Staročeský jahelník
Jáhly jsou snadno stravitelné, bezlepkové a lze je připravit na mnoho způsobů, přesto jde o poměrně opomíjenou surovinu. Ochutnejte je v klasickém staročeském nákypu s ořechy, rozinkami a švestkami.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 20 358 kJ / 4 866 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 119,80 g |
Tuky | 223,74 g |
Vláknina | 53,75 g |
Cholesterol | 1,43 g |
Sodík | 1,34 g |
Sůl | 2,87 g |
Sacharidy | 566,35 g |
Postup přípravy
Krok 1: Jáhly asi čtyřikrát spaříme v horké vodě, vodu slijeme a jáhly dáme pomalu vařit do plnotučného mléka se špetkou soli a lžící cukru. Vaříme do změknutí, trvá to asi 10-15 minut.
Krok 2: Žloutky oddělíme od bílků, žloutky smícháme se zbytkem cukru, z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutkovou hmotu vmícháme společně s ořechy a slitými rozinkami do jáhel, přidáme polovinu másla a skořici. Slitý rum dáme stranou.
Krok 3: Nakonec zapracujeme tuhý sníh, promícháme a na dno vymazaného pekáčku dáme polovinu hmoty. Troubu včas rozehřejeme na 180 °C.
Krok 4: Základ posypeme půlkami omytých a osušených švestek, pokapeme rumem z rozinek a můžeme ještě posypat cukrem. Ovoce přikryjeme druhou polovinou hmoty a nahoru poklademe kousky zbylého másla.
Krok 5: Pečeme do zrůžovění okrajů. Můžeme podávat se zakysanou smetanou.
Zveřejněno 30. 8. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Staročeský jahelník
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pYzK1
Moje poznámka
Staročeský jahelník
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pYzK1
Nejnovější recepty
Plzeňský špíglák
Přidáno před 3 hodinami
Kaštanová polévka
Přidáno před 3 hodinami
Český kapr
Přidáno před 3 hodinami
Čokoládové košíčky s pařížským krémem
Přidáno před 10 hodinami
Slaninové zavinuté balíčky na špejli
Přidáno před 13 hodinami
Jemná tvarůžková pomazánka
Přidáno před 13 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Tatarka podle ČSN musela obsahovat víno: Příprava je jednoduchá a výsledek zachutná víc než kupovaná omáčka
Gastro glosa: Předvánoční stres, desítky druhů cukroví a pořád nic není hotový? Milé ženy a mámy, děláme si to samy...
Kuře na paprice podle Kuby z MasterChefa: Přidání čerstvé kapie dodá lepší chuť, tučná smetana zase jemnost, říká
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
"Pískové" brambory - Patate sabbiose
barypb před 3 hodinami
Dýňová polévka s fazolemi
Macaag před 4 hodinami
Koupel hraběnky Báthory
Soropa před 4 hodinami
Hrášková polévka podle Pohlreicha
Javor před 5 hodinami
Buřty na pivě s kečupem
Lucie1001 před 6 hodinami
Patizonový krém s houbami
olgam před 6 hodinami
Pravý vepřový guláš
Martin87 před 10 hodinami
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
Kdyzjehlad před 11 hodinami
Majonéza bez vajec
manina před 11 hodinami
Hřejivá batátovo-mrkvová polévka se zázvorem a pomerančem
Wikki před 12 hodinami
Suroviny:
jáhly,
mléko plnotučné,
sůl,
cukr,
vejce,
ořechy,
rozinky,
máslo,
skořice,
švestky,
tuk
Komentáře