Kroupové rizoto s králičím masem, červenou řepou a koprovou smetanou
Lahodné kroupové rizoto s pečeným králičím masem a červenou řepou tvoří spolu s česnekem a tymiánem dokonalou kombinaci chutí. Krásné podzimní jídlo zdobené koprovou zakysanou smetanou vás mile překvapí..
Suroviny pro 10 porcí
10 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 27 431 kJ / 6 556 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 251,70 g |
Tuky | 307,60 g |
Vláknina | 74,30 g |
Cholesterol | 763 mg |
Sodík | 938 mg |
Sůl | 2,20 g |
Sacharidy | 661,20 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Proč sáhnout v podzimních dnech právě po této zelenině?
Červená řepa nemá v tuzemsku příliš dobré renomé, za což nesou velkou měrou vinu školní nebo závodní jídelny, kde se mistička čehosi rudého podávala typicky k srbskému rizotu. Škoda, že se někteří strávníci kvůli těmto drobným epizodám této úžasné zelenině vyhýbají. Je totiž nadmíru zdravá, k tomu může báječně chutnat v kombinaci s česnekem a s kysanou smetanou.
Najít zdroj vitamínů za málo peněz se zdá nemožné, ale červená řepa splňuje nároky na výživné látky i na cenu. Kilogram této podzimní zeleniny stojí něco málo přes dvacet korun, prodává se v běžných i ve farmářských obchodech v bio kvalitě. Bulvy temně rudé barvy obsahují tolik potřebnou vlákninu, k tomu jsou zdrojem vitamínů A, C a skupiny B, minerálů, jako jsou hořčík, sodík, draslík, vápník, selen, fosfor, mangan a železo. Kromě toho je červená řepa známá svými antioxidanty, zejména betaninem, flavonoidy, karotenoidy a rostlinnými antokyany.
Neskonalou výhodou červené řepy je, že se může připravovat na mnoho způsobů. Do zeleninových salátů se přidává i syrová, která se pouze nastrouhá a zakape čerstvou citronovou šťávou. Bulvy se mohou rovněž vařit a péct, dokonce se mohou jednotlivé plátky smažit v klasickém trojobalu. Naše babičky řepu nakrájenou na menší hranolky zavařovaly do zásoby na zimu, kdy se čerstvé zeleniny nedostává nebo je příliš drahá. V současnosti je velmi trendy připravovat červenou řepu jako tatarák nebo jako hummus. Velmi oblíbené jsou řepné smoothie s jablkem a s mrkví, které fungují na povzbuzení imunity nejen v době chřipek a nachlazení.
Červená řepa patří mezi nejzdravější druhy zeleniny a má prokazatelně protirakovinné a protizánětlivé účinky, k tomu dokonale očišťuje střeva od toxinů a zlepšuje střevní peristaltiku. Jedlé části obsahují pouhých 41 kalorií na sto gramů, proto se červené řepy nemusí bát ani lidé na dietě.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Houby v oleji
Přidáno před 5 hodinami
Kroupové rizoto s králičím masem, červenou řepou a koprovou smetanou
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí stripsy z trouby s vlažným dýňovým salátem
Přidáno před 11 hodinami
Diabetické lívanečky s kysanou smetanou a borůvkami
Přidáno před 14 hodinami
Kuřecí prsa s korejskou omáčkou
Přidáno před 17 hodinami
Bábovka s bílým jogurtem
Přidáno 4. 10. 2024 21:38
Právě bylo uvařeno:
Houbový koláč
Elivet uvařila před 3 hodinami
"Hříbkajda" (hříbková omáčka)
Elivet uvařila před 3 hodinami
Tažený štrúdl
Lenuus uvařila před 3 hodinami
Rychlé skořicové šneky z listového těsta
JitkaSchusterova uvařila před 4 hodinami
Dršťková polévka z hlívy ústřičné
Milovnikitalskekuchyne uvařila před 5 hodinami
Sýrová pomazánka na topinky à la tatarák
Slavista62 uvařila před 5 hodinami
Strouhaný jablečný koláč
olgam uvařil před 6 hodinami
Hrníčková bábovka
mds1980 uvařil před 7 hodinami
Cuketový perník
Eva.K. uvařil před 7 hodinami
Cukeťák II
Eva.K. uvařila před 8 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak uvařit kroupy, aby nenadýmaly? Dříve bývaly důležitou součástí jídelníčku, jsou výživné, levné a když se dobře uvaří, tak velmi chutné
Krupicové nočky do polévky už potrápily nejednoho začátečníka. Poradíme dva způsoby přípravy
Další recepty
Suroviny: hřbet králičí, kroupy, smetana zakysaná, řepa červená, cibule, česnek, máslo, tymián, kopr, olej olivový, sůl, pepř mletý
Kroupové rizoto s králičím masem, červenou řepou a koprovou smetanou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zpn18
0 názorů