Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šumavské dalamánky

Složení dalamánků je podobné tolik oblíbenému chlebu šumava, nejjednoduššímu a možná i proto nejchutnějšímu. Bílý jogurt v klasickém chlebovém těstě sice nenajdete, v dalamáncích jeho téměř neznatelná kyselost trochu připomíná chlebový kvas, kterým jsou bochníky šumavy zadělávány.

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Doba přípravy 200 min Doba přípravy: 180 min Doba tepelné úpravy: 20 min

200 min (180 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 8 kusů

8kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 106 kJ /
2 176 kcal
Bílkoviny58,62 g
Tuky44,06 g
Vláknina31,76 g
Cholesterol 8 mg
Sodík 49 mg
Sůl0,05 g
Sacharidy370,47 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Suroviny na kvásek omládek smícháme v zadělávací míse do hladkého těstíčka a zakryté necháme 45 minut kynout. Krok 2: K hotovému, vykynutému omládku přidáme zbytek surovin a ručně nebo robotem uhněteme těsto, které necháme kynout asi hodinu. Krok 3: Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučený stůl, propracujeme, rozdělíme na 8 dílků a z každého uděláme podlouhlou bulku – dalamánek. Krok 4: Všechny dalamánky uložíme na plech s pečícím papírem, svrchu je podélně nařízneme a zakryté proti osychání necháme 35-45 minut vykynout. Krok 5: Vykynuté pečivo postříkáme vodou, posypeme celým kmínem a hrubozrnnou solí a upečeme v dobře vyhřáté troubě (220 °C / 20-25 minut).

Zveřejněno 29. 2. 2024

Poznámka autorky cathleen

Tento a další moje recepty najdete na webu www.pekarnomanie.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šumavské dalamánky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4xz1k

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šumavské dalamánky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4xz1k

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

migro: mám radost :-) Díky za peknou fotku :-K

dnes upečeno a jsou skvělé :yes:

Ivana64: nebo opatrně upéct poloviční dávku...a počkat, co to udělá s jeho chuťovými buňkami...:-?:-D

cathleen: Manžel moc nefandí mým pekařským experimentům, má rád tu letitou klasiku. Takže se vždy opatrně ptám. :-D

Ivana64: taková pochvala obrovsky potěší, že? :-*

Slovy manžela: vynikající! :-D Moc dobré i druhý den.
Část žitné mouky a vody jsem nahradila odebraným kváskem při krmení. ;-)

Jaromira18, Anna Kocikova: díky :-* To víte - domácí bývá velmi často to nejlepší :yes: a stejné je to i u dalamánků.

RubyRom, Marie Svarcova: ano, dalamánkům občas říkávám "malé chlebíčky" :-D - vypadají i chutnají tak. Jsem ráda, že se líbí :-)

Dalamánky mám moc ráda:-QIvuš ty tvé vypadají moc hezky:yes::-K

:yes::yes:Jsou moc pěkné ráda je upeču.:-K

:-)<3:yes::yes: mňam , ty občas dělávám a jsou skvělé :-K

Krásné dalamánky, ty u nás kupuji a jsou moc dobré, ale domácí jsou jistě ještě lepší.

Suroviny:
voda, sladěnka, droždí čerstvé, mouka hladká, voda, jogurt bílý, olej, sůl, kmín drcený, mouka chlebová pšeničná, mouka žitná chlebová, kmín celý, sůl hrubozrnná

Přidat fotografie receptu