Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krkonošské kyselo podle Romana Pauluse

Krkonošské kyselo patří mezi krajové specialiy Podkrkonoší. Polévka z chlebového kvásku, hub a brambor má specifickou nakyslou chuť a je velmi oblíbená. Pro bohatší chuť se do kysela přidává vejce nebo smetana.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Moanka Moanka

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 35 min

45 min (10 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Sušené houby den předem zalijeme vodou.
Na kousku sádla zpěníme kmín, po chvíli přisypeme cibuli, zarestujeme a přihodíme nakrájené žampiony. Asi 5 minut opékáme. Krok 2: Poté přidáme scezené sušené houby, ale vodu z nich uchováme. Krok 3: Po dalších pár minutách restování ji přilejeme k základu kysela, podle potřeby dolejeme vodou a přidáme nakrájené brambory. Mírně osolíme. Vaříme, dokud nejsou brambory téměř měkké (asi 15 - 20 minut). Krok 4: V další fázi vlijeme kvásek smíchaný s vodou. Provaříme. Dosolíme. Krok 5: Nakonec vlijeme rozšlehaná vejce a necháme už jen velmi krátce probublat. Polévku podáváme posypanou nasekanou petrželkou.

TIP: 7 vydatných polévek

Zveřejněno 27. 1. 2025

Poznámka autorky Moanka

Recept jsem okoukala od Romana Pauluse. Protože kyselo je moje oblíbené jídlo na krkonošských boudách, zkouším různé recepty. Tento je moc dobrý.

Někdo vhodí do kysela vejce nerozšlehané a nebo je smaží zvlášť a dává až na porci polévky. Pokud se rozhodnete usmažit vejce zvlášť, počítejte na 1 porci 1 vejce.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Krkonošské kyselo podle Romana Pauluse

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yPp5n

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Krkonošské kyselo podle Romana Pauluse

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yPp5n

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
sádlo, kmín celý, cibule, brambory, žampióny, houby sušené, kvásek, sůl, vejce, petrželka

Přidat fotografie receptu