Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staročeský jahelník

Jáhly jsou snadno stravitelné, bezlepkové a lze je připravit na mnoho způsobů, přesto jde o poměrně opomíjenou surovinu. Ochutnejte je v klasickém staročeském nákypu s ořechy, rozinkami a švestkami.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

poslirecept poslirecept

Snadný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 35 min Doba tepelné úpravy: 45 min

80 min (35 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie20 358 kJ /
4 866 kcal
Bílkoviny119,80 g
Tuky223,74 g
Vláknina53,75 g
Cholesterol 1,43 g
Sodík 1,34 g
Sůl2,87 g
Sacharidy566,35 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Jáhly asi čtyřikrát spaříme v horké vodě, vodu slijeme a jáhly dáme pomalu vařit do plnotučného mléka se špetkou soli a lžící cukru. Vaříme do změknutí, trvá to asi 10-15 minut. Krok 2: Žloutky oddělíme od bílků, žloutky smícháme se zbytkem cukru, z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutkovou hmotu vmícháme společně s ořechy a slitými rozinkami do jáhel, přidáme polovinu másla a skořici. Slitý rum dáme stranou. Krok 3: Nakonec zapracujeme tuhý sníh, promícháme a na dno vymazaného pekáčku dáme polovinu hmoty. Troubu včas rozehřejeme na 180 °C. Krok 4: Základ posypeme půlkami omytých a osušených švestek, pokapeme rumem z rozinek a můžeme ještě posypat cukrem. Ovoce přikryjeme druhou polovinou hmoty a nahoru poklademe kousky zbylého másla. Krok 5: Pečeme do zrůžovění okrajů. Můžeme podávat se zakysanou smetanou.

TIP: Jak vařit jáhly

Zveřejněno 30. 8. 2024

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Staročeský jahelník

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pYzK1

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Staročeský jahelník

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pYzK1

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
jáhly, mléko plnotučné, sůl, cukr, vejce, ořechy, rozinky, máslo, skořice, švestky, tuk

Přidat fotografie receptu