Staročeský jahelník
Jáhly jsou snadno stravitelné, bezlepkové a lze je připravit na mnoho způsobů, přesto jde o poměrně opomíjenou surovinu. Ochutnejte je v klasickém staročeském nákypu s ořechy, rozinkami a švestkami.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 20 358 kJ / 4 866 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 119,80 g |
Tuky | 223,74 g |
Vláknina | 53,75 g |
Cholesterol | 1,43 g |
Sodík | 1,34 g |
Sůl | 2,87 g |
Sacharidy | 566,35 g |
Postup přípravy
Krok 1: Jáhly asi čtyřikrát spaříme v horké vodě, vodu slijeme a jáhly dáme pomalu vařit do plnotučného mléka se špetkou soli a lžící cukru. Vaříme do změknutí, trvá to asi 10-15 minut.
Krok 2: Žloutky oddělíme od bílků, žloutky smícháme se zbytkem cukru, z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutkovou hmotu vmícháme společně s ořechy a slitými rozinkami do jáhel, přidáme polovinu másla a skořici. Slitý rum dáme stranou.
Krok 3: Nakonec zapracujeme tuhý sníh, promícháme a na dno vymazaného pekáčku dáme polovinu hmoty. Troubu včas rozehřejeme na 180 °C.
Krok 4: Základ posypeme půlkami omytých a osušených švestek, pokapeme rumem z rozinek a můžeme ještě posypat cukrem. Ovoce přikryjeme druhou polovinou hmoty a nahoru poklademe kousky zbylého másla.
Krok 5: Pečeme do zrůžovění okrajů. Můžeme podávat se zakysanou smetanou.
Zveřejněno 30. 8. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Staročeský jahelník
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pYzK1
Moje poznámka
Staročeský jahelník
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pYzK1
Nejnovější recepty
Kořeněné cukroví
Přidáno před 22 minutami
Vánoční stromečky
Přidáno před 2 hodinami
Tvarohové linecké koláčky
Přidáno před 3 hodinami
Polévka z červené řepy s rajčaty a pohankou II.
Přidáno před 5 hodinami
Pečené kukuřičné kuře a pečená zelenina s hummusem
Přidáno před 6 hodinami
Roláda Alžírská káva (světlá)
Přidáno před 14 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí stehna z horkovzdušné fritézy
Papaja5 před 1 hodinou
Masové koule v kari omáčce
ricci před 1 hodinou
Báječná jatýrka na slanině
Kava 2 před 2 hodinami
Vepřová plec po Bakoňsku
mamina58 před 3 hodinami
Jablková buchta s čokoládou
Noumik před 16 hodinami
Peřinková buchta s pudinkem
Lili. před 17 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Lili. před 17 hodinami
Výborná vánočka z domácí pekárny
Eddie122 před 18 hodinami
Francouzské bagety
Eddie122 před 18 hodinami
Dušená krkovice na cibuli, rajčatové pastě a medu
Juliekohoutova před 19 hodinami
Suroviny:
jáhly,
mléko plnotučné,
sůl,
cukr,
vejce,
ořechy,
rozinky,
máslo,
skořice,
švestky,
tuk
Komentáře