Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Džem z dýně a jablek

Domácí džem z dýně a jablek je skvělým způsobem, jak uchovat sladkou chuť podzimu v každé sklenici. Kombinace jemné dýně a šťavnatých jablek vytváří harmonický a bohatý džem, který je ideální k mazání na pečivo, do jogurtů nebo jako sladký doplněk k sýru.

Hodnocení receptu je 4,5 (19×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

JanaDorazinova JanaDorazinova

Snadný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 40 min

100 min (60 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 929 kJ /
2 612 kcal
Bílkoviny12,92 g
Tuky5,17 g
Vláknina45,03 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 47 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy607,46 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Dýni oloupeme. Vyjmeme semínka, odstraníme všechna vlákna a dužinu nakrájíme na kostičky.
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a také nakrájíme. Krok 2: Jablka a dýni vložíme do kastrolu, podlijeme vodou, přidáme citronovou šťávu, citronovou kůru a zázvor nastrouhaný na jemno. Směs vaříme na mírném ohni pod poklicí až do změknutí. Krok 3: Pak vmícháme cukry se skořicí a pokračujeme v mírném varu do zhoustnutí, zhruba 20 minut. Pak džem z dýně stáhneme z ohně. Krok 4: Džemem naplníme jednotlivé sklenice se šroubovacím uzávěrem, očistíme a dobře uzavřeme. Krok 5: Do dýňového džemu můžeme použít místo jablek i pomeranče.

TIP: Jak zpracovat dýně

Zveřejněno 19. 10. 2009

Poznámka autorky JanaDorazinova

Já jsem vše vařila asi 10 min. v tlakovém hrnci, vypla a nechala dojít. Pak jsem směs rozmixovala ponorným mixérem.

Zdroj- Vaření.cz paní Lenka Vlčková

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Džem z dýně a jablek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r8k6

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Džem z dýně a jablek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r8k6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (41)

Nevím, jestli jsem to pochopila správně: když dám 1/2 kg toho želírovacího cukru, dávám ještě 400 g krystalu? děkuji :-)

tina1025: Super, díky :-8

Zobrazit 9 starších odpovědí

spagetka:Diky moc, slo mi prave o tu vahu pomerancu :yes:!

mirka79: Mirko já dostala od kamarádky, dělala dýni + pomeranč + zázvor, hned jsem si od ní vzala recept a příští rok udělám. jen musím dát želírovák pro diabetiky, ale je skvělý :yes::yes::yes:- Dělala z 2 kg dýně a 1 kila pomerančů - vše čistá váha. Kus zázvoru a citr.šťávu ale podle chuti, ten tam prý být nemusí. Někdo rád kyselejší třeba.

Delal tu nekdo prosim tu variantu s pomerancem:-pwww.toprecepty.cz?

Diky za receptik, az kvuli nemu a podekovani jsme si tu vlastne udelala registraci, i kdyz podle Top receptu desne rada varim pecu i zavaruji :)! FAkt uzasny recept, minuly rok jsem nezavarovala, protoze jsme nemela sanci, mame dvojcata, letos dva a pul roku, minuly rok to bylo nemozne! Dzem nam tedy vydrzel dva roky, ten prvni a letos hura, zavarila jsem znova :yes::-K!!! Mohla bych se zeptat na ten pomeranc? Neda mi to spat, rekla jsem ze uz letos zadny dalsi dzem, ale... Kolik tam toho pomerance prijde? Stejne jako jablek? Strouhate tam treba kuru? Diky moc! Mirka

Ivana Coneva: Veeeľmi dlhý čas to vydrží, pokiaľ nezjete. :-D Nikdy inak nerobím ani ja. Doma sme voľafedy ani neotáčali hore dnom, marmeláda sa zavrela celofánom a gumičkou ( nastrihanou z duše z bicykla ) a nikdy sa nič neskazilo. Lekvár má toľko cukru, že pokiaľ doň vyložene nespadne najaká omrvinka a pod., nemá šancu sa skaziť. ;-):-)

Ivana Coneva: Ještě nikdy se mi nezkazila jakákoliv marmeláda .;-)

Ivana Coneva 20. 10. 2014 17:43
Dobrý den. Moc by mne zajímalo jak dlouho vydrží takto "zavřená" marmeláda? vím že když se zaváří v hrnci sklenice tak to má dlouhou výdrž ale takhle jen zavřít....kolik tomu dáváte? Budu dělat poprvé tk nevím ..děkuji;-)

Monika: Ale já nikde nepíšu, že bych marmeládu zavařovala :-)

Zobrazit starší odpověď

Klobouk dolů;-)i já přemýšlím o tom zkusit někdy dýňovou marmošku, prosím ten zázvor se dává mletý ze sáčku a nebo se strohá kořen co normál koupíte, děkuji...:-K

mibal: to jsem ráda. Ten zázvor tomu dá takový říz :-)

nesehnala jsem zázvor,ale i tak je výborná :-p

Dekuju za odpoved, hned ji vyzkousim :-)

Nima: Určitě;-)

Ahoj, chci se zeptat, muzu na tento recept pouzit dyni hokaido? :-8

senky: díky;-)

Dělala jsem dnes s Gelfixem 2:1 a super:yes::yes: jen jsem na závěr přidala na zvýraznění chuti špetku kyseliny citronové.
Dostáváš 1 s praporkem:yes::yes::-K

janina87: nene, buď želírovací cukr, nebo klasický a pak ten Gelfix;-)

Dotaz;-) chápu to správně... želírovací cukr+ještě normál???:-)

Michaelo, já taky, tak jsem chtěla zkusit i něco jiného. Vašku, díky!;-)

Letos se nám urodilo dost dýní, proto vyzkouším tento recept.Doposud jsem dělala jenom kompoty z dýní.

Jano to beru.+bodík

Jani, ivulinko, díky moc. Je opravdu skvělá, jak vychladla, ještě lepší, nechala jsem si na misce. Zázvor a citron tomu daly super pikantnost, taky jsem to dělala poprvé;-)

Originální, o téhle věci jsem ještě neslyšela, a musí i výborně chutnat. Zavařenou dýni milujeme a jsem si jista, že po marmeládě by se taky zaprášilo.:-p :yes:

Klobouk dolů :-!:-D, já na to "opravdu nejsem";-(, proto raději dýně nepěstujeme, ale Jani :-O:-* je to určitě moc a moc dobré:-p, jen se kochám pohledem:-K a proto musím poslat "bóďu":-! za recept i foto:-!:yes:

Jani, jsi šikulka a bodík letí!:yes: Dýňovou marmeládu jsem ještě nikdy nejedla :-)Jen jednou se mi podařilo udělat skvělý dýńový kompot s ananasem. Recept jsem měla od sousedky, která bohužel zemřela. Já si ho nezapsala, zapomněla a pak se mi tak dobrý nepovedl.:yes:2.

Jo, Market, ale ne ze všeho! Odpoledne ji budem zavařovat a když jí bylo tolik, tak jsem si odvážila i na ten džem;-)

Jani - a to byla ta velká oranžová dýně ? Viděla jsem na diskuzi kyblíky plné dýňových kostiček. To bylo uděláno z toho ?

Baru, víš, když se dělalo z klasického cukru, tak to ani u mne nikdy nebylo nic moc. Většinou jsem byla netrpělivá a pak jsem to měla řídké a dlouho se to vařilo. Tady ty želírovací cukry a různé ty Gelfixy a pod. to hodně usnadňují. Tuhle jsem dělala poprvé, protože fakt nevím, co bych s tím velkým množstvím, co se nám urodilo dělala a taky jablek letos je až hrůza. Pak se to třeba použije na nějaký zákusek, je moc dobrá:-p

Obdivuji vsechny, kteri jsou schopni udelat marmeladu.:-8 Me se vzdycky povede jen z fiku, protoze ta vlastne ani neni klasickou marmeladou u ostatniho ovoce se mi vzdy neco zvrtne.:-S Z dyne jsem ji jeste nikdy nezkousela. Skliznove obdobi je tady a ja davam k vyzkouseni. Tobe Jani bodik:yes:

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
marmeláda z dýně, dýňový džem, marmeláda z dýně hokaido, marmeláda z dýně recept, dýně recepty, recepty z dyně, dýňová marmeláda s jablky, marmeláda z dýně a jablek, dýňová marmeláda, dýně marmeláda, recepty z dýně marmelada, dýňová marmeláda recept, dýňový džem recepty, dýňová marmeláda se skořicí, recept na marmeladu z dyne, marmelada z jablek, recepty dýně hokaido marmeláda, dyne hokaido recepty marmelada, recept marmeláda z dýně, dýně recepty marmelada

Suroviny:
jablko, dýně, cukr želírovací, citron, skořice mletá, zázvor, voda

Přidat fotografie receptu