Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tuňák s citronovou omáčkou

Chřest, zapečený tuňák vonící po tymiánu a krémová citronová omáčka - tato kombinace vás jistě nadchne. Jídlo chutná skvěle a nazdobené citronem a větvičkou rozmarýnu lahodí i očím.

Hodnocení receptu je 4,7 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Alingaa

Snadný

Doba přípravy 53 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 33 min

53 min (20 min příprava + 33 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 412 kJ /
1 294 kcal
Bílkoviny61,98 g
Tuky99,99 g
Vláknina2,07 g
Cholesterol 363 mg
Sodík 307 mg
Sůl0,76 g
Sacharidy35,41 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: 4 hodiny před pečením připravíme tuňáka tak, že ho po obou stranách osolíme a opepříme. Krok 2: Po 4 hodinách tuňáka vložíme do zapékací mísy a přelijeme ho olivovým olejem. Navrch položíme větvičku rozmarýnu. Krok 3: Mísu zakryjeme a pečeme zakryté asi 15 minut při 250 °C. Krok 4: Mezitím do hrnce nalijeme smetanu, do ní najemno nastrouháme kůru z půlky citronu a přidáme lžíci medu. Zahřejeme. Pomocí metličky směs na plotně vyšleháme a v okamžiku varu odstavíme z plotny. Krok 5: Poté přidáme žloutek a vyšleháme. Nakonec do omáčky přidáme máslo, nalijeme šťávu z půlky citronu a trochu osolíme. Vyšleháme a necháme odstát. Krok 6: Víko mísy s tuňákem odklopíme a pečeme ještě asi 5 minut, než ryba na okrajích zhnědne. Krok 7: Mezitím vhodíme do vroucí vody chřest a necháme jej projít varem 3 minuty. Krok 8: Přes malý cedník procedíme na talíř omáčku, na ni uložíme plátek tuňáka a na stranu položíme chřest jako přílohu. Nazdobíme citronem a větvičkou čerstvého rozmarýnu.

TIP: Nejlepší recepty s chřestem

Zveřejněno 20. 9. 2009

Poznámka autorky Alingaa

Kdo nemá rád chřest, může jako přílohu použít malé vařené brambůrky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tuňák s citronovou omáčkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L8Kr

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tuňák s citronovou omáčkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L8Kr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Dneska budu dělat omáčku k lososu;-), máme ji moc rádi:yes:

Použila jsem tu citronovou omáčku na pstruha - je moc dobrá, neprávem zapomenutý recept, ostatně jako mnohé starší:-) Přidala jsem fotku. Využila jsem i dobrou radu - možná odsud - mít citrony v mrazáku a pak je celé strouhat;-)

super:-p

Zdravím Vás, je tam malá nesrovnalost - v seznamu surovin pro omáčku není o vejcích žádná zmínka, ale podle postupu máme přidat do omáčky žloutek:-O

Ta citronová omáčka je s tím tuňákem naprosto úžasná lahůdka. :-p

A jéj, tenhle recept mi unikl - v citronové omáčce nevidím nic, proč by nešla i ke slaným pokrmům - ale tady záleží na chuti každého, to je fakt ;-):-p:yes::yes:

Tak jsem to uvařila, akorát místo chřestu jsem si udělala brokolici v páře. Všechno bylo skvělé, hlavně citronová omáčka (dokonalost sama), ale zkombinované vše dohromady mi to už tak skvělé nepřišlo. Citronovou omáčku bych spíše viděla u něčeho sladkého - nevím lívance, zmrzlina, ale k tuňáku mi prostě nešla. Jinak ale dobré ;-)

Tohle bych chtěla strašně ochutnat. Vypadá to náramně.:-p :yes:

Tuňák je vynikající a už jsme ho dlouho neměli - také není nejlevnější ;-). No a s chřestem...:-p nemůže být jiný, než výborný!!! Takže ukládám...

co sa tyka chrestu....ja by som si ho rozhodne nevymenila....skor by som vymenila rybu ;-)...ale to je bohuzial len moja chyba ze nejem ryby:-/

Tématické fráze:
citrónová omáčka k rybě, tuňák recept, citronová omáčka k lososu, tuňák recepty, citronová omáčka na rybu, omáčka k tuňákovi, citronová omácka na ryby, recept tuňák, tuňák s omáčkou, tuňák, citrónová omáčka ke steaku, omacka k tunaku, recept na tunaka, omáčka na tuňáka, ryba s citronovou omackou, recept na přípravu tuňáka, příprava tuňáka, omáčka k rybe, losos s citrónovou omáčkou, tunak pohlreich

Suroviny:
tuňák, olej olivový, sůl, pepř, rozmarýn, chřest, citron, smetana ke šlehání, žloutek, med, máslo, sůl, rozmarýn, citron

Přidat fotografie receptu