Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí vepřovka z krkovice z papiňáku (tlakového hrnce)

Vepřovku připravíme velmi snadno a přitom jde o opravdovou lahůdku. Vepřové maso ve vlastní šťávě můžeme podávat s krajícem chleba a okurkou, nebo ho lze použít jako základ rychlého oběda či večeře.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Středně náročný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 25 min bez doby případného zavařování

35 min (10 min příprava + 25 min tepelná úprava, bez doby případného zavařování)

Suroviny pro 2 litry

cca 2,5 l vepřovky

2litry

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie22 327 kJ /
5 336 kcal
Bílkoviny460,97 g
Tuky387,99 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 1,24 g
Sodík 2,25 g
Sůl2,30 g
Sacharidy0,13 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na větší kostky cca 5x5 cm. Krok 2: Do většího tlakového hrnce (nejlépe o objemu 6 l) dáme sádlo, vývar a rychlosůl a slabě zahřejeme, aby se sádlo rozpustilo. Krok 3: Přidáme maso, vše důkladně promícháme, hrnec uzavřeme poklicí a pod tlakem od doby varu vaříme na mírném plameni 15 minut. Krok 4: Hrnec odstavíme ze zdroje tepla, chvilku počkáme, pomocí vidličky nadzvedneme ventil (postupujeme podle návodu k vlastnímu tlakovému hrnci) a upustíme případný zbytek tlaku. Krok 5: Po sundání tlakové poklice obsah v hrnci promícháme, opět uzavřeme a pod tlakem vaříme ještě 10 minut. Hrnec odstavíme ze zdroje tepla a necháme dojít. Krok 6: Hrnec otevřeme a měkké maso ve šťávě rozmělníme vařečkou nebo šťouchadlem na brambory. Krok 7: Ještě horké naplníme do sklenic, pořádně otřeme okraje a uzavřeme víčkem. Po vystydnutí sklenice uložíme do lednic nebo na vhodné chladné a tmavé místo. Krok 8: Pokud chceme vepřovku skladovat déle než 3 měsíce, můžeme ji zavařit. Krok 9: První den naskládáme sklenice do vhodného hrnce. Napustíme studenou vodou, která bude dosahovat 2 cm pod okraj sklenic. Zavařujeme 1 hodinu při 90-100 °C. V hrnci necháme vychladnout a po 24 hodinách celý proces zopakujeme. Krok 10: Vepřovka je dobrá na čerstvém pečivu.

Zveřejněno 12. 3. 2024

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí vepřovka z krkovice z papiňáku (tlakového hrnce)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XDr3v

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí vepřovka z krkovice z papiňáku (tlakového hrnce)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XDr3v

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Marie Svarcova: Maruško,to máš pravdu a navíc,jedlý dárek nikdy neurazí:-KTohle je něco na způsob rillettes,jen bez vína a v papiňáku :-)Bylo to o hodně rychlejší než v pomalém hrnci,který byl právě obsazený jiným masem:-8

:-)<3:yes: Zavařuji maso už asi 55 let kdy jerště byly zabíjačky , dnes tedy už koupené maso dělávám jako velmi úspěšné jedlé dárky. Domácí vepřovky jsou nejlepší:-K

Suroviny:
krkovice vepřová, sádlo vepřové, vývar masový, praganda

Přidat fotografie receptu