Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Řecká kuřecí polévka - Avgolemono

Typickou polévkou pro řeckou kuchyň je Avgolemono, kterou si můžete dopřát i v letních dnech, kuřecí polévka se žloutky, dochucená citronem, vás příjemně osvěží. Neváhejte a pusťte se do její přípravy.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Jana_Kujawa

Středně náročný

Doba přípravy 140 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 120 min

140 min (20 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Kuře opláchneme, překrojíme napůl, odkrojíme křídla a prsní část. Kuřecí prsa dáme stranou. Odstraníme kůži a přebytečný tuk. Zbytek kuřete naporcujeme pomocí kuchyňských nůžek tak, aby se vešlo do většího hrnce. Krok 2: Vložíme do hrnce, zalijeme vodou, dochutíme solí, přidáme pepř, tymián a bobkový list. Větší cibuli překrojíme na čtyři části a vložíme do hrnce. Vývar táhneme na mírném plameni 1-1,5 hodiny. Krok 3: Pórek podélně rozkrojíme. Obě polovinu znovu podélně rozkrojíme. Pórek poté nakrájíme na zhruba 2 cm proužky. Mrkev očistíme, podélně překrojíme a následně nakrájíme na 1 cm široké půlměsíčky. Kuřecí prsa nakrájíme na tenké nudličky nebo menší kostičky. Krok 4: Kuřecí vývar přecedíme a přivedeme znovu k varu. Do vývaru vložíme všechny nakrájené ingredience, přidáme 1-2 hrsti rýže (podle toho, jak chceme mít polévku hustou a vydatnou). Na pozvolném ohni vaříme zhruba 20 minut, dokud nebude rýže hotová. Krok 5: Připravíme Avgolemono (nebo také crème anglaise). Ve větší míse rozšleháme vaječné žloutky se šťávou z citronu a citronovou kůrou. Krok 6: Do vaječné směsi postupně naběračkou přiléváme vařící vývar a přitom šleháme metličkou, 4-5 naběraček bude stačit. Krok 7: Poté polévku vypneme, počkáme až se přestane vařit a vlijeme vaječnou směs rovnou do hrnce. Místo zamíchání vařečkou uchopíme hrnec za uši a krouživými pohyby hrncem spojíme jednotlivé ingredience. Polévka získá hustou a krémovou konzistenci. Podle potřeby dochutíme solí, mletým pepřem a můžeme rovnou servírovat. Krok 8: Polévku servírujeme v hlubokém talíři nebo misce. Před podáváním lehce zakápneme extra panenským olivovým olejem.

TIP: Jak uvařit výtečný kuřecí vývar?

Zveřejněno 10. 2. 2025

Poznámka autora Jana_Kujawa

Polévka je velmi chuťově výrazná. Pokud dáváte přednost kyselejší variantě, neváhejte použít 1,5 citronu, ale pokud máte raději jemnější chuť, šťáva z jednoho citronu bude bohatě stačit.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Řecká kuřecí polévka - Avgolemono

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2kGZJ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Řecká kuřecí polévka - Avgolemono

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2kGZJ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
kuře, sůl, pepř celý, bobkový list, tymián sušený, cibule, voda, pórek, mrkev, rýže, olej olivový extra virgin, pepř mletý, žloutek, citron, citron

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu