Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dobré bramborové knedlíky - podrobně

Podle podrobného postupu přípravu bramborových knedlíků zvládne určitě každý. Těsto využijeme nejen na bramborové knedlíky, ale připravíme z něj i noky, šišky nebo plněné taštičky.

Hodnocení receptu je 4,9 (170×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mirca75 mirca75

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 42 min Doba tepelné úpravy: 18 min bez doby vaření a chladnutí brambor

60 min (42 min příprava + 18 min tepelná úprava, bez doby vaření a chladnutí brambor)

Suroviny pro 3 kusy

3kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 265 kJ /
1 737 kcal
Bílkoviny57,36 g
Tuky18,12 g
Vláknina28,00 g
Cholesterol 518 mg
Sodík 6,66 g
Sůl16,42 g
Sacharidy322,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Omyté brambory ve slupce uvaříme skoro doměkka, ihned slijeme a necháme vychladnout (horkem ještě dojdou). Krok 2: Oloupeme a nastrouháme je na jemno, na válu je posypeme krupičkou, moukou a Solamylem, osolíme, přidáme vejce a vše zpracujeme v pevné těsto. Podle potřeby přidáme mouku i krupičku. Krok 3: Těsto má být pevné, skoro nelepivé, asi jako plastelína. Zpracováváme ho rychle, dlouhým hnětením řídne. Krok 4: Hotové těsto rozdělíme na 3 díly, z každého uděláme podlouhlý knedlík (podsypáváme hrubou moukou). Okamžitě vkládáme do vroucí vody. Krok 5: Knedlíky klesnou ke dnu, proto je za několik sekund opatrně vařečkou odlepíme a pod poklicí vaříme středním varem 9 minut. Pak knedlíky vařečkou otočíme a zakryté vaříme dalších 9 minut. Krok 6: Jeden knedlík vyjmeme, rozkrojíme nití v půlce a přesvědčíme se, jestli je těsto uprostřed knedlíku uvařené. Pokud není, knedlík hned vrátíme do vroucí vody k ostatním a ještě chvíli povaříme.

TIP: Nejlepší recepty na bramborové knedlíky

Zveřejněno 6. 9. 2009

Poznámka autorky mirca75

Vodu na knedlíky dáme vařit před zpracováním těsta, abychom knedlíky mohli ihned vkládat do vroucí osolené vody! Když dělám z těsta šišky, vložím je do vroucí vody, opatrně promíchám a minutku po vyplavání na povrch je vyndávám - jsou uvařené. Z tohoto těsta dělám knedlíky, noky, šišky, .... už hodně let a pokud z uvařených brambor přímo neteče voda (špatná odrůda, nebo brambory), tak se vždy povedou.

Brambory na knedlíky vařím nejraději večer, do rána vychladnou a můžu z nich v klidu dělat. Brambory nevařím úplně doměkka - 1. ještě dojdou a za 2. knedlíky nemají tendenci se pak rozvářet.

Recept asi vypadá dlouze a složitě, ale je jen podrobně rozepsaný, aby se i začínající kuchařinky orientovaly..

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dobré bramborové knedlíky - podrobně

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jql4

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dobré bramborové knedlíky - podrobně

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jql4

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (131)

Miluju tenhle recept ❤️

Vyborny recept, knedliky se vzdy povedou ! <3

Já mám svůj bleskový recept. Asi tu někde bude od někoho ale nenašla jsem.
500 g brambor oloupeme a vaříme doměkka.
Zároveň dáme vařit vodu na knedlíky.
Měkké brambory slijeme a v použitém hrnci rozstouchame. Přidáme 1 vejce a cca 220 g krupicky, přidáme dle potřeby, ev. i lžíci škrobu. Rukama v hrnci zpracujeme v těsto, tvarujeme šišky a opatrně vkládáme do vroucí vody. Vaříme obvyklým způsobem.
Chce to plechové ruce ale jsou moc dobre.

Skvělý recept na bramborový knedlík a už jiný dělat nebudu 👍

Nejlepší bramborové knedlíky, chuťově dobré a krásně jemné :yes:

Dnes jsem bramborové knedlíky dělala, polovina byla ve tvaru šišek a z druhé poloviny těsta jsem udělala knedlíky plněné malinoostružinami. Na švestky si musím ještě chvíli počkat. Ovocné knedlíky a nebo šišky mám ráda posypané opraženou strouhankou a samozřejmě posypané moučkovým cukrem a přelité máslem. :-K

Alca B.: Otacela jste na paraku? Ja delam houskove jen na paraku a bramborovy bych take rada... Diky.

Krásný recept i pro nekuchare

Dopadlo dobře. Knedlíky ocenila celá rodina. Mouky jsem musela dát mno
hem více, což bylo dáno kvalitou brambor. Ač byly céčkové, tak byly dost vodnaté.

Coleta: To je hrozně hezké, mít těsto v ruce, to nám ostatním hodně pomůže, mimochodem alchymie se píše s Y, ale my, co to běžně nevaříme, potřebujeme nějaký návod. Tchyně tyhle knedlíky sice umí, ale já ne a manžel je má rád, tak se učím odtud. Tady je to moc hezky popsané. U nás v rodině se vařilo stylem "na to si každá kuchařka musí přijít sama"......a to je pak velmi smutné, když se holka musí učit vařit sama

Bramborový knedlík jsem dělala prvně a zvolila tento recept.
Vařila jsem v páře a je skvělý! Děkuji.

Děkuji za recept :yes: knedlíky poprvé v životě a povedly se na jedničku díky vašemu podrobnému návodu <3

Perfektní návod, knedliky se povedly a byly vynikající :yes:

Knedlíky jsem za těch 30 let, co vařím, dělala asi dvakrát, moc to doma nejíme. Takže vařit je fakt neumím. Tyhle se ale dneska povedly na 1*. Takže jestli se někomu rozvařily, je chyba někde jinde, ne v receptu ;-)

Skvělé, díky, konečně jsem ty knedlíky pokořila! :-8

Dneska jsem vařila bramborový knedlík dle receptu a za mě dobrý. Dělala jsem plněné uzeným masem a ke konci už se s těstem hůře pracovalo. Hodně se lepidlo. Na výslednou chuť to nemělo vliv a pochutnali jsme si :-8

Tak já dneska vařila z brambor které jsem měla pár dnů v lednici,ještě jsem přidala i bramb. kaši ,trošku solamylu a i dětskou krupičku a dosypala pol.moukou, zamotala do streč folie a ve vodě vařila asi 20 minut,jsou super :-8

Video je hrozné a měli by ho smazat. Bramborové knedlíky se nikdy nevaří klokotem. Po dání knedlíků do vody, se knedlíky vařečkou "odlepí" od hrnce a zdroj tepla se sníží na minimum, musí jen perlit!



Lenka148: Rozvařit jste knedlíky mohla ze dvou důvodů- málo mouky (správný poměr je alchimií a z důvodu způsobu vaření viz výše). Osobně nedávám škrob, protože jsou knedlíky "tvrdé" mazlavé. Dávám pouze hrubou mouku, sůl, vejce. Ale já dělám od oka, podle toho jaké jsou brambory a jak saje mouka. Těsto mám v ruce.

No autorka už sem nechodí,ale je to vyučená kuchařka a v začátcích topek,byl každý unešený z jejích receptů,no video se moc nepovedlo,ale zase ohlasy na její recept jsou,už je to doba rok 2009,tak třeba máte jiný figl,tak dejte recept,já budu jen ráda:-K:-K

Br. knedle nevařím - nemám je rád (ale na plněných si smlsnu:-8
No možná je to zanedbanou výchovou, že se dívčina chová nepřiměřeně, ale nemá v něčem pravdu?
https://www.toprecepty.cz/recept/3381-bramborove-k...

srettka: Naprosto souhlasím. A právě ty letošní brambory jsou pěkně vodnaté, ať koupíte ty nebo ony.

Lenka148: Kritika může být pozitivní i negativní, to máte pravdu, ale taky je normální na kritiku reagovat, to nemůžete nikomu zakazovat, vždyť se tato rubrika jmenuje Diskuse! :-O A pokud chcete psát recenze, měla byste raději posuzovat vědecké nebo umělecké dílo a nikoliv knedlíky, ať už jsou jakékoliv. :-D

Lenka148: pak to bude asi rukama ;-) protože když se to cca 100x povede a jednou ne, tak je to přinejmenším zvláštní. Před kritikou bych vznesla dotaz. Ale to vám asi kuchařská hrdost nedovolí.
Jinak plně souhlasím s komentářem ohledně druhu brambor. Což je v tomto případě dost zásadní.
I vám hezky den;-)

Merylas: musíte se smířit s tím, že je i špatná kritika. Ne jenom dobrá. Hezký den

Lenka148: :-D Tak nediskutujte, jak nechcete.:-D V postupu je i věta, kopíruji: "Pokud je potřeba, přidáváme mouku i krupičku ve stejném množství." Tak jste měla přidat.:-*

Dajda: Neprisla jsem s vámi diskutovat ale podat recenzi. Opravdu mě nemusíte učit vařit knedlíky :D chtěla jsem zkusit nový recept a věřila dobrému hodnocení. Ovšem už na začátku se mi zdál poměr mouky velmi malý .. poměry prostě katastrofální !

Lenka148: Nesmíte je vařit klokotem a taky je vyndat včas z hrnce, pak se nerozvaří! :-O Těm 140 kuchařům, kteří dali 100% hodnocení, se nejspíše také nerozvařily! :-D

Lenka148: U bramborových knedlíků nejde přesně na gramy napsat množství mouky a krupičky, vždy záleží na bramborách a tak se může množství trochu lišit. Solamyl taky napomůže tomu, že těsto drží pohromadě. V postupu je i věta, kopíruji: "Pokud je potřeba, přidáváme mouku i krupičku ve stejném množství."
Nejraději používám den předem vařené brambory a těsto nesmí stát, pak řídne. Ale to asi budete vědět. Pod Vaším komentářem jsou zrovna tři pochvalné. Tak si myslím, že receptem to nebude.

vařím už 15 let.. ale tenhle recept je hrůza. Knedlíky se úplně rozvarili. Poměr surovin katastrofální! :no:

Úžasné<3. Šikulka:-)

Dobrý den, přidávám foto, knedlíky jsou super. ????

Tématické fráze:
bramborový knedlík který se vždy povede, bramborové knedlíky, bramborovy knedlíky domácí, bramborové knedlíky recept, bramborové knedlíky z nových brambor, bramborovy knedlik, jak dlouho varit bramborové knedlíky, recept na bramborové knedlíky, recept na bramborové knedlíky, recept bramborové knedlíky, recepty na domácí bramborový knedlík, bramborový knedlík recept, recept bramborový knedlík, jak dlouho vařit bramborový knedlík, bramborový knedlík z nových brambor, bramborové knedle, bramborové knedle recept, jak dlouho se vaří bramborové knedlíky, recept na bramborový knedlíky, jak dlouho se vaří bramborový knedlík

Suroviny:
brambory, vejce, sůl, krupice dětská, mouka hrubá, solamyl, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu