Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Harira - tradiční marocká polévka

Tato tradiční marocká polévka je velmi výživná a krásně voní. Připravíme ji z rajčat, zeleniny, masa, luštěnin a čerstvých bylinek. Můžeme do ní přidat i vejce nebo nudle a podávat ji s pečivem.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Maestra Maestra

Středně náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 60 min

80 min (20 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 376 kJ /
807 kcal
Bílkoviny55,60 g
Tuky12,31 g
Vláknina80,39 g
Cholesterol 130 mg
Sodík 639 mg
Sůl1,70 g
Sacharidy82,33 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Luštěniny namočíme den předem. Krok 2: Zeleninu nakrájíme najemno. Rajčata nastrouháme na struhadle nebo rozmixujeme. Maso pokrájíme na středně velké kusy. Krok 3: V (tlakovém) hrnci na oleji dáme smažit oloupanou pokrájenou cibuli, celer, přidáme nastrouhaná rajčata, lžíci protlaku, nastrouhaný zázvor a česnek, nakrájené maso, hrstku koriandru a petrželky, koření a sůl. Krok 4: Přidáme propláchnuté luštěniny, zalijeme vývarem nebo vodou, přikryjeme a vaříme doměkka. Krok 5: Rozmícháme lžíci mouky se studenou vodou a směsí polévku zahustíme. Dobře provaříme. Krok 6: Nakonec můžeme přidat polévkové nudle nebo do polévky zamíchat rozkvedlané vejce.

Zveřejněno 20. 3. 2024

Poznámka autorky Maestra

S receptem si jde různě pohrát, některé ingredience přidat, některé klidně i vynechat, ale vždy základem je hodně cibule, rajčat, řapíkatého celeru, čerstvé petrželky, koriandru a trochu masa a luštěnin. Harira se tradičně podává jako první teplé jídlo během Ramadánu a na talíři se dochucuje citronovou šťávou.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Harira - tradiční marocká polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rk9Zp

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Harira - tradiční marocká polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rk9Zp

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Veronika.Hrozna: Máte pravdu, nepoužívá se protlak, ale přímo rajčata, nepoužívají se totiž polotovary, ale originál suroviny. A harira je pravděpodobně polévka původem berberská a Berberové žijí v severní Africe od Maroka po část Lybie.

Tonja: Vaří se v celém Maghrebu, všude je jiná a liší se, jak kořením, tak zeleninou, dle sezóny. Jenom luštěniny jsou stejné. Dokonce jsem učila jednu hospodyni, udělat naši jíšku, do této polévky, a všichni to chválili, že není cítit mouka. Už se to to možná tak dělá, v celém Maroku a Lýbii.:-D Jelikož jsou tam ženský většinou doma, nechodí do zaměstnání, tak vaření je témou ženských debat kamarádek a sousedek, z čeho mužská část populace nezřízeně profituje a debužíruje si, jako pašové. Polévka Hariri s českou jíškou je už asi na jídelníčku !:-D Ale všude přidávaly oloupaná rajčata, protlak ne! Na dobré se rychle zvyká, polévka to je výborná a chleba se k ní jí, jaký je právě čerstvě upečený. Je lepší, když se pár hodin uleží v lednici, má lepší chuť. Nudle je lepší uvařit zvlášř ve vodě, ne přímo v polévce. Ovšem je jich tam jenom velmi málo!

To s tou pitou jsem tam nepsala já :-) my to podáváme s citronovou šťávou a marockým chlebem nebo klasickou bagetou.

Tonja: Děkuji za doplnění :-8

Tak jako je u nás sto různých bramboraček, tak je v Maroku stejně tolik různých polévek a všechny se nazývají harira. Prostě, co rodina, to recept. A dokonce i v jedné rodině může být harira pokaždé jiná, záleží na tom, co zrovna roste a co doma, na zahradě nebo na tržišti je k dispozici. Základními složkami jsou ale zelenina, luštěniny a maso.

Typickým kořením v polévce harira je i římský kmín (cumin) a skořice; v tomto receptu je ale nevidím.

A podle mých znalostí a zkušenosti se k polévce harira v Maroku nejí pita, ale spíše marocký chléb khobz (recept jsem zde založil) nebo - v současné době stále častěji - francouzská bageta.

Surovin je teda třeba dosti,ale může to být moc dobrá polévečka<3

Zajímavá polévka, určitě to chutná výborně. :yes:

Suroviny:
cibule, česnek, celer řapíkatý, rajče, protlak rajčatový, koriandr čerstvý, nať petrželová, plec vepřová, olej olivový, zázvor, pepř, sůl, cizrna, čočka, nudle polévkové, mouka, šťáva citronová, vývar masový

Přidat fotografie receptu