Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Banánovo-vanilková zmrzlina s brioškou

S prvním jarními paprsky slunce se začínáme poohlížet po něčem osvěžujícím a lahodném. Poctivá smetanová zmrzlina s banánem, podávaná v nadýchané briošce, nabízí netradiční chuťový zážitek. Výrazné chuti vanilky dosáhnete použitím kvalitního vanilkového lusku a extraktu.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Caldera_Spices

Náročný

Doba přípravy 200 min Doba přípravy: 180 min Doba tepelné úpravy: 20 min

200 min (180 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 20 porcí

20porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Příprava zmrzliny:
Vanilkový lusk podélně nařízneme a vyškrábneme z něj semínka. Semínka i lusk vložíme do smetany. V hrnci zahřejeme smetanu, mléko a vanilkový lusk (i semínka) na mírném ohni. Nepřivedeme k varu, jen jemně zahříváme, aby se vanilka mohla uvolnit do směsi. Jakmile je směs horká, vyjmeme vanilkový lusk. Krok 2: Mezitím v míse vyšleháme žloutky s cukrem do světlé a nadýchané konzistence. Krok 3: Pomalu přiléváme horkou smetanovou směs do žloutků, neustále mícháme, aby se žloutky nesrazily. Směs vrátíme do hrnce a zahříváme na mírném ohni, dokud nezhoustne a nezačne lehce obalovat lžíci. Směs by neměla vřít. Krok 4: Do směsi přidáme glukózu a dobře promícháme. Poté přidáme banánové pyré a 1/2 lžičky vanilkového extraktu. Krok 5: Směs necháme zchladnout na pokojovou teplotu, poté ji přesuneme do lednice na minimálně 4 hodiny (ideálně přes noc). Po vychlazení směs přelijeme do zmrzlinového stroje a necháme ztuhnout podle návodu na vašem stroji. Pokud nemáme zmrzlinovač, můžeme směs dát do mrazáku a každou hodinu ji promíchat, dokud nezískáme zmrzlinovou konzistenci. Krok 6: Příprava briošky:
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru promícháme. Necháme asi 10 minut odpočívat, počkáme až vzejde kvásek. Krok 7: V míse smícháme obě mouky, cukr, sůl a vanilku (nebo semínka z 1 vanilkového lusku). Přidáme med, vejce, nastrouhanou citrusovou kůru a kvásek. Pomalu přidáváme měkké máslo a rum, a vypracujeme hladké těsto, které se nebude lepit. Těsto můžeme hníst ručně nebo použijeme kuchyňský robot. Krok 8: Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi 2 hodiny nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Krok 9: Po vykynutí těsto rozdělíme na malé kousky (asi 20 kusů) a vytvarujeme z nich malé kuličky. Umístíme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 30-40 minut kynout. Krok 10: Troubu předehřejeme na 180 °C. Briošky pečeme asi 15-20 minut, dokud nebudou zlatavé. Krok 11: Rozkrojíme briošku na polovinu a vložíme do ní kopeček vanilkové banánové zmrzliny.

TIP: Lahodné zmrzlinové dezerty

Zveřejněno 30. 3. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Banánovo-vanilková zmrzlina s brioškou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BBRXW

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Banánovo-vanilková zmrzlina s brioškou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BBRXW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Suroviny:
smetana, mléko plnotučné, cukr krupice, žloutek, lusk vanilkový, extrakt vanilkový, mouka hladká, mouka, droždí čerstvé, vejce, máslo, mléko plnotučné, cukr krupice, med, rum, vanilka mletá, pomeranče, citron, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu