Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sirup z jeřabiny

Jeřabiny jsou drobné a netradiční ovoce. Pokud pěstujete některý z druhů jeřabin, nebo se k vám dostanou jejich plody, můžete z nich vyrobit skvělý a zdravý sirup. Sirup je vyroben rychle a nepotřebujete k němu žádné speciální náčiní.

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Mertula

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 20 min

40 min (20 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 062 kJ /
3 600 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 0 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy900,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Omyté jeřabiny rozemeleme nebo rozmixujeme a dáme do kastrolu. Povaříme asi 10 minut, poté je přecedíme přes plátýnko. Krok 2: Přidáme cukr (900 g cukru na každý 1 l vylisované šťávy) a znovu 10 minut povaříme. Při vaření sbíráme pěnu. Krok 3: Hotový horký sirup přelijeme do čistých sklenic, otřeme hrdla, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout.

TIP: Jak můžeme zpracovat jeřabiny

Zveřejněno 14. 9. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sirup z jeřabiny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Yv3A

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sirup z jeřabiny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Yv3A

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Blek: pro dítě rum asi ne

Blek: Dávám Vám za pravdu dělám takto i šťávu z černého rybízu.

Magďule 3. 9. 2013 10:46
Blek:Dobrý den, zaujal mě Váš recept na jeřabinovou štávu, ale mám pár malých dotazů, když jsem bobule odštavnila a sesbírala pěnu, dala jsem tam cukr, pěna se tam oběvila znovu... má to tak být, nebo jsem udělala někde chybu?
Štávu dělám i pro děti tak nechci dávat alkohol nakonec jak doporučujete, nevíte jestli mi v lednici vydrží přes zimu?
Doufám že se mi to povede, dělám štávu poprvé ale už na ni mám velkou chuť ;-)děkuji za odpověď

tato paní dělá vše špatně!! nedoporučuji tento recept-dělá jen červenou vodu!!
Vařením ztratíte všechny vitamíny!
Můj osvědčený recept!!!!!
Štávu nutno dělat za studena!!
Nejlépe udělat tak!
Posbíráme plody-pořádně očistíme od stopek a listí!!
Umyjeme ve studené vodě-pořádně-několikrát 3x.
pak je Vybíráme je sítkem z vody a dáváme do čisté nádoby!
Na odštavnovači plody rozdrtíme a zároven získáme čistý 100 % sirup-ten neředíme .
Vždy necháme odstát ve skleněné nádobě cca 2-5 litrové! a sbíráme pěnu tak dlouho dokud tam pěna není!!
Můžeme přelívat přes jemné sítka tam a zpět!vždy do čisté velké sklenice .
až zmizne kal napovrchu sirupu!!

-já dávám jen 1,5 kg cukru-rozmíchávám občas do 2 dne!
dokud se cukr nerozpustí!!
A PAK šup do sklenic-zalejeme 1 malou štapmrli lihu
-nebo vodky či rum-pak nekvasí!! a musí být láhev naplněna až po hrdlo a tím lihem
vytvoříme lihovou zátku jelikož je lih lehčí jak voda nepustí k sirupu vzduch!!!!
a nakonec zátka!!!!(pod plechové zátky dát trochu celofanu at nepropostí vzduch!!)

Drť (odpad z odštavnovače)která zbyde dáme do čistého hrnce a zalijeme studenou vodou!!
na 1 kg drtě použijeme 1 litr studené vody z kohoutku.a na 10 litrů
dáme 100 g kyseliny citronové ze sáčku.
nechám 24-48 hod odstát.
Tím se vyluhuje drt do čista a získáme z ní všechny vitamíny.
Pak dáme plátýnko na kyblík a pomalu vsypeme a necháme odstát
dokud všechna štáva nevykape!
Pak dáme na 1 litr štávy-1,5 kg cukru-krystal.
Musíme celý den občas promíchavat až se cukr celý rozpustí!!
nesmí být žádné krystaly vidět!!Lepší je cukr rozvařit v horké vodě
a nechat vychladnout-nemusíte pak míchat!
Plníme do sklenic doplna a zase malá štamrle lihu a zátka!
a pak šup do studena do sklepa (nebo lednice-kdo sklep nemá)
Mi to vydrží i 1 rok-a nekvasí!!
Doporučuji raději pomalu vypít!!:-!:-p

Petr hučín 10. 11. 2017 13:55
Blek: Váš postup za studena se mi líbí, dělám to tak již čtyři roky a nikdy žádná sklenice nekvasila. Vydrží i dva roky. Ze zbytku drti po vyluhování dělám víno. Je výborné s dřevitou chutí jeřabin.

taky jsem ji delala,moc dobra:-!:yes::-)):-8

Recept chválím a černou jeřabinu se budu snažit znovu někde sehnat nebo vypěstovat.:yes: 1.

Tématické fráze:
sirup z černé jeřabiny, jerabinovy sirup, černá jeřabina sirup, sirup z černých jeřabin, sirup z černé jeřabiny recept, jeřabiny, sirup z černých jeřabin za studena, šťáva z jeřabin, šťáva z černých jeřabin, černé jeřabiny sirup, jeřabinová šťáva, černá jeřabina recepty za studena, šťáva z černé jeřabiny, jeřabiny recepty, šťáva z černých jeřabin za studena, jeřabiny recept, černé jeřabiny, sirup z černé jeřabiny za studena, jeřabina černa sirup, šťáva z černého jeřábu

Suroviny:
jeřabiny, cukr

Přidat fotografie receptu