Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krkonošské kyselo

Kyselo je bráno jako polévka, ale spíš to odedávna byl plnohodnotný pokrm chudých tkalců v pohůří Krkonoš a Orlických hor. Příprava byla velice jednoduchá - se sušenými houbami se ve vodě povařil žitný kvásek. Hotové se podávalo s bramborem a občas i vajíčkem.

Hodnocení receptu je 4,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Středně náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 45 min - bez doby kvašení kvásku

70 min (25 min příprava + 45 min tepelná úprava, - bez doby kvašení kvásku)

Suroviny pro 1

1

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 149 kJ /
992 kcal
Bílkoviny46,57 g
Tuky53,31 g
Vláknina7,22 g
Cholesterol 983 mg
Sodík 418 mg
Sůl0,74 g
Sacharidy78,99 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Den předem omladíme kvásek. Přidáme k němu vodu a žitnou mouku, dobře promícháme a zakryté necháme v teple místnosti vykvasit. Je to stejné, jako když se dělá rozkvas do chleba. Krok 2: V osolené vodě (1-1,5 litru) s kmínem povaříme sušené houby. Krok 3: Žitný kvásek rozmícháme ve vodě a za stálého míchání přilijeme k vodě s houbami. Měla by vzniknout hustší polévka, kterou dobře provaříme (25-40 minut). Krok 4: Během varu podle chuti osolíme, opepříme a stále promícháváme, kyselo se rádo chytá dna hrnce. Je-li kyselo moc husté, můžeme přilít vodu. Krok 5: V jiném hrnci uvaříme brambory, nejchutnější jsou vařené ve slupce. Krok 6: Na másle zpěníme cibulku a na ní usmažíme lehce osolená vejce. Krok 7: U společného stolu si pak každý strávník do talíře nabere brambory, zalije je polévkou a dochutí smaženými vejci.

TIP: Jak založit žitný kvásek

Zveřejněno 26. 3. 2024

Poznámka autorky cathleen

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Krkonošské kyselo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rk904

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Krkonošské kyselo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rk904

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (4)

Děkuji za recept, pochutnali jsme si… 😋

Krásná polévečka. <3 :yes:
Žiju v Podkrkonoší a jak zavítám do hor, vždy kyselo vyhledávám. :-8 Někde ho dělají takové “královské”, ale to už není ono… Já ho mám ráda “obyčejné”, to je nejlepší! :-8 <3

Marie Svarcova: děkuji, Maruško :-* Je to prastarý pokrm a myslela jsem, že s ním u manžela moc nepochodím, ale je "polívkový" a i tohle kyselo zabodovalo :-D:yes:

:-)<3:yes::yes: moc pěkný recept i foto :-K

Suroviny:
kvas žitný, houby sušené, kmín drcený, sůl, pepř mletý, máslo, cibule, vejce, brambory

Přidat fotografie receptu