Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajská omáčka z rajských

Rajská omáčka, to je poklad české kuchyně. Důležité je mít na vaření kvalitní suroviny a kvalitní maso. Pokud si chcete opravdu pochutnat, nelze nic uspěchat, ani nahradit. Nejlépe si ji vychutnáte s houskovým knedlíkem.

Hodnocení receptu je 5,0 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Gregusa Gregusa

Snadný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 105 min

120 min (15 min příprava + 105 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 688 kJ /
882 kcal
Bílkoviny120,27 g
Tuky16,42 g
Vláknina17,23 g
Cholesterol 261 mg
Sodík 293 mg
Sůl0,50 g
Sacharidy56,96 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do papiňáku do vroucí vody dáme maso, přidáme bobkové listy, koření (to je vhodné dát do čajítka), sůl a přidáme malou cibuli i se slupkou a vaříme do měkka, tj. asi 3/4 hodiny. Tento vývar použijeme na omáčku. Krok 2: Omáčka:
Nejdřív si na másle zpěníme cibulku, pak přidáme mouku a za stálého míchání připravíme tmavší jíšku. Naředíme vývarem, přidáme spařená, oloupaná a rozkrájená rajčata. (Já osobně přidávám ještě trochu protlaku z tuby.) Krok 3: Podusíme asi půl hodiny, až jsou rajčata dostatečně rozvařená. Uvařenou omáčku propasírujeme, dochutíme solí, cukrem a na konec přidáme špetku skořice. Krok 4: Uvařené hovězí maso nakrájíme přes vlákna na plátky a podáváme s houskovým knedlíkem, přelité omáčkou.

TIP: Rajská omáčka - tipy a rady

Zveřejněno 17. 5. 2024

Poznámka autora Gregusa

Tento recept jsem před 5 lety vložil na jiný kuchařský web a protože receptů na rajskou omáčku je zde přes devadesát, dlouho jsem odolával ho vložit i sem. Teď jsem ji vařil znovu, nedalo mi to a poctivě jsem si prohlédl těch cca 90 zdejších receptů. Mohu konstatovat, že více jak 90 % je z protlaků, rajčatových šťáv, pasírovaných rajčat a dokonce i z kečupu. Ten zbytek, kde jsou použitá opravdová rajská jablíčka, jsou dostatečně odlišná od mého receptu, takže proto jsem sem vložil i svůj. To píšu proto, abych nebyl zas napadán, proč to sem dávám, když už je zde tolikrát.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajská omáčka z rajských

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gJ2Gj

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajská omáčka z rajských

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gJ2Gj

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Gregusa: Já už mám plody, ale zatím nedozrálé... ;-) Tak budu čekat s tebou... :-D :-D :-D

Moanka: to určitě!<3:-D No, ale ty mi zatím teprve kvetou,:-K takže na svoje si musím ještě počkat.:-(:-D

Gregusa: Zvláště pak z vlastních rajčat... Hmmm... :-8 <3

Moanka: děkuji za komentář a mohu potvrdit, že z rajských je to něco jiného. Ta troška protlaku je tam spíš jen jako koření a pro lepší barvu.:-K

Rajskou miluju. <3 Vypadá náramně. :-8 Z receptu soudím, že bude moc dobrá… <3

Suroviny:
maso hovězí, cibule, bobkový list, pepř, koření nové koření, tymián, sůl, voda, rajče, protlak rajčatový, máslo, cibule, mouka hladká, cukr, skořice mletá

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu