Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šlehaná ořechová roláda podle Josefa Maršálka

Nadýchaná, ale přesto křupavá. Taková je tato ořechová roláda od Josefa Maršálka, která je plná lahodného máslového krému, jenž doplňuje sladká meruňková marmeláda s vůní vanilky. Tahle roláda je opravdu na sváteční chvíle.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Jenufka

Středně náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 20 min

80 min (60 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie23 323 kJ /
5 574 kcal
Bílkoviny98,86 g
Tuky289,93 g
Vláknina41,90 g
Cholesterol 1,99 g
Sodík 1,01 g
Sůl2,26 g
Sacharidy621,41 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vajíčka oddělíme na bílky a žloutky. Bílky dáme do mísy kuchyňského robota, přidáme k nim třtinový cukr a na plný výkon robotu šleháme do pevného a nadýchaného sněhu (2-3 minuty). Krok 2: K vyšlehanému sněhu přidáme žloutky a olej a ruční metlou vše rychle a krátce promícháme. Poté přidáme mouku, nastrouhané nebo mleté ořechy, skořici a metlou dvakrát pomalu promícháme. Poté míchání zrychlíme, aby se nevytvořily žmolky. Krok 3: Vzniklou hmotu nalijeme na plech pokrytý pečicím papírem a důkladně ji rozetřeme po celé ploše. Pečeme v troubě vyhřáté na 220-230 °C asi 5-6 minut. Krok 4: Mezitím vyrobíme meruňkový džem. Do hrnce vložíme meruňky a za stálého míchání je přivedeme k varu. Přidáme želírovací cukr a špičkou nože vyškrábnutý vnitřek vanilkového lusku. Krok 5: Takto mícháme další asi 4 minuty, džem by měl být dostatečně hustý, s teplotou okolo 104 °C. Potom k meruňkám vlijeme citronovou šťávu. Krok 6: Nyní připravíme krém. Do mísy dáme džem a máslo a obě suroviny spolu vyšleháme. Krok 7: Upečený piškotový plát odřízneme od plechu a otočíme jej i s pečicím papírem, ten opatrně z piškotu sloupneme, ale nevyhazujeme. Plát dáme opět na pečicí papír a potřeme jej meruňkovým džemem a zhruba 2/3 máslového krému. Krok 8: Na jedné straně rolády si vytvoříme záhyb velký asi 1 cm a pomalu začneme rolovat. Přitom roládu utahujeme, aby nevznikaly bubliny. Jakmile máme roládu srolovanou, obalíme ji pečicím papírem a pod okraj vložíme pravítko, kterým tlačíme pod roládu, čímž se krém dostane do stran a roláda se utáhne. Krok 9: Stočenou roládu potřeme zbytkem krému a posypeme oříšky, které můžeme předem i opražit.

TIP: Tipy cukráře Josefa Maršálka na pečení rolády

Zveřejněno 26. 3. 2024

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šlehaná ořechová roláda podle Josefa Maršálka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qxZj0

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šlehaná ořechová roláda podle Josefa Maršálka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qxZj0

Marie

Suroviny:
mouka špaldová hrubá, ořechy lískové mleté, vejce, skořice, sůl, cukr třtinový, olej, meruňky, lusk vanilkový, cukr želírovací, šťáva citronová, ořechy lískové, máslo, džem meruňkový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu