Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zeleninová polévka s domácími nudličkami

Základní zeleninovou polévku můžeme udělat z různých druhů zeleniny, co třeba máme zrovna po ruce nebo na zahrádce. A do ní pak bezesporu patří také nudličky. Na výrobu domácích nám stačí jen hrubá mouka a vejce. Postup přípravy pak najdete v receptu.

Hodnocení receptu je 5,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Snadný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 60 min

120 min (60 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 783 kJ /
904 kcal
Bílkoviny45,16 g
Tuky22,13 g
Vláknina37,61 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 749 mg
Sůl1,62 g
Sacharidy112,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pokud nemáme už hotové suché nudle, uděláme nejprve těsto. Ručně nebo v robotu smícháme nejprve menší množství mouky s vejcem a postupně přidáváme mouku do potřebné hustoty těsta. Zpravidla podle velikosti vejce se množství mouky liší. Krok 2: Hutné vypracované těsto necháme, zabalené do fólie, odpočinout při pokojové teplotě cca 20 minut a poté z něj vyválíme placku (tenkou tak, jak říkávala babička, aby se daly přečíst noviny). Na vyválení můžeme použít strojek, kterým vyválíme z těsta tenké pruhy. Krok 3: Necháme placky nebo pruhy proschnout (ne přeschnout), aby se neslepily a z naskládaných pruhů poté nožem nakrájíme nudličky (při krájení nožem by mělo dobře proschlé těsto vrzat) nebo použijeme strojek na nudle. Necháme na čisté utěrce nudličky proschnout na uskladnění nebo je můžeme rovnou čerstvé uvařit. Krok 4: Zeleninu očistíme a nakrájíme na drobné kousky, rozdělíme na růžičky. Opláchnutou a okapanou ji vložíme do hrnce, do kterého vložíme také čajítko s kořením. Zalijeme kuřecím vývarem a osolíme. Přivedeme k varu a vaříme do změknutí zeleniny, čajítko s kořením odstraníme. Krok 5: Zvlášť v osolené vodě pak uvaříme domácí nudličky cca 2-3 minuty. Uvařené nudličky scedíme, rozdělíme do talířů a zalijeme polévkou. Polévku dochutíme dle potřeby solí, pepřem a doplníme libečkem nebo petrželkou.

TIP: Oblíbené druhy zeleniny do polévek a další jejich recepty

Zveřejněno 11. 4. 2024

Poznámka autorky Marie Svarcova

hmotnost i druh zeleniny je orientační

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zeleninová polévka s domácími nudličkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L9JP4

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zeleninová polévka s domácími nudličkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L9JP4

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

zdenka.s: :-) Zdeničko, moc děkuji za milý komentář a také přeji krásný a pohodový večer :-K

Marie Svarcova: nádherná fotka , já bych si tak dala , miluji zeleninové polévky a tahle je určitě skvělá :yes: ani jedna Tvoje polévka rodinu nezklamala :-) takže přijde na řadu
Klidný večer,Maruško :-K:-K

veronika_straka: :-) Moc děkuji za komentář, původně jsem vůbec neměla v úmyslu sem takový recept dát. Potěšila mě mile reakce :-K Přeji krásný a pohodový den :-K

Tyto základní zeleninové polévky s nudličkami jsou stejně nejlepší <3 :-8

Suroviny:
mrkev, petržel, celer, celer, brokolice, květák, vývar masový, sůl, pepř mletý, koření nové koření, pepř, libeček, pažitka, mouka hrubá, vejce

Přidat fotografie receptu