Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sushi Tamari balls

Sushi patří k oblíbeným chuťovkám asijské kuchyně. A i u nás už má své jisté místo. Připravte si tematické pohoštění, na kterém nesmí chybět tyto sushi kuličky doplněné lososem, tuňákem, řasou nori a wasabi pastou.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Miru63 Miru63

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 90 min Doba tepelné úpravy: 30 min

120 min (90 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Sushi rýži několikrát propláchneme a uvaříme v rýžovaru. Rýži přendáme do skleněné nebo porcelánové mísy, rýžový ocet ohřejeme a přes vařečku tenkým pramínkem nalijeme na teplou rýži. Pomocí plastové kuchařské lopatky (bývá součástí rýžovaru) nebo dřevěné vařečky opatrně rýži obracíme, nemícháme, aby se rýže nepotrhala a všechna zrníčka byla obalena octem tak, aby se stala mírně lepivou rýží, nikoli však mazlavou kaší. Krok 2: Lososa, tuňáka, ředkev a ředkvičky nakrájíme na velmi tenké plátky, okurku nakrájíme podélně na tenké proužky (můžeme si pomoci škrabkou na zeleninu), krevety rozřízneme podélně na půl, z nori řasy nastříháme tenké proužky, kterými budeme kousky sushi zdobit. Krok 3: Vejce rozkvedláme vidličkou a na suché nepřilnavé pánvi z něj nakláněním usmažíme co nejtenčí omeletu, kterou vychladlou srolujeme a nakrájíme na velmi tenké proužky. Krok 4: Surimi tyčinky nasekáme na jemnou drť (lžičku odložíme na zdobení). Z potravinářské fólie nastříháme čtverečky 10x10 cm. Připravíme misku s vodou, do které dáme lžičku octa nebo citronové šťávy na oplachování rukou. Začneme tvořit Tamari balls. Krok 5: Lososové, tuňákové a krevetové Tamari balls:
Rozložíme čtvereček fólie, doprostřed položíme dva plátky lososa (tuňáka) křížem přes sebe, krevety proti sobě, maličko pomažeme wasabi, navlhčenýma rukama vytvoříme hrudku rýže, ve velikosti většího vlašského ořechu, kterou položíme na připravené obložení a pomocí fólie pevně zabalíme a kroucením, všech čtyř cípů fólie najednou, vytvarujeme kuličku. Opatrně rozbalíme, položíme na tác. Krok 6: Ředkvičkové, okurkové a ze žluté ředkve Tamari balls:
Rozložíme čtvereček fólie, doprostřed položíme 6 plátků ředkvičky do kroužku, maličko pomažeme majonézou Sriracha (ze žluté ředkve stačí 3 plátky, z okurky dva proužky křížem). Potom již pokračujeme stejně, navlhčenýma rukama vytvoříme hrudku rýže, ve velikosti většího vlašského ořechu, kterou položíme na připravené obložení a pomocí fólie pevně zabalíme a kroucením, všech čtyř cípů fólie najednou, vytvarujeme kuličku. Opatrně rozbalíme, položíme na tác. Krok 7: Vajíčkové a Surimi Tamari balls:
Rozložíme čtvereček fólie, doprostřed vložíme lžičku nakrájených proužků omelety nebo drtě ze Surimi tyčinek, jemně upěchujeme, kápneme majonézu Sriracha. Navlhčenýma rukama vytvoříme hrudku rýže ve velikosti většího vlašského ořechu, kterou položíme na připravené obložení a pomocí fólie pevně zabalíme a kroucením, všech čtyř cípů fólie najednou, vytvarujeme kuličku. Opatrně rozbalíme, položíme na tác. Krok 8: Zdobení Tamari balls:
Dozdobíme dle vlastní fantazie, např. kouskem nori řasy, také můžeme obalit proužky řasy jako balíček. Aby se s řasou lépe pracovalo a byla tvárná, maličko ji navlhčíme prstem namočeným ve vodě. Dále můžeme ozdobit kapkou wasabi nebo kapkou majonézy Sriracha, na kterou položíme pažitku, snítky kopru, kroužky jarní cibulky, případně jinou bylinku, nebo na tence krájené proužky z červené slupky z ředkvičky. Můžeme také posypat černým, bílým sezamem nebo drtí ze surimi tyčinek smíchanou s majonézou. Efektní je zdobení oranžovým nebo černým kaviárem.

TIP: Jak připravit nakládaný zázvor

Zveřejněno 3. 1. 2025

Poznámka autorky Miru63

Vaření rýže v rýžovaru je nejjednodušší a nejspolehlivější způsob vaření rýže. V rýžovaru lze navolit vaření dle druhu rýže (kulatozrnná, dlouhozrnná, natural, Basmati, jasmínová, Sushi, divoká atd.). Sushi rýži lze nahradit kulatozrnnou rýží. Ochucený ocet lze nahradit jablečným octem nebo bílým stolním vínem se lžící cukru, obyčejný ocet je do sushi nevhodný, je moc ostrý, jedině naředit 1:1 vodu. Majonézu Sriracha, žlutou ředkev (bílá ředkev naložená ve směsi kurkumy a rýžového octa), případně další speciality kupuji ve specializovaných prodejnách, či na internetu. Majonézu Sriracha lze nahradit klasickou majonézou, do které vmícháme ostrou chilli omáčkou v poměru dle vlastní chuti.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sushi Tamari balls

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L9AZg

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sushi Tamari balls

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L9AZg

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
rýže sushi, voda, ocet, losos, tuňák, krevety, krabí tyčinky, ředkvičky, ředkev, okurka salátová, vejce, pažitka, kopr, cibulka jarní, semínka sezamová, semínka sezamová černá, řasa nori, surimi, ředkvičky, kaviár, pasta wasabi, majonéza, omáčka sojová, zázvor nakládaný

Přidat fotografie receptu