Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zdravotní marmeláda z černého jeřábu - aronie

Léčivé účinky aronie zná asi každý z nás, že se z ní dá ale i uvařit výborná marmeláda ví málokdo. Příprava není složitá a výsledkem je marmeláda výrazné chuti, která příjemně voní rumem, skořicí a hřebíčkem.

Hodnocení receptu je 4,8 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

pipre pipre

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 70 min

80 min (10 min příprava + 70 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie20 544 kJ /
4 910 kcal
Bílkoviny1,12 g
Tuky0,40 g
Vláknina0,80 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 21 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 023,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Černé jeřabiny otrháme ze stopek, nekvalitní plody vyhodíme, ostatní propláchneme teplou vodou a necháme okapat. Krok 2: Jeřabiny nasypeme do kastrolu, podlijeme vínem a vaříme asi půl hodiny. Krok 3: Pak plody trochu podrtíme, přidáme koření a cukr a povaříme do zhoustnutí. Krok 4: Ke konci varu přidáme Sorban proti plísním a rum. Krok 5: Vařící marmeládu lijeme do menších čistých skleniček, utřeme po plnění hrdla, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladit.

TIP: Jak zpracovat aronii

Zveřejněno 14. 9. 2009

Poznámka autorky pipre

Zdroj: 2000 nejlepších receptů z české i zahraniční kuchyně.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zdravotní marmeláda z černého jeřábu - aronie

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/32LA

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zdravotní marmeláda z černého jeřábu - aronie

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/32LA

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (30)

:-KJe to vyborne povedla se děkuji:-K:-K

Mikesanda1:
A máte osvědčený recept a pro začátečníka jako já i postup? ;-)

A máte osvědčený recept a pro začátečníka jako já i postup? ;-)

Kdo má dost aronie může udělat výborné víno, je vynikající a zároveň lék.

iveta pernickova 17. 10. 2015 16:35
Alena:
Dobry den,mohla byste mi prosim poslat recept na marmeladu z aronie?dekuji pernickova iveta:-p
Alena:

apis:babičky neměly sorbany, ale prachobyčejnou kyseliny salicylovou, prodávanou ještě za mých klukovských let jako "salicyl", drobounké jehličkovité krystalky stříbřitě bílé, ale moje babička to dávala mezi dvojitý celofán, kterým lahvičky převazovala a neprasila s tím marmelády a šťávy

apis:

Ivana Ch: Určitě nebudete zklamaná, opravuji ještě chybu, "jablka rozvařím" a přidávám také badyán, skořici a hřebíček.

PaCaOl:Likér z aronie dělám také, ale nenapadlo mě dál je ještě zpracovat. Letos mám opět likér naložený, potom zkusím podle Tebe jí zpracovat dál.
Díky za nápad.

Alena: Likér z aronie dělám pravidelně: oprané, oschlé bobulky nasypu do 4 litrové lahve do 2/3 zaleju meruňkovicí či slivovicí do plné lahve,denně promíchám, minimálně 14 dnů, (mívám i déle pokud nemám sklenice na přelití) pak přecedím přes cedník s plátnem a smíchám s vodou převařenou s nerafinovaným cukrem,(asi 3dcl/10dkg cukru) záleží na tom jak silný chceme likér mít.
Zbylé bobule, nasáklé alkoholem promačkám, povařím, v dalším hrnci si rovařím oloupaná nakrájená jablka, přibližně stejné množství,pak vše smíchat a na asi 2kg hmoty přidám 1 balení Gelfix Extra 2:1 a 1/2 kg cukru. Horké plnit do sklenic, hned zavíčkovat. Nebo bez Gelfixu a do naplněné skleničky nahoru lžičku alkoholu.Je to výborné jak do moučníků tak k masu.

Dobrý večer Jani, Oldřichu a Aleno prosím o recept na likér a sirup z černého jeřábu.Děkuji za laskavost a.cinerova@seznam.cz

Marta Trumhová 17. 10. 2013 10:48
Právě včera jsem dělala marmeládu z aronie a přidávala jsem tam 250g jablek na 1000g - pak skořici ,vanilkový cukr a hřebíček.Používám Pektogel,ale jen polovinu na 1000g - velmi dobrá a lahodná.

Jana:Dělával jsem likér z černých bezinek, prosím o Váš recept na likér z černého jeřábu. Děkujioldrich.f@seznam.cz

Alena:Je opravdu výborná, dělám z ní likér ,sirup a určitě vyzkouším i marmeládu. Kdyby jste měl někdo nějaký zajímavý a dobrý recept budu ráda ;-) Děkuju.

Černý jeřáb je vynikající plodina. Já z ní dělám marmelády a sirup. Je velice lahodný. Recepty mám po své babičce.:-)

Jeřabinu máme na zahradě už asi 15 let. Letos poprvé jsem se rozhodla ji nějak zpracovat. Dříve mě odrazovala její trpkost.

Dělala jsem 3 dávky této zdravotní marmelády..která je opravdu skvělá. akorát jsem nedávala sorban(nedáváme konzervační prostředky do žádných marmelád a vydrží roky), ani žádný želírovací prostředek.1kg cukru jsem dala na 4 litry plodů a sladké je to dostatečně.
Určitě doporučuji je moc dobrá. Jen ji asi musím jíst samotnou. Já po ní nikdy necítím ostatní chutě :-)):yes:

Tématické fráze:
cerny jerab, aronie recepty, černý jeřáb recepty, aronie cerny jerab, džem z aronie, aronie černý jeřáb recepty, jeřáb černý, džem z aronie recepty, jeřáb černý recepty, aronie černý jeřáb - recepty, recepty z aronie, černý jeřáb aronie recepty, černý jeřáb recept, aronie - černý jeřáb recepty, jak zpracovat černý jeřáb, sirup z aronie recept, dzem s aronie, štáva z aronie recept, likér z aronie, džem z aronie recept

Suroviny:
jeřabiny černé, cukr krystal, víno, skořice, koření hřebíček, rum, sorban

Přidat fotografie receptu