Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zdravotní marmeláda z černého jeřábu - aronie

Léčivé účinky aronie zná asi každý z nás, že se z ní dá ale i uvařit výborná marmeláda ví málokdo. Příprava není složitá a výsledkem je marmeláda výrazné chuti, která příjemně voní rumem, skořicí a hřebíčkem.

Hodnocení receptu je 4,8 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

pipre pipre

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 70 min

80 min (10 min příprava + 70 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie20 544 kJ /
4 910 kcal
Bílkoviny1,12 g
Tuky0,40 g
Vláknina0,80 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 21 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 023,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Černé jeřabiny otrháme ze stopek, nekvalitní plody vyhodíme, ostatní propláchneme teplou vodou a necháme okapat. Krok 2: Jeřabiny nasypeme do kastrolu, podlijeme vínem a vaříme asi půl hodiny. Krok 3: Pak plody trochu podrtíme, přidáme koření a cukr a povaříme do zhoustnutí. Krok 4: Ke konci varu přidáme Sorban proti plísním a rum. Krok 5: Vařící marmeládu lijeme do menších čistých skleniček, utřeme po plnění hrdla, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladit.

TIP: Jak zpracovat aronii

Zveřejněno 14. 9. 2009

Poznámka autorky pipre

Zdroj: 2000 nejlepších receptů z české i zahraniční kuchyně.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zdravotní marmeláda z černého jeřábu - aronie

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/32LA

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zdravotní marmeláda z černého jeřábu - aronie

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/32LA

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (30)

:-KJe to vyborne povedla se děkuji:-K:-K

Mikesanda1:
A máte osvědčený recept a pro začátečníka jako já i postup? ;-)

A máte osvědčený recept a pro začátečníka jako já i postup? ;-)

Kdo má dost aronie může udělat výborné víno, je vynikající a zároveň lék.

iveta pernickova 17. 10. 2015 16:35
Alena:
Dobry den,mohla byste mi prosim poslat recept na marmeladu z aronie?dekuji pernickova iveta:-p
Alena:

apis:babičky neměly sorbany, ale prachobyčejnou kyseliny salicylovou, prodávanou ještě za mých klukovských let jako "salicyl", drobounké jehličkovité krystalky stříbřitě bílé, ale moje babička to dávala mezi dvojitý celofán, kterým lahvičky převazovala a neprasila s tím marmelády a šťávy

apis:

Ivana Ch: Určitě nebudete zklamaná, opravuji ještě chybu, "jablka rozvařím" a přidávám také badyán, skořici a hřebíček.

PaCaOl:Likér z aronie dělám také, ale nenapadlo mě dál je ještě zpracovat. Letos mám opět likér naložený, potom zkusím podle Tebe jí zpracovat dál.
Díky za nápad.

Alena: Likér z aronie dělám pravidelně: oprané, oschlé bobulky nasypu do 4 litrové lahve do 2/3 zaleju meruňkovicí či slivovicí do plné lahve,denně promíchám, minimálně 14 dnů, (mívám i déle pokud nemám sklenice na přelití) pak přecedím přes cedník s plátnem a smíchám s vodou převařenou s nerafinovaným cukrem,(asi 3dcl/10dkg cukru) záleží na tom jak silný chceme likér mít.
Zbylé bobule, nasáklé alkoholem promačkám, povařím, v dalším hrnci si rovařím oloupaná nakrájená jablka, přibližně stejné množství,pak vše smíchat a na asi 2kg hmoty přidám 1 balení Gelfix Extra 2:1 a 1/2 kg cukru. Horké plnit do sklenic, hned zavíčkovat. Nebo bez Gelfixu a do naplněné skleničky nahoru lžičku alkoholu.Je to výborné jak do moučníků tak k masu.

Dobrý večer Jani, Oldřichu a Aleno prosím o recept na likér a sirup z černého jeřábu.Děkuji za laskavost a.cinerova@seznam.cz

Marta Trumhová 17. 10. 2013 10:48
Právě včera jsem dělala marmeládu z aronie a přidávala jsem tam 250g jablek na 1000g - pak skořici ,vanilkový cukr a hřebíček.Používám Pektogel,ale jen polovinu na 1000g - velmi dobrá a lahodná.

Jana:Dělával jsem likér z černých bezinek, prosím o Váš recept na likér z černého jeřábu. Děkujioldrich.f@seznam.cz

Alena:Je opravdu výborná, dělám z ní likér ,sirup a určitě vyzkouším i marmeládu. Kdyby jste měl někdo nějaký zajímavý a dobrý recept budu ráda ;-) Děkuju.

Černý jeřáb je vynikající plodina. Já z ní dělám marmelády a sirup. Je velice lahodný. Recepty mám po své babičce.:-)

Jeřabinu máme na zahradě už asi 15 let. Letos poprvé jsem se rozhodla ji nějak zpracovat. Dříve mě odrazovala její trpkost.

Dělala jsem 3 dávky této zdravotní marmelády..která je opravdu skvělá. akorát jsem nedávala sorban(nedáváme konzervační prostředky do žádných marmelád a vydrží roky), ani žádný želírovací prostředek.1kg cukru jsem dala na 4 litry plodů a sladké je to dostatečně.
Určitě doporučuji je moc dobrá. Jen ji asi musím jíst samotnou. Já po ní nikdy necítím ostatní chutě :-)):yes:

Evi, to jsem ráda!:-) Až teď s tou soutěží jsem si vzpomněla, že mi chybí fotka u mého receptu :-) Letos jsem marmeládu dělala a zapomněla přidat fotku. Zrovna jsem hledala ten recept, že fotku přidám a koukám, že tu už je:-O Paráda a ještě k tomu taková hezká:yes::yes::yes:

Tak aronii máme na zahradě,ale marmeládu jsem z ní ještě nedělala. Buď ji suším a v zimě vařím čaj nebo nyní čerstvou povařím a přilívám do ovoc.čaje. Taky jsem vyčetla a nyní udělala do malých skleniček prosypat cukrem a dát do ledničky. Možno dávat do jogurtu,tvarohu nebo jen tak,kdo má rád. Kdyby se to zavařilo,tak to asi vydrží delší dobu, tak je to určeno ke spotřebě.Marmeládu vyzkouším příští rok:yes:

Jani,marmeláda je opravdu výborná,dík za recept:-ppřidala jsem fotečky a:yes:+9

no marmelády dělám ale nikdy jsem nedělala s žádným konzervačním přípravkem.prostě jsem to svařila přidala želirfix a pak naplnila a otočila a mám je užspousta let.ale jeřabinu mám letos poprvé tak uvidíme co mi z toho vznikne když tam nedám konzervační přípravek :-)

apis: už něco pamatuji, zavařovat mě učila prateta narozená v předminulém století a do marmelád vždycky dávala konzervační prostředek...pravda, nepamatuji si, jestli hrozný sorban draselný či nějaký jiný dryák :) ale vím, že se ve zdraví dožila 102 let :)

Ten SORBAN - myslíte SORBAN DRASELNY?? A označujete to jako zdravotní marmeládu???!! Naše babičky žádný sorban neměly...naštěstí máme recepty ještě od nich...

Můžu poradit ještě jeden výborný fígl a to dát 1:1 aronii s jablky - teď jsem ji udělala a výýýbornéééé :yes:

:yes: +3.:yes: To jsem ráda, že jsem objevila aronii, mám ji na chatě na zahrádce a plody tam nechávám pro ptáčky. Tak pokud na mě letos také nějaké zbydou, tak vyzkouším. Mně se vždy zdály moc trpké.

Vyrobeno mojí tchýní a na moje přání to dává i půl na půl s mým oblíbeným černým rybízem.;-);-);-)

pipre, dělám ji prakticky stejně (nedávám víno)a přidávám skořici celou ne mletou a lžišku kys.citronové. Máš pravdu je nejen zdravá ale hlavně moc dobrá ;-):-p:yes:

To víte ,že ji dodá p. REMKOVÁ ta jak jí dodala na recept HŘIBOVÁ ČALAMADA, to foto vůbec neodpovídá.To se nehodí aby se pleta do jiných receptů.Ať se nezlobí.

Jani, nerada tu dávám recepty bez fotky, ale tentokrát jsem udělala výjimku, protože recept je fakt dobrý a sklenička s marmeládou tu zas tolik chybět nebude :-) Třeba ji někdo dodá nebo já sama později:-)

Jani, určitě je fajn, že jsi přidala recept. V nejhorším přidáš foto příští rok ty sama;-):yes:

Bohužel, černou jeřabinu - aronii už nemám, ale tuto marmeládu jsem tu dala pro ostatní, pokud ji pěstují a neví, co s ní. Pokud se mi naskytne možnost tuto jeřabinu získat, tak marmeládu určitě udělám. Mám jen marmeládu na způsob brusinek a je skvělá.

Tématické fráze:
cerny jerab, aronie recepty, černý jeřáb recepty, aronie cerny jerab, džem z aronie, aronie černý jeřáb recepty, jeřáb černý, džem z aronie recepty, jeřáb černý recepty, aronie černý jeřáb - recepty, recepty z aronie, černý jeřáb aronie recepty, černý jeřáb recept, aronie - černý jeřáb recepty, jak zpracovat černý jeřáb, sirup z aronie recept, dzem s aronie, štáva z aronie recept, likér z aronie, džem z aronie recept

Suroviny:
jeřabiny černé, cukr krystal, víno, skořice, koření hřebíček, rum, sorban

Přidat fotografie receptu