Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rýžový nákyp mého dětství

Rýžový nákyp patří mezi oblíbená dětská jídla, ale i dospělí občas rádi zavzpomínají na léta u babičky. Upečte si poctivý rýžový nákyp s čerstvým sezónním či kompotovaným ovocem a vraťte se na chvíli zpět do dětství.

Hodnocení receptu je 4,0 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Moanka Moanka

Snadný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 40 min

80 min (40 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1

1 forma nebo pekáček

1

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 194 kJ /
2 197 kcal
Bílkoviny74,32 g
Tuky71,88 g
Vláknina3,80 g
Cholesterol 939 mg
Sodík 711 mg
Sůl1,69 g
Sacharidy311,42 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z rýže, mléka, špetky soli, poloviny cukru a lžičky másla uvaříme kaši. (Nikdy se mi nestalo, že by poměr mléka a rýže nesouhlasil.) Trvá to asi 30-40 minut. Vaříme pozvolna a občas mícháme. Krok 2: Utřeme změklé máslo se žloutky a zbylým cukrem. Následně vmícháme do prochladlé kaše. Přidáme tuhý sníh z bílků. Krok 3: Do máslem vymazané a mletými piškoty vysypané formy vlijeme polovinu rýžové směsi, poklademe ovocem a přikryjeme zbylou směsí. Krok 4: Pokapeme máslem a zapečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 45 minut. Pečeme nejprve odkryté, když začne nákyp tmavnout, přikryjeme jej alobalem a dopečeme. Krok 5: Podáváme teplé, ale je chutný i studený.

TIP: Jak upéct rýžový nákyp?

Zveřejněno 13. 9. 2024

Poznámka autorky Moanka

Recept si nesu z dětství. Je to první jídlo, které jsem sama zvládla uvařit. :-) Mně ho babička a maminka polévala domácím sirupem nebo šťávou z kompotu (pokud bylo použito kompotované ovoce).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rýžový nákyp mého dětství

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QWOpG

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rýžový nákyp mého dětství

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QWOpG

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Marie Svarcova: Děkuji Maruško. To je hezké, jak mi věříš… :-8
Jinak, s tím sladkým jsme to měly podobné. Já sice milovala pudink, krupicovou kaši, rejžák, ale bonbóny a čokolády jsem rozdávala. Takže Mikuláš k nám nosil jen ovoce. :-D Jeden čas jsem nejedla sladké vůbec, a teď to mám asi jak v dětství. :-D Ráda se zakousnu, ale nepřeháním… ;-)

Dajda: Děkuji za velmi milé zavzpomínání… :-8 To je opravdu krásné… :-8
S tou čepicí z bílků to může být fakt luxusní. Já to snad zkusím… ;-)

:-)<3:yes::yes: Moje mamka i babička ho také dělávaly ale já ho nikdy nejedla (do 10 let jsem nejedla vůbec nic sladkého ani bonbony- hrozné dítě). Dnes dělávám občas pro kamarádku, která ho přímo zbižňuje a klidně si dám s ní. Ten tvůj bych si určitě dala také, máš ho nádherný a nepochybuji, že i moc dobrý .:-K

Tak tohle skvělé jídlo vařívala moje babička. Milovala jsem ho s meruňkami, <3 někdy se na první vrstvu rýže dávala ještě tvarohová náplň. Upečený nákyp se mohl polévat sirupem.
Jediný malý rozdíl byl v tom, že sníh se nedával do rýžové kaše, ale přidával se do něj cukr a vše se po zapečení natřelo na nákyp a ještě lehce zapeklo, takže vznikla sněhová čepice.
Krásná kulinářská vzpomínka z dětství. :-K
:yes::yes::yes:

RubyRom: Mocinko děkuji… :-K

Krásné :-K:yes::yes:

Suroviny:
rýže, mléko, máslo, sůl, vejce, cukr, ovoce, máslo, piškoty, sirup

Přidat fotografie receptu