Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Guláš SPECIÁL

Poctivý guláš z hovězího masa se nikdy neomrzí. Každá rodina má svůj generacemi osvědčený recept, na který nedá dopustit. My pro vás máme speciální přípravu - maso nejprve 24 hodin marinujeme v pikantní směsi koření. Určitě stojí za vyzkoušení.

Hodnocení receptu je 5,0 (37×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jenda1 Jenda1

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 100 min +24 hodin naložení masa

120 min (20 min příprava + 100 min tepelná úprava, +24 hodin naložení masa)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 862 kJ /
2 835 kcal
Bílkoviny264,79 g
Tuky28,48 g
Vláknina142,25 g
Cholesterol 480 mg
Sodík 4,21 g
Sůl10,40 g
Sacharidy323,32 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Šest stroužků česneku oloupeme a utřeme. Maso nakrájíme na kostky, celer nakrájíme na nudličky. Krok 2: Do mísy vložíme maso, utřený česnek a celer. Přidáme hořčici, kečup, Maggi, worcestrovou a sójovou omáčku, kari, pálivou papriku, drcený kmín a rum. Krok 3: Vše důkladně promícháme a dáme na 24 hodin do lednice. Krok 4: Druhý den oloupeme cibuli a nakrájíme nadrobno. Zbylé stroužky česneku oloupeme a utřeme. Krok 5: V kastrolu rozpálíme sádlo na kterém orestujeme dozlatova cibuli (dobře orestovaná cibule začíná určovat barvu guláše. Přidáme sladkou papriku, krátce orestujeme, přidáme masovou směs, část majoránky a zbylý rozetřený česnek. Krok 6: Vše za občasného míchání necháváme vysmahnout (čím více necháme vysmahnout, tím lepší barvu guláš bude mít; pokud špatně odhadneme, bude guláš nahořklý), mírně podlijeme vývarem a vše opakujeme do částečného změknutí masa. Krok 7: Pak zalijeme vývarem a zahustíme jíškou z hladké mouky, kterou jsme mezitím orestovali na pánvi bez tuku dorůžova a nechali vychladnout. Krok 8: Po 10 minutách přidáme pivo a dochutíme majoránkou. Krok 9: Krátce povaříme a podáváme s chlebem nebo kynutým knedlíkem.

TIP: Hořký guláš: Jak ho zachránit

Zveřejněno 5. 10. 2009

Poznámka autora Jenda1

Guláš, který je na fotografiích, je uvařen z daňčí plece a byla to delikatesa.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Guláš SPECIÁL

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MQ05

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Guláš SPECIÁL

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MQ05

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (29)

Dělal jsem včera s kližky ??? ,bylo to spíš přední,ale ušlo to.

Pod cibulku doporučuji povolit kousek špeku na kostičky. Jinak super.

děs běs, člověk si jenom přečte co a jak tam přijde a kdo má v hlavě ještě mozek tak do toho nejde.:no:

neda se tam dat misto rumu myslivecka:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?
jo:-):-):-):-):-p

chtelo by to domaci knedlik,ale gulášek luxusni

Veronika.Hrozna:Takový komentář potěší, jsem rád, že vám chutnalo:-p;-):-K:-!

Veronika.Hrozna:Podávám raport: Gulášek mohu doporučit všem mlsalum. Zítra bude jesté lepší,dneska jsme si dali jenom trošku,aby odležel a zbylo také na zítřek ! Je naprosto skvělý!:-D Tak nakonec byl kompromis do marinády šel rum a do vaření červené!:-D:yes:

spagetka: Dneska ho nechám ať si ho udělá po svém ,ráno si šel koupit celer tak ho gulášek okouzlil ! Teď je v kuchyni a vaří,tak ho nebudu vyrušovat!:-D;-)Příště už budu vařit já ,tak si tam dám červené víno.:-D

Veronika.Hrozna: být tebou, udělám obě varianty, prostě to rozděl a ochuť dle sebe i manžela a uvidíš, já to takhle s jídly dělám, když se občas hádáme - teda v dobrém, co je lepší ;-);-);-)

Mám dotaz do marinády manžel prosazuje rum:-D , já červené víno,:-p není to zcela jasné ,prosim o radu ! Mám daňka !:-?:-D

Veronika.Hrozna: jednoduché řešení, přidej obojí<3

Dneska jsem vybrala z mrazáku dančí plecko a,že co s tím ,tak už vím !:-D

Dnes jsem ho dělal z telecí kližky. Trošku jsem nedodržel dávkování koření ale i tak lze hodnotit jedním slovem - excelentní.

Ahoj Jendo,dneska delam tvuj Gulas special a normalne cumim,je vyborny,sice se jeste ted dusi ale ta chut,normalne jsi me dostal

Pak hodim fotku

Vynikající gulášek:yes: Doporučuji;-)

mate pochvalu super moc nam chutnal:yes::yes::-D:-D:-D

Vařím rád guláše a už je vařím nějakej rok.Pokud někdo restuje cibulku do "zlatova",až do hněda(restováním cibulky určujete barvu guláše,jak sám píše autor)společně s paprikou,tak guláš nemůže chutnat pro nahořklou chuť "restované"papriky.Proto doporučuji přidat papriku těsně před podlitím vývarem.Hezkej den!

Rum se přidává pro zkřehnutí masa např. i do hovězí polévky.

tento gulas je moc zajimavy asi ho vyzkousim.dekuji za radu.Rum dam radsi manzelovi do gulase:-)):yes:

Jendo-ako vždy,nádherné fotky:yes::yes::yes:My sme tiež "gulášoví"a toto je fakt zaujímavý recept.Väščina receptov na guláš,ktoré sú tu,sú také "klasické"aj keď s malými obmenami,ale celer,horčicu a dokonca rum:-Dsom do gulášu nikdy nedávala.Mám v mrazáku ešte posledné hovädzie a pravdepodobne pôjde na tvoj Guláš špeciál;-)Knedlu som sa už naučila robiť aj domácu,tak dúfam že vyrobím výborný obed:-p

Vypadá dost dobře. :-p:yes:

Určitě to bude mňamka, já přidávám alkohol (pokud tedy ho hned nevypiju) k houževnatému masíčku ......mám totiž dojem že ho krásně nahlodá asi jako moje játra a masíčko je pak měkčí a křehunké.

To je barvička!:-p;-) Bod!:yes:

Jendo:-)máš krásné fotečky a velmi lákavý recept:-p.Ráda ho jednou vyzkouším(vynechám maggi) a přidám určitě kladné reference;-).A když tak o tom přemýšlím,v mrazáku mě už nějakou dobu chodí strašit srnčí:-D:-D,tak asi zkusím z něj;-).Boďku č.4 ti pošlu předem-i když chutí se tu potkává dost:-O-ale myslím,že bych jí pak stejně šupla,tak ať už je tu;-):-).

Poílám bod. Úplně jiné ingredience,které ne dávám do guláše já. Velice zajímavé. Už mám uloženo a brzy vyzkouším.:yes::-))
Jendo, Špagetka to psala jako otázku, ne jako výtku.

Jendo - tys mě ale špatně pochopil :-O:-O, já to nemyslela,jako, že ty to tvrdíš!!!!!!! Já to myslela čistě pro sebe jako informaci pro vaření!!!! Jako doplněk rady k receptu, rozumíš? Ne jako výtku tobě :-O:-O

Spagetko, jsem si vědom, že jsem sliboval vložení tohoto receptu někdy v červnu:-8.
Nejsem žáden šéfkuchař, ale určitě tam je pro rozvinuti chuti a možná křehkosti masa:-S.
Domnívám se, že všichni "gulášovi" víme, co způsobí hořkost a neuvědomuji si, že bych někde napsal, že příčinou zhořknutí je majoránka;-):-).

Jendo, koukám na tu směsici ingrediencí a ikdyž je jich hodně, žádná zvlášť chuťově nepřevažuje a toho česneku máme v guláši více rádi i my, ikdyž tam pak není příliš cítit, pokud se nedává na konci, takže výsledná chuť musí být moc dobrá a zajímavá. Ukládám a dávám samozřejmě bodík:yes:1.

Jendo, zajímavý postup u guláš - to odložení do lednice. A prosím, ten rum je tam pro dotvoření té chuti, nebo má ještě jiný význam? Rum jsem určitě nikdy nepřidávala :-D, ale zní to zajímavě. A ještě se chci zeptat, majoránka se nedělá asi tak dlouho, aby zhořkla, viď? Obrázky velice inspirující:-p:-p;-):yes:

Tématické fráze:
gulaš hovězi speciál, guláš z danka, dančí guláš, hovězí guláš speciál, hovězí guláš recept, dobrý dančí guláš, dančí guláš recept, vaření guláše, nahořklý guláš, dančí maso recepty, vepřový guláš special, guláš s daňka, dančí plec, postup pri vareni gulase, guláš postup, danek gulas, srnčí guláš speciál, výborný hovezí gulaš, guláš, danci plec recept

Suroviny:
kližka hovězí, cibule, celer, česnek, hořčice plnotučná, maggi, omáčka worcesterová, omáčka sojová, kečup sladký, koření kari, kmín drcený, paprika sušená sladká, majoránka, pepř mletý, sádlo, pivo světlé, rum, mouka hladká, hlava vepřová

Přidat fotografie receptu