce, aby větral i odspodu. Krájíme až zcela vychladlý.
Zveřejněno 8. 2. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Makový chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1wGAj
Moje poznámka
Makový chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1wGAj
Nejnovější recepty
Sušenky z mandlové mouky
Přidáno před 5 hodinami
Bryndzové pirohy
Přidáno před 9 hodinami
Klasické kynuté jidášky
Přidáno před 9 hodinami
Velikonoční linecká vajíčka
Přidáno před 20 hodinami
Točený mazanec s ořechy
Přidáno 14. 4. 2025 11:00
Cizrna s pórkem a sušenými rajčaty
Přidáno 14. 4. 2025 09:20
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Panenka s mačkaným hráškem a pečeným bramborem
Benetka před 20 minutami
Tvarohové tiramisu
3M_BOYKA před 1 hodinou
Autentické špagety carbonara podle Emanuela
Fitulka před 3 hodinami
Koka sušenky
faluska před 3 hodinami
Filé s paprikami a kuskusem
ZboSy před 6 hodinami
Květákový mozeček
vervla před 6 hodinami
Hrachová kaše s máslem
BronislavaP před 9 hodinami
Plněná tortilla vaječnou omeletou
Vanda183 před 18 hodinami
Velikonoční beránek
gedzitka před 22 hodinami
Suroviny:
voda,
sladěnka,
droždí čerstvé,
mouka hladká,
voda,
olej,
sůl,
kmín drcený,
mák,
mouka žitná chlebová,
mouka chlebová pšeničná
Komentáře (4)