Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bujabéza

Typicky francouzská polévka plná rybí chuti a zeleniny. V našich podmínkách však můžeme k přípravě použít i rybí filé, jako je tomu v tomto receptu. Bylinky a bílé víno skvěle doladí celou chuťovou kompozici.

Hodnocení receptu je 4,7 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 706 kJ /
886 kcal
Bílkoviny133,71 g
Tuky8,23 g
Vláknina8,38 g
Cholesterol 420 mg
Sodík 505 mg
Sůl1,12 g
Sacharidy34,85 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Šalotku a česnek nakrájíme na kolečka a necháme zpěnit na olivovém oleji. Přidáme kolečka pórku, rajský protlak a zalijeme vínem. Krok 2: Rajčata spaříme vařící vodou, prudce ochladíme, oloupeme slupku, nakrájíme je na kostky a přidáme do kastrolu. Krok 3: Vše zalijeme vývarem, přidáme bobkový list, tymián, rozmarýn, šalvěj (po 1-2 větévkách nebo lístkách) a vaříme 10 minut. Poté přidáme na kostky nakrájenou rybu a vaříme ještě dalších 10 minut. Krok 4: Dochutíme citronem, pepřem, solí, rybí omáčkou a případně doladíme špetkou cukru.

Zveřejněno 18. 9. 2009

Poznámka autorky Eliza

Správně by polévka měla obsahovat nejméně 6 druhů mořských ryb, ovšem to je určitě jednoduché v zemi původu - ve Francii, u nás už komplikovanější. Takže když použijeme pouze filé nebo tresku, bude nám chutnat stejně dobře. Do surovin by měl patřit i fenykl, já ho ovšem nedávám - nechutná.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bujabéza

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gLwk

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bujabéza

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gLwk

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Výborná, sice jsem nejedl originál, ale i tak chválím. :-K

Baranovec:
No, pokud do u nás nejběžnější rybí polévky dáváte víno společně s rajčaty a vyšperkujete to ještě tymiánem, rozmarýnem a šalvějí, pak možná máte pravdu, že :-(

JanaDorazinova: Já musela zhubnout 10 kilo ! Podařilo se ! Víš kolik mám najednou nositelných věcí ve skříni!:-D:-D:-D

To je ale paskvil, česká rybí polévka

javascript:; chutná!

Elizo, nejen krásná fotka, ale i recept je parádní:yes:2.

Eli, já než jakýkoliv recept hodnotím, pořádně si ho přečtu, nedávám body jen za fotku, takže vím, že bych to docela asi i mohla, jenže, jestli by mne polévka zasytila, když si odpoledne můžu dát tak rajče, nebo kousek broskve? A pak až večeři.

Janinko, to je NAPROSTO dietní. Žádná mouka, jen netučná ryba, zelenina a 2 lžíce olivového oleje (na 4 porce!). Pro dietu ideální... Já bych do toho šla... Mám ještě jeden argument - bylinky voní doslova po celém bytě ;-)

Eli, super, hned bych si dala, ale file a drůbeží je teď mou hlavní stravou, jako hlavní jídlo, polévky v mém jídelníčku nejsou:-//.:yes::yes::yes:

Tématické fráze:
polévka bujabéza, rybí polévka bujabéza, bujavéza, bujabesa, bujanéza, buabeza, rybí bujabéza, boujabeza, bujabéza polévka, buabesa, bajabeza, bulabeza, bujabese, bujabeza rybí polévka, bujabáza, recept rybi polévka bujabéza, bujabeze recept polevka, polévka bujabéza foto, bulabesa, bujabeza polévka recept

Suroviny:
filet rybí, cibule šalotka, česnek, rajče, pyré rajčatové, pórek, víno bílé suché, vývar rybí, olej olivový, šťáva citronová, bobkový list, tymián, rozmarýn, šalvěj, pepř mletý, sůl

Přidat fotografie receptu