Bůčková roláda na grilu
Plněná masová roláda je zpravidla záležitostí svátečních obědů. Nenechte se však mýlit, luxusní bůčkovou roládu můžeme připravit také na grilu. Dovnitř pak přijde zeleninová tapenáda z grilované zeleniny a plátky slaniny.
Postup přípravy
Krok 1: Než začneme s přípravou masa, připravíme zeleninovou tapenádu, která dodá roládě jedinečnou chuť.
Krok 2: Grilování zeleniny: česnekovou palici seřízneme na vrchní straně, zabalíme do alobalu, zakápneme olivovým olejem, osolíme, opepříme a pevně zabalíme. Grilovací rošt potřeme trochou oleje, aby se zelenina nepřichytila. Umístíme ji na gril.
Krok 3: Papriky, rajčata a neoloupanou cibuli položíme přímo na grilovací rošt a grilujeme přímou metodou na vyšší teplotu, dokud nezískají zlatohnědou barvu a opečené skvrny. Během grilování zeleninu průběžně otáčíme. Česnek grilujeme nejdéle – přibližně 45 minut, dokud nezměkne.
Krok 4: Příprava tapenády: rajčata oloupeme, papriky a cibuli necháme zapařit v igelitovém sáčku – díky tomu půjde slupka snadno dolů. Oloupanou zeleninu nakrájíme, vyloupeme česnek a všechny suroviny rozmixujeme do hladké pasty. Dochutíme solí a pepřem.
Krok 5: Příprava bůčkové rolády: rozprostřeme plát bůčku na pracovní plochu. Dochutíme kampotským pepřem a grilovacím kořením. Celý povrch potřeme připravenou tapenádou. Na tapenádu rovnoměrně rozložíme plátky anglické slaniny. Bůček pevně zarolujeme – pro lepší stabilitu můžeme svázat přírodním provázkem, ale pokud roláda drží tvar, není to nutné. Zvenčí roládu ještě jednou okořeníme BBQ směsí.
Krok 6: Grilování bůčkové rolády: rozehřejeme gril na 150–160 °C a připravíme se na nepřímou metodu grilování.
Krok 7: Klíčové body grilování: do středu rolády zapíchneme termosondu, abychom měli přesnou kontrolu nad vnitřní teplotou. Roládu umístíme na gril a grilujeme pomalu a rovnoměrně. Cílová vnitřní teplota masa by měla dosáhnout 85 °C – to zajistí šťavnatost a měkkost. Po dosažení správné teploty roládu zabalíme do alobalu a necháme 5 minut odpočinout.
Krok 8: Servírování: roládu nakrájíme na plátky a podáváme s bramborovou kaší, která skvěle doplní její bohatou chuť.
Zveřejněno 27. 2. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bůčková roláda na grilu
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zpq0q
Moje poznámka
Bůčková roláda na grilu
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zpq0q
Nejnovější recepty
Listový koláč s cibulí a slaninou
Přidáno před 3 hodinami
Čokoládový dezert
Přidáno před 4 hodinami
Quinoa lívance
Přidáno před 6 hodinami
Ledvinky na špeku a paloučkový knedlík s ovesnými vločkami (vhodné pro diabetiky typu 2)
Přidáno před 8 hodinami
Závitky z tresky s citronovou omáčkou
Přidáno před 10 hodinami
Čočka s kořenovou zeleninou, vejcem a parmezánem
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rebarborové koláčky s krémem z mascarpone
Neregistrovaný před 2 minutami
Dušené kuřecí špalíky s těstovinami
Neregistrovaný před 4 minutami
Pikantní koleno
Neregistrovaný před 4 minutami
Borůvkový kynutý koláč
Neregistrovaný před 5 minutami
Krůtí kousky podle asijské kuchyně
Neregistrovaný před 6 minutami
Zeleninová polévka bez zasmažení
Neregistrovaný před 7 minutami
Ryba po milánsku
Neregistrovaný před 13 minutami
Tvarohovo-pudinková bábovka s čokoládou
Lendoulinecek před 14 minutami
Kapr na pacovský způsob
Neregistrovaný před 21 minutami
Hovězí po burgundsku - Boeuf Bourguignonne podle Julii Child
Neregistrovaný před 21 minutami
Suroviny:
bůček vepřový,
koření grilovací,
slanina anglická,
sůl,
pepř,
paprika čerstvá červená,
rajče,
cibule,
česnek,
paprika sušená pálivá,
olej olivový,
sůl,
pepř mletý
Komentáře