Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Maminčina svíčková

Svíčková, tradiční omáčka pro sváteční chvíle. Rozpadající se hovězí maso, smetanová zeleninová omáčka a houskový knedlík. To jsou známé chutě, které můžete doplnit o terčík z brusinek a kopeček šlehačky s plátkem citronu.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Aleister

Středně náročný

Doba přípravy 210 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 180 min

210 min (30 min příprava + 180 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Osolené a opepřené maso osmažíme na sádle ze všech stran, aby se zatáhlo. Krok 2: Maso dáme bokem a ve stejném hrnci osmažíme na kostičky nakrájenou slaninu a cibuli. Krok 3: Přidáme očištěnou a nastrouhanou kořenovou zeleninu. Chvíli restujeme. Krok 4: Přilejeme nálev z okurek a přidáme na drobno nakrájenou šunku a okurky. Také přidáme nové koření a bobkový list (nejlépe v košíku na koření). Krok 5: Maso vrátíme zpět a pod poklicí dusíme do měkka asi 2 až 3 hodiny (dle velikosti a stáří masa). Přiléváme vodu dle potřeby. Krok 6: Když je maso měkké, dáme ho bokem a vyndáme košík s kořením. Omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem. Krok 7: Přilejeme smetanu a vaříme dalších zhruba 20 minut. Krok 8: V případě potřeby zahustíme moukou rozmíchanou ve studené vodě a ještě chvíli provaříme (asi 10 minut). Krok 9: Osladíme, osolíme a opepříme dle chuti, případně dochutíme nálevem z okurek. Krok 10: Uvařené, měkké maso nakrájíme na plátky. Podáváme s houskovými knedlíky a zavařenými brusinkami.

TIP: Desatero rad na téma svíčková

Zveřejněno 10. 3. 2025

Poznámka autora Aleister

Receptů na svíčkovou je na světě nepřeberné množství. Asi téměř každá rodina má nějaký svůj rodinný recept, který je zaručeně ten nejlepší :) Toto je tedy náš rodinný recept, jak svíčkovou vařila moje maminka.

Jen ještě poznámka k vaření masa: alternativně to dělám tak, že ho osmažím, aby se zatáhlo, dám ho do pekáčku, přikryju pokličkou a při nízké teplotě (cca. 85°C) ho pomalu vařím přes noc. Klidně 12 - 15 hodin. Je pak krásně měkké.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Maminčina svíčková

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jROql

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Maminčina svíčková

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jROql

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
hovězí zadní, zelenina kořenová, cibule, slanina, okurky sterilované, lák okurkový, šunka, smetana ke šlehání, sádlo, sůl, pepř mletý, bobkový list, koření nové koření, mouka hladká, cukr, brusinky zavařené

Přidat fotografie receptu