Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dobré bramborové knedlíky - podrobně

Podle podrobného postupu přípravu bramborových knedlíků zvládne určitě každý. Těsto využijeme nejen na bramborové knedlíky, ale připravíme z něj i noky, šišky nebo plněné taštičky.

Hodnocení receptu je 4,9 (170×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mirca75 mirca75

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 42 min Doba tepelné úpravy: 18 min bez doby vaření a chladnutí brambor

60 min (42 min příprava + 18 min tepelná úprava, bez doby vaření a chladnutí brambor)

Suroviny pro 3 kusy

3kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 265 kJ /
1 737 kcal
Bílkoviny57,36 g
Tuky18,12 g
Vláknina28,00 g
Cholesterol 518 mg
Sodík 6,66 g
Sůl16,42 g
Sacharidy322,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Omyté brambory ve slupce uvaříme skoro doměkka, ihned slijeme a necháme vychladnout (horkem ještě dojdou). Krok 2: Oloupeme a nastrouháme je na jemno, na válu je posypeme krupičkou, moukou a Solamylem, osolíme, přidáme vejce a vše zpracujeme v pevné těsto. Podle potřeby přidáme mouku i krupičku. Krok 3: Těsto má být pevné, skoro nelepivé, asi jako plastelína. Zpracováváme ho rychle, dlouhým hnětením řídne. Krok 4: Hotové těsto rozdělíme na 3 díly, z každého uděláme podlouhlý knedlík (podsypáváme hrubou moukou). Okamžitě vkládáme do vroucí vody. Krok 5: Knedlíky klesnou ke dnu, proto je za několik sekund opatrně vařečkou odlepíme a pod poklicí vaříme středním varem 9 minut. Pak knedlíky vařečkou otočíme a zakryté vaříme dalších 9 minut. Krok 6: Jeden knedlík vyjmeme, rozkrojíme nití v půlce a přesvědčíme se, jestli je těsto uprostřed knedlíku uvařené. Pokud není, knedlík hned vrátíme do vroucí vody k ostatním a ještě chvíli povaříme.

TIP: Nejlepší recepty na bramborové knedlíky

Zveřejněno 6. 9. 2009

Poznámka autorky mirca75

Vodu na knedlíky dáme vařit před zpracováním těsta, abychom knedlíky mohli ihned vkládat do vroucí osolené vody! Když dělám z těsta šišky, vložím je do vroucí vody, opatrně promíchám a minutku po vyplavání na povrch je vyndávám - jsou uvařené. Z tohoto těsta dělám knedlíky, noky, šišky, .... už hodně let a pokud z uvařených brambor přímo neteče voda (špatná odrůda, nebo brambory), tak se vždy povedou.

Brambory na knedlíky vařím nejraději večer, do rána vychladnou a můžu z nich v klidu dělat. Brambory nevařím úplně doměkka - 1. ještě dojdou a za 2. knedlíky nemají tendenci se pak rozvářet.

Recept asi vypadá dlouze a složitě, ale je jen podrobně rozepsaný, aby se i začínající kuchařinky orientovaly..

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dobré bramborové knedlíky - podrobně

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jql4

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dobré bramborové knedlíky - podrobně

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jql4

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (131)

Miluju tenhle recept ❤️

Vyborny recept, knedliky se vzdy povedou ! <3

Já mám svůj bleskový recept. Asi tu někde bude od někoho ale nenašla jsem.
500 g brambor oloupeme a vaříme doměkka.
Zároveň dáme vařit vodu na knedlíky.
Měkké brambory slijeme a v použitém hrnci rozstouchame. Přidáme 1 vejce a cca 220 g krupicky, přidáme dle potřeby, ev. i lžíci škrobu. Rukama v hrnci zpracujeme v těsto, tvarujeme šišky a opatrně vkládáme do vroucí vody. Vaříme obvyklým způsobem.
Chce to plechové ruce ale jsou moc dobre.

Skvělý recept na bramborový knedlík a už jiný dělat nebudu 👍

Nejlepší bramborové knedlíky, chuťově dobré a krásně jemné :yes:

Dnes jsem bramborové knedlíky dělala, polovina byla ve tvaru šišek a z druhé poloviny těsta jsem udělala knedlíky plněné malinoostružinami. Na švestky si musím ještě chvíli počkat. Ovocné knedlíky a nebo šišky mám ráda posypané opraženou strouhankou a samozřejmě posypané moučkovým cukrem a přelité máslem. :-K

Alca B.: Otacela jste na paraku? Ja delam houskove jen na paraku a bramborovy bych take rada... Diky.

Krásný recept i pro nekuchare

Dopadlo dobře. Knedlíky ocenila celá rodina. Mouky jsem musela dát mno
hem více, což bylo dáno kvalitou brambor. Ač byly céčkové, tak byly dost vodnaté.

Coleta: To je hrozně hezké, mít těsto v ruce, to nám ostatním hodně pomůže, mimochodem alchymie se píše s Y, ale my, co to běžně nevaříme, potřebujeme nějaký návod. Tchyně tyhle knedlíky sice umí, ale já ne a manžel je má rád, tak se učím odtud. Tady je to moc hezky popsané. U nás v rodině se vařilo stylem "na to si každá kuchařka musí přijít sama"......a to je pak velmi smutné, když se holka musí učit vařit sama

Bramborový knedlík jsem dělala prvně a zvolila tento recept.
Vařila jsem v páře a je skvělý! Děkuji.

Děkuji za recept :yes: knedlíky poprvé v životě a povedly se na jedničku díky vašemu podrobnému návodu <3

Perfektní návod, knedliky se povedly a byly vynikající :yes:

Knedlíky jsem za těch 30 let, co vařím, dělala asi dvakrát, moc to doma nejíme. Takže vařit je fakt neumím. Tyhle se ale dneska povedly na 1*. Takže jestli se někomu rozvařily, je chyba někde jinde, ne v receptu ;-)

Skvělé, díky, konečně jsem ty knedlíky pokořila! :-8

Dneska jsem vařila bramborový knedlík dle receptu a za mě dobrý. Dělala jsem plněné uzeným masem a ke konci už se s těstem hůře pracovalo. Hodně se lepidlo. Na výslednou chuť to nemělo vliv a pochutnali jsme si :-8

Tak já dneska vařila z brambor které jsem měla pár dnů v lednici,ještě jsem přidala i bramb. kaši ,trošku solamylu a i dětskou krupičku a dosypala pol.moukou, zamotala do streč folie a ve vodě vařila asi 20 minut,jsou super :-8

Video je hrozné a měli by ho smazat. Bramborové knedlíky se nikdy nevaří klokotem. Po dání knedlíků do vody, se knedlíky vařečkou "odlepí" od hrnce a zdroj tepla se sníží na minimum, musí jen perlit!



Lenka148: Rozvařit jste knedlíky mohla ze dvou důvodů- málo mouky (správný poměr je alchimií a z důvodu způsobu vaření viz výše). Osobně nedávám škrob, protože jsou knedlíky "tvrdé" mazlavé. Dávám pouze hrubou mouku, sůl, vejce. Ale já dělám od oka, podle toho jaké jsou brambory a jak saje mouka. Těsto mám v ruce.

No autorka už sem nechodí,ale je to vyučená kuchařka a v začátcích topek,byl každý unešený z jejích receptů,no video se moc nepovedlo,ale zase ohlasy na její recept jsou,už je to doba rok 2009,tak třeba máte jiný figl,tak dejte recept,já budu jen ráda:-K:-K

Br. knedle nevařím - nemám je rád (ale na plněných si smlsnu:-8
No možná je to zanedbanou výchovou, že se dívčina chová nepřiměřeně, ale nemá v něčem pravdu?
https://www.toprecepty.cz/recept/3381-bramborove-k...

srettka: Naprosto souhlasím. A právě ty letošní brambory jsou pěkně vodnaté, ať koupíte ty nebo ony.

Lenka148: Kritika může být pozitivní i negativní, to máte pravdu, ale taky je normální na kritiku reagovat, to nemůžete nikomu zakazovat, vždyť se tato rubrika jmenuje Diskuse! :-O A pokud chcete psát recenze, měla byste raději posuzovat vědecké nebo umělecké dílo a nikoliv knedlíky, ať už jsou jakékoliv. :-D

Lenka148: pak to bude asi rukama ;-) protože když se to cca 100x povede a jednou ne, tak je to přinejmenším zvláštní. Před kritikou bych vznesla dotaz. Ale to vám asi kuchařská hrdost nedovolí.
Jinak plně souhlasím s komentářem ohledně druhu brambor. Což je v tomto případě dost zásadní.
I vám hezky den;-)

Merylas: musíte se smířit s tím, že je i špatná kritika. Ne jenom dobrá. Hezký den

Lenka148: :-D Tak nediskutujte, jak nechcete.:-D V postupu je i věta, kopíruji: "Pokud je potřeba, přidáváme mouku i krupičku ve stejném množství." Tak jste měla přidat.:-*

Dajda: Neprisla jsem s vámi diskutovat ale podat recenzi. Opravdu mě nemusíte učit vařit knedlíky :D chtěla jsem zkusit nový recept a věřila dobrému hodnocení. Ovšem už na začátku se mi zdál poměr mouky velmi malý .. poměry prostě katastrofální !

Lenka148: Nesmíte je vařit klokotem a taky je vyndat včas z hrnce, pak se nerozvaří! :-O Těm 140 kuchařům, kteří dali 100% hodnocení, se nejspíše také nerozvařily! :-D

Lenka148: U bramborových knedlíků nejde přesně na gramy napsat množství mouky a krupičky, vždy záleží na bramborách a tak se může množství trochu lišit. Solamyl taky napomůže tomu, že těsto drží pohromadě. V postupu je i věta, kopíruji: "Pokud je potřeba, přidáváme mouku i krupičku ve stejném množství."
Nejraději používám den předem vařené brambory a těsto nesmí stát, pak řídne. Ale to asi budete vědět. Pod Vaším komentářem jsou zrovna tři pochvalné. Tak si myslím, že receptem to nebude.

vařím už 15 let.. ale tenhle recept je hrůza. Knedlíky se úplně rozvarili. Poměr surovin katastrofální! :no:

Úžasné<3. Šikulka:-)

Dobrý den, přidávám foto, knedlíky jsou super. ????

Vyzkoušeno, parádní recept, jednoduché, jasné. Jen dělám 4 knedlíky (těsto napůl a půlky zase napůl) a vařím bez obracení 15 minut. Každopádně:yes::yes::yes:

Takovéhle knedlíky jsem dělával také, jen používám dva díly starého lněného ručníku po nějakých prapředcích :D , na namočeném a vyždímaném zhruba vytvaruji knedlík - jedno jaký - bramborový, houskový kynutý, nebo s prdopečem, zabalím zarolováním a konce zahnu a šup do vody. Nikdy nejsou rozvařené! Po vyplavání vidličkou vyndám ubrousek a po něm i knedlík.
Ale doba pokročila, takže pro úsporu času smíchám bramborové těsto z pytlíku s vodou a zamíchám, nechám odležet, než připravím ubrousek a jdu balit. Ještě žádný pytlík mne nezklamal, když se dodrží dávka vody do těsta.;-)

@ magdalenka : Ja som len tak predpokladal, ze ked sa mi nejaky recept paci, tak ho eventuelne aj mozem zdielat, alebo aj nezielat. Pochybujem, ze by niekto z recesie zdielal recept, co sa mu vonkoncom nepaci... Len sa divim nelogicnosti v takom pocinani... no mozno sa mylim... Ide o ten pokles cisla zdielania o 1000.

to @tejaja. Nuz takto to spolu sivisi - do poznamky som si pred par mesiacmi ulozil cislo oblubenosti receptu,a teraz je o 1000 mensie... len mi to vrta hlavou, co sa to deje... To ako to vyzera u mna je vidno tu puu.sh/yLc43/0cdcd0c400.jpg
Skratka, mnou ulozene cislo 1157 sa znizilo na 53... ale mozno je to tak normalne... Akurat su mi tieto poznamky nanic.

Adminovi: Ked som si dal tento recept do Oblibenych, bolo ich 1157. Dnes tam je 53, pritom 97 kucharov si recept oblubilo. Co sa tu deje s hlasmi? Nie je to prvykrat. :-O

JanZZ: Je fakt, že jde o hodně starý recept a mezitím došlo k velké změně (zhruba před dvěma roky) v koncepci i formě stránek, možná i k nějakým technickým drobným chybným dopadům, občas se objeví i teď. Určitě nebyl důvod snižovat záměrně číslo o počtu sdílení. I mne by to zajímalo, jak k tomu došlo. Věřím, že ti admini odpoví, mají (možná jen do určité doby zpět) možnost podívat se na celou historií jednotlivých receptů. Budu ráda - a asi nejen já - když se o informaci tady podělíš:-) Úvahy o cenzuře jsou komické, není třeba vymýšlet opět nějaké konspirační teorie, ne?;-) Napadá mne jen to, že se načetl jen počet sdílení od té změny stránek.

Zobrazit 9 starších odpovědí

O víkendu jsem vyzkoušela Tvůj recept. Knedlíky se povedly a se špenátem a výpečky byly vynikající:yes:<3

Miloš: nezlobte se,ale mně tohle poukazovàní na chyby vadí a hodně, tohle jsou přece stránky o vaření. Nikdo není dokonalý, určitě ani Vy a myslíte,že nemůže být dobrý kuchař ten,kdo neovládá dokonale pravopis? A "zvěrstvo" je výraz absolutně nevhodný :-//

zdenka.s: I recept může být napsán správnou češtinou, nebo spíše měl by být napsán. Na druhé straně s Vámi souhlasím, že tak silných výrazů, jaké používá kritik Miloš netřeba, zvláště když se ve svém textu taky chyb nevyvaroval!

Dnes jsem se chystal udělat bůčkovou roládu s br. knedlíkem, a po jedné předchozí zkušenosti s nepovedenými knedlíky jsem si chtěl pro jistotu najít recept.
Tento recept je možná dobrý, ale to "kuchařinky orientovali" a dokonce zvěrstvo "aby jsme", mi bohužel dokonale zkazily chuť.:-(Dnes jsem se chystal udělat bůčkovou roládu s br. knedlíkem, a po jedné předchozí zkušenosti s nepovedenými knedlíky jsem si chtěl pro jistotu najít recept.
Tento recept je možná dobrý, ale to "kuchařinky orientovali" a dokonce zvěrstvo "aby jsme", mi bohužel dokonale zkazily chuť.

Také dělám z den předem uvařených brambor. Ještě dávám muškátový oříšek, trochu oleje a mléka. Vejce stačí jedno. Vařím vždy na páře buď jako noky 15 minut nebo šišky 25 minut.

Děkuji všem za milé komentáře, vyzkoušení a doufám, že recept potěší i další kuchaře/řky

Dělal jsem ty knedlíky podle vás.. A musím uznat, že i Catwomen chutnaly. :yes: :-p

:yes::yes::yes: Dnes jsem vyzkoušela ke kančímu masu z pomalého hrnce. Přidala jsem asi 4 lžíce mouky navíc. Knedlíky jsem dělala celkem 4, každý 2x8 minut - po obou stranách. Jsou výborné, měkké. :-)

Jsou moc dobré:yes:

Knedlíky jsem dělala poprvé. Dělala jsem vše přesně podle krásně rozepsaného postupu a knedlíky jsou výborné. Vůbec nejsou mazlavé a chutově jsou dobré. Můžu jen doporučit :)

Mirko, k tomuto receptu se vracím pravidelně. Děkuji:-K:-K:yes:

Vyborne. Knedliky delam cxa 2x za rok (tzn.skoro vubec) a podle tohoto receptu se podarily vyborne. Nadychanejsi i hezky hutne zaroven. Testo kompaktni, nerozvarily se,)).

Super plnej nadšení jsem začal dělat knedle s tím že si udělám i plněné škvarkama. Ale sežral jsem ty škvarky dřív než jsem udělal to těsto. Ach jo

Diky za recept, delal jsem je poprve a povedly se bajecne. Pozval jsem svoje australske sousedy kteri neco takoveho nikdy nejedli a mel jsem velky uspech. Podaval jsem je s pecenou krkovici a spenat.

dělám je často,jsou mněkké a nadýchané,dávám 2pol.lžíce kukuřičného nebo bramborového škrobu,mám recept po babičce.Pani Pujinka píše že je má mazlavé,zkuste tento recept.:yes:

Přidávám ještě trochu oleje a nastrouhám muškátový oříšek,půl lžičky prášku do pečiva,vejce dávám jen jedno.A případně trochu mléka,aby nebylo těsto tuhé.Vařím vždy na páře v kapesníku 20-25 minut.;-)

děkuju moc za receptík jdu je dělat poprvé .-) :-K:-8

hanalupacova1960@seznam.czNazdar lidi, je to určitě dobrý recept.:-K Ale už jste nědky zkusili
uvařit bramborový knedlíky bez vajíčka,zkuste to jsou ohodně lepší.
Já je dělám tak že brambory ve slupce uvařím do poloměka,po vychladnutí
nastrouhám,osolím,přidám hrubou mouku asolamyl nebo kukuřičný škrob.
Mají lepší chuť,jsou nadýchné a jsou prostě MŇAM.
Zkuzte to přeji dobrou chuť:-p

Hezky napsaný recept, dle kterého jsem i já dokázala uvařit bramb. knedlíky....jen jsem místo dětstké krupičky použila krupici. Určitě jsem nedělala naposledy! :-p:-):yes:

Tak se prave vari :-) jsem moc zvedava jsou to moje prvni :-) dam vedet :-).

evarock: Pokud máš možnost vařit v páře,tak budeš bez problémů.Jinak,já dávám asi tak 1/4 krupice,3/4 dětské krupičky,trochu Solamylu a vařím klidně i z nových,nebo horkých brambor, ale vždy na páře.

Super recept, akorát se mi vždy trošku rozvařily. Jednou jsem tam ale omylem dala místo hrubé mouky polohrubou a byly úplně parádní:-)

Nejsem sice autorka,ale odpovím,protože dělám téměř stejné knedlíky,jen s tím rozdílem,že dávám 1/4 krupice a 3/4 hr.mouky.A 2 vejce dávám na 1,5 kg brambor.Takže těsto je trochu hustější.Ale to je asi celkem jedno,když se bude lepit, podsypávej moukou.Z tohoto těsta dělám i plněné knedlíky,jak na slano tak i na sladko,šišky s mákem a různé tvary přílohových knedlíků,které máme nejraději k zelí nebo ke špenátu, k segedínskému guláši apod.Tak ať se podaří.;-)

Ehm,holky kuchařky,všichni chválíte Mirču,tak se taky osmělím..Já už taky párkrát zkoušela knedlíky,ale všechny to zkončilo v koši,tak jsem se rozhodla zkusit ten její recept,jen se chci zeptat, ten receptík lze pak použít i na plněné knedlíky? Miruško,na ty tu někde odkaz nemáš..?Já vím ještě neumím ani ty základní a už si troufám viď? Taky se mi všelijak mazlalo a rozpadalo,tak jsem to vzdala.. Tak si vytisknu tenhle a uvidím jestli taková nešika jako já zvládne tohle.. jinak všem kuchařkám dobrou chuť a hodně sil těm co začínají a zkoušejí..:yes::-)

Pujinka: nebudou mazlavé, jak vynecháte dětskou krupičku ;-)

Těsto mám vždy parádní, vařím cca 18-20 minut ale vždy jsou na povrchu rozvařené (ač je před vložením do vody obalím v hrubé mouce) a uvnitř takové "mazlavé" ;) Netušíte, kde dělám chybu? ;-(

Dnes jsem vařila právě tyto knedlíčky k husičce a zelíčkům a musím moc pochválit vychytaný recept i polopatistický popis. Knedíčky kypré, žádné dělbuchy jako z obchodu :yes::yes:Díky :-KPřidávám foto a bod je samozřejmostí:yes::yes:

Dnes jsem dělala a nemají chybu! těsto parádní, jiné už dělat nebudu :-p

:yes: výborné:yes: posílám bodík

:-) Už je skoro mám :yes:

Děkuji za super receptík.Knedlíky byly výborné :yes::yes::yes:

Moc díky za tak skvělě popsaný recept, dnes jsem knedlíky vyzkoušela, byly vynikající,nejsou tuhé a s chutí je snědla i moje 2,5letá dcerka, která je knedlíky moc nepojí....takže posílám další bodík :yes:

Opravdu krásně popsaný recept, brzy vyzkouším. Po tomto návodu se snad musí povést:)

Perfektní doplněk ke kačeně a červenému zelí:-p:-p:-p

zapomněla jsem dát bodík, takže napravuji. Jsou fantastické a jiné bramborové knedlíky už ani nedělám:-K:yes:

Raketo:-) druh brambor je u bramborových těst opravdu důležitý. Zrovna teď jsem dva dny po sobě vařila bramborové knedlíky ze dvou různých typů brambor a jak mi u pondělního vaření stačily přesně ty sypké suroviny co jsou v tomto receptu, tak u toho dnešního jsem musela dosypávat asi 200 g sypkých surovin.
Důležité ovšem je, aby se těsto zpracovávalo velmi:-! rychle a ihned po dotvarování knedlíků byly vkládány do vroucí osolené vody. Bramborové těsto nesmí mít žádné prodlevy ve zpracování- velmi rychle řídne.
Taky je dobré si brambory nepředvářet ( ve slupce) do úplného změknutí. Ještě se vařením v těstě dovaří.
Jinak jestli to nebude vadit, můžete mi písnout přesný recept (rozpis surovin) podle kterého je vaříte?

Rozdělení brambor - dělí se na tři typy :
Varný typ A je vhodný hlavně do salátů, pro vaření ve slupce na loupačku a jako příloha. Hlízy jsou po vaření tuhé, pevné. Nemoučnatí a nerozváří se ani, když je v hrnci zapomenete o chvilku déle.

Varný typ B se hodí jako univerzální příloha. Dají se použít tak do salátů, gulášů, polévek a pro restování. Po varu se částečně rozsypávají a trochu moučnatí.

Varný typ C pouzívejte především na přípravu kaší a těsta. Dále se používá také na výrobu hranolků, bramboráků a bramborových placek. Mimojiné i proto, že hlízy po uvaření moučnatí a rozsypávají se.

Zkousela jsem bramborove knedliky uz nekolikrat, ale pokazde je testo priserne lepive. Tak moc, ze kdyz z nej chci vyvalet valecky nebo neco ukoulet, musim pridat kvanta mouky. Ve finale se pak v hrnci rozpadnou. Prosim poradte, jsem z toho uz zoufala. Nebude to treba druhem brambor?? a ktere jsou na knedle nejlepsi??

Radka Novotna 15. 7. 2011 12:07

Mohu jen doporučit,dělám už jen podle tohoto receptu. Zrovna včera jsme měli noky se zelím a uzeným a dnes budou šišky s mákem.
Posílám bodík a děkuji za recept!:yes:

Knedliky se mi podarily super :-)), delala jsem je uplne poprve. A podrobny postup se mi libil. Misto solamylu jsem pridala cornflour protoze v anglii solamyl nemame. Pridavam fotecku.

Buryna:-), takže jste to vyřešili pěkně po "Šalamounsku";-):-D.

Tématické fráze:
bramborový knedlík který se vždy povede, bramborové knedlíky, bramborovy knedlíky domácí, bramborové knedlíky recept, bramborové knedlíky z nových brambor, bramborovy knedlik, jak dlouho varit bramborové knedlíky, recept na bramborové knedlíky, recept na bramborové knedlíky, recept bramborové knedlíky, recepty na domácí bramborový knedlík, bramborový knedlík recept, recept bramborový knedlík, jak dlouho vařit bramborový knedlík, bramborový knedlík z nových brambor, bramborové knedle, bramborové knedle recept, jak dlouho se vaří bramborové knedlíky, recept na bramborový knedlíky, jak dlouho se vaří bramborový knedlík

Suroviny:
brambory, vejce, sůl, krupice dětská, mouka hrubá, solamyl, sůl

Přidat fotografie receptu