Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sušená zelenina jako koření

Pokud máte sušičku potravin, můžete si díky ní připravit úžasnou sušenou zeleninu. kterou využijete všude tam, kde byste jinak sáhli po komerčním kořenícím přípravku. Navíc zde využijete přebytky zeleniny a nic nepřijde nazmar.

Hodnocení receptu je 4,9 (22×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Dooga Dooga

Snadný

Doba přípravy 270 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 240 min

270 min (30 min příprava + 240 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 376 kJ /
329 kcal
Bílkoviny12,81 g
Tuky3,24 g
Vláknina35,19 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 632 mg
Sůl1,38 g
Sacharidy44,52 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kořenovou zeleninu očistíme, omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle nebo nakrájíme na drobné kostičky. Krok 2: Směs dáme od mísy a pokapeme citronem, aby zelenina nezhnědla. Krok 3: Papriku a feferonku omyjeme, podélně rozkrojíme a semínka odstraníme pouze ze sladké papriky, feferonku ponecháme i se semínky. Obě papriky nakrájíme na malé kostičky a nasypeme do mísy ke kořenové zelenině. Krok 4: Petrželovou nať a pažitku nasekáme najemno a přesuneme k nakrájené zelenině. Krok 5: Směs důkladně promícháme a dáme sušit do sušičky. Sušíme pozvolna. Až bude zelenina jemně křupat při mnutí mezi prsty, je hotovo. Celková doba sušení je minimálně 3 - 4 hodiny.

Zveřejněno 6. 10. 2009

Poznámka autora Dooga

Zeleninu je nutné nakrájet opravdu najemno. Používám v zimě jako koření do polévek, pod maso, do směsi na špagety. Je bez chemických přísad. Je samozřejmě možné namíchat zeleninu podle vaší fantazie.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sušená zelenina jako koření

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OyQL

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sušená zelenina jako koření

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OyQL

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (28)

My děláme celer, mrkev, petržel, kedluben, pórek, květák - nadrobno nakrájet a sušit v sušičce; sušíme v sezóně a tak 5 kg od každého. Uchováváme v 5 litrových lahvích.

Fakt moc dobré do polévek, pod maso, pode všechno a do všeho, i do křenové a svíčkové omáčky.

HLAVNĚ se to nikdy nerozvaří, takže když se dělá vývar je opravdu moc dobré zeleninu dělat hned od začátku 2 hodinky s masem na mírném ohni... a ten vývar se nedá vůbec srovnávat s tím mdlým vývarem z čerstvé zeleiny - díky Bohu, že mne to babička naučila...

Jinak my nedáváme feferonku. Celer nať a petržel nať sušíme zvlášť, stejně se do polévky mají dávat na konec, aby neztratily vitamíny. :)

Bibinka: Jani, tak nějak jsem to i udělala a suším:-D. Na každé pláto jsem přihodila zelenou petželku a libeček ;-)

Jana Remkova:Jani, já bych to nastrouhala na kopici, ručně rozmíchala a poházela v té sušičce dohromady, vždyť to dáš do sklenice stejně všechno usušené dohromady;-)

Ať dělám co dělám, NIKDE nikdo nepíše, jak na to pro úplné blbce. Mám celer, petržel, mrkev. Viděla jsem někde takovou směs sušené zeleniny a ráda bych ji udělala. Ale že bych někde našla aspoň jedinou zmínku o tom, zda tyto 3 zeleniny můžu dát v sušičce dohromady, jak široké by měly být plátky, jak dlouho a na kolik stupňů bych měla sušit, případně fotopostup, to jsem nenašla a jak vidím, ani ty to tady nemáš, Vašku. Vše nakrájíme nadrobno a dáme sušit do sušičky-to je všechno. Pro někoho, kdo to nikdy nedělal, je to zatraceně málo;-) Sory-fotopostup máš..:-D. To mám v té sušičce dát nudličku vedle nudličky?? :-D nebo tak jako poházet??

V Polsku se prodává hned za hranici, na každém tržišti, balíček slisované, sušené zeleniny, která se nazývá " Wloscyzna " (vloščyzna). Je tam vše, včetně natě. Já ale ten balíček ještě krátce na sucho rozmixuji skoro na prášek a vždy to používám do polévek, omáček, i do zelí. Je to dobré, i když něco přesolíte, tak to tu sůl vstřebá. Je to jak vegeta bez soli a glutamátu.

:yes::yes::-K

To mi uniklo:-O:-O:-OSuper:yes::yes::yes:

Taky dělám, akorát bez paprik a petrželkovou nať si suším zvlášť a je to parádní stačí hrst hodit do vody a je zeleninová polévka;-) Akorát suším v troubě při 70°C skoro dva dny, ale zase byt krásně voní:-8

je to dobré co všechno se dá udělat ze zeleninou,v zimě dobrý pomocník do všeho papání ,třeba i na pizzu :-)):-))

neco podbneh jsem delala ale uplne jsem to rozmixovala na prasek

Špagetko, suší se na klasický mikrovlnný ohřev, nemusíš mít žádnou speciální funkci ;-).
Tak v knížce Sto receptů pro mikrovlnné trouby (Karel Koudelka, nakladatelství SATURN, 1997) jsem se dočetla, že se v mikrovlnce dají sušit houby, bylinky i natě, tedy ta zelenina by šla taky. :yes:
Plochý talíř vyložíme papírem nebo papírovým ubrouskem (kuchyňskou papírovou utěrkou), na něj se rozloží omyté, osušené bylinky (zelenina, houby), to se shora přikryje opět papírem a vlníme 3 minuty při výkonu 850W. V polovině sušení ubrousek obrátíme, zkontrolujeme, jak se bylinky suší a proces dokončíme. Po vypnutí trouby je necháme ještě chvíli nezakryté, pomalu dosušit.
Přidala jsem to i do rubriky Tipy a triky.;-)

gabi - já ještě v MW nesušila, prý to fakt jde ... zatím jsem nesehnala konkrétnější informace, zvlášť teď by se mi to hodilo, mám toho na sušení docela dost :-D. Asi záleží na výkonu (to určitě) aby se to nezpeklo ....)Jestli můžeš, dej sem něco z chytré knížky ;-):-D:yes: Jo a ještě - nemusím mít funkci crisp? - tedy pečení - to asi ne??

Báro, něco jsem našla ohledně sušení v mikrovlnce, ještě se doma podívám do chytré knížky ;-)http://www.mojerama.cz/zdrava-vyziva/to-nejlepsi-z...

Doogo - pochopils to správně, protože já to blbě napsala, takže se neomlouvej za moji nepřesnost (když to chci napsat slušně) ve vyjadřování :-D:-D:-D:yes::yes:

Jo, už rozumím. Já bral jako nejhrubší takový ty největší. Omlouvám se, jsem tydýt.:-S

Tématické fráze:
sušení kořenové zeleniny, sušení feferonek, sušená zelenina do polévky, jak usušit feferonky, jak susit feferonky, sušení mrkve, jak sušit mrkev, sušená kořenová zelenina, domácí vegeta sušená recept, sušení mrkve v sušičce, jak sušit zeleninu, sušení petržele, jak usušit mrkev, jak usušit zeleninu, jak sušit kořenovou zeleninu, feferonky sušení, sušení bylinek v mikrovlnce, jak usušit petržel, sušení v mikrovlnce, jak sušit petržel

Suroviny:
celer, petrželka kořenová, mrkev, paprika čerstvá červená, feferonka, petržel, pažitka, citron

Přidat fotografie receptu