Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čočka na kyselo

Čočka se tradičně připravuje na Nový rok, aby se v domácnosti udržely peníze. Na čočku proto nesmíte zapomenout ani letos. Pokud nechcete experimentovat, vsaďte na klasiku - čočka na kyselo. Přidejte sázené vejce, slaninu a cibuli, no zkrátka lahoda!

Hodnocení receptu je 4,9 (41×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

janatka janatka

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 40 min + doba bobtnání čočky

50 min (10 min příprava + 40 min tepelná úprava, + doba bobtnání čočky)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie21 541 kJ /
5 149 kcal
Bílkoviny275,26 g
Tuky311,73 g
Vláknina103,65 g
Cholesterol 1,80 g
Sodík 6,37 g
Sůl15,05 g
Sacharidy262,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Čočku opláchneme, zalijeme vodou a necháme zhruba 1-2 hodiny nabobtnat. Krok 2: V téže vodě, ve které byla čočka namočená, ji uvaříme téměř doměkka. Krok 3: Rozpustíme sádlo a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli do růžova, přidáme mouku, uděláme jíšku a tou čočku zahustíme. Krok 4: Provaříme, dochutíme octem a kořením. Krok 5: Usmažíme volská oka. Na slanině pak můžeme osmažit cibulku i salám a zbylým výpekem polít čočku. Jako přílohu můžeme podávat zeleninový salát.

TIP: Nejlepší postup přípravy na volská oka

Zveřejněno 30. 10. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čočka na kyselo

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zvvr

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čočka na kyselo

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zvvr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (61)

Otevřel jsem si recepty 8453 a 2787 a čočku uvařil podle nich (jsou v podstatě shodné). Podávám pak posypané opraženou cibulkou a opraženou slaninou, k tomu volské oko, kyselou okurku a krajíc chleba. Když už vejce, tak žádný salám - nebo když nějaký vuřt, tak nesmažím vejce.

:yes:

Chutnalo. Děkuji. Ukládám :)

ivulinka: Co někteří dovedou pro pár hrnců...:-O:-O Jedno je zajímavé..ti co jsou tady aktivní pořád, těm soutěž nic neříká...a ti co tady jen nakukují jsou aktivní až moc..:-D:-D

ivulinka: Ani o mrkvi, vid? Ze ma takovou ostudu chlap v tomto veku zapotrebi. Pro pekac..nechapu. Manzelka musi byt velmi hrda.

Colombo, ty dáváš do čočky řapíkatý celer? V receptu o něm není žádná zmínka:-!

Handika: Tvá fotka není podle receptu, čočku nemáš zahuštěnou jíškou.:-!

fajn recept, ale rozesmál mě polský salám a následná poznámka "dnes bez masa" :D salám asi nějaké ty procenta masa mít bude, i když je z polska...

tejaja:Tejajko asi máš pravdu;-)

Simona Skolakova: Simonka, vďaka za tvoju snahu, ;-) je to síce z internetu, ale nie všetko, čo sa tam píše, je pravda. To, čo cituješ, nikde nevysvetľuje dôvod vylievania vody, v ktorej sa strukovina máča. Je to len názor, rovnako ako ten opačný.;-)
Tlakový hrniec, namočená šošovica a 15 min v tlakovom hrnci je veľa.
Vyliať vodu po varení...no, šošovicu zlievam jedine vtedy, keď ju používam na šalát, tam je tekutina nežiadúca. N a iné jedlá potrebujem nejakú tekutinu, tak ju nebudem zlievať. ;-)
Ale každý nech si robí, ako uzná za vhodné, nie?;-)

MilaO:Pěkně jsi to rozebrala,ale přeci jen nezaškodí si tedy něco o čočce přečíst na internetu;-)

Namáčení čočky

Čočka nepatří mezi luštěniny, které by potřebovaly dlouhé máčení, postačí klidně 2 nebo 3 hodiny. Pokud ji však necháte namočenou i delší dobu, nic se nestane. Vlivem máčení luštěnina změkne a proces vaření bude o poznání rychlejší a čočka měkčí. Po máčení opět čočku propláchněte. Potřebujete-li vařit čočku co nejrychleji a vyhnout se procesu namáčení, můžete zakoupit čočku již předvařenou.
Samotné vaření čočky

Pokud jste absolvovali veškeré předchozí kroky, samotný proces vaření čočky je nejjednodušší záležitostí. Propláchnutou čočku zalijte čistou vodou v trojnásobném množství vody (na hrnek čočky tři hrnky vody). Necháme přivést do varu a vaříme do té doby, než bude čočka úplně měkká a připravená ke konzumaci. Předem se čočka nesolí ani nekoření. Pokud chcete mít čočku uvařenou co nejrychleji, můžete použít i tlakový hrnec. V takovém případě bude po 15 minutách vaření hotovo. Poté, co máte čočku takto uvařenou, můžete vylít vodu (nebo ji použít pro další zpracování třeba na polévku) a čočku používat dále dle konkrétního receptu. Je na vás, připravíte-li si čočku na jíšce se slaninou, čočkové karbanátky, čočkový salát nebo zcela jiný pokrm.

Do čočky nakyselo opravdu nepatří masox, podravka, maggi a jiné glutamátové sajrajty. Bohužel, dnes na netu najdu recept na "tradiční" svíčkovou, do omáčky se ale má dát sójovka a maggi! Děs běs! Dnes má možnost každý zveřejnit co chce, což je na jednu stranu dobře, jenže mnohé rádobykuchařky vaří stylem "naflákej do toho spoustu dochucovadel a umělotin", takže výsledek je univerzální a ono se to nějak sní. Ovšem chudáci začínající kuchtíci, pokud se chytnou takovéhoto receptu.
Simona Skolakova z 11.2.2010 - luštěniny se mají opravdu vařit ve stejné vodě, v níž byly namočeny, jinak je zbavíme zdraví prospěšných látek jak to píše Spagetka z 11.2.2010
Radek ze 14.3.2011 - naprostý souhlas
eraserhead z 9.2.2011 - souhlas s tím, co se týká dochucovadel
MoniqueLaMutti z 11.4.2013 - čočka se namáčí na 2 a více hodin, klidně na 12 i 24hod.(je uvedeno i na obalu čočky), naklíčí, ale nerozpadne se, jen je rychle uvařena, to je snad pochopitelné, je třeba přemýšlet a nevyhazovat pak jídlo do koše:-O
Pěknou fotku má Eliza a Tom Beyk, na některých fotkách je vidět, že se vařila čočková polévka, ne čočka nakyselo. :-S

Tady byla diskuze jak beyk:-D. Hledal jsem jak kdo dělá čočku na kyselo - dělám ji podobně ale bez máčení, s bobkáčem a přikyseluji lákem z okurek. Používám jako přílohu i klobásy a dnes zkouším s vařenými uzenými kuřecími stehny. Nakonec osmahnu na sádle na čtvrt měsíčky nakrájenou a v mouce pomatlanou cibulu - je krásně křupavoučká:-p:-))
Takže ještě jeden bodík:yes:
Povedlo se a bylo dobré :-p + foto

Rozarka::-KJe fajn,že chutnalo.Já už ani takové narážky neřeším!!!Ať paní přidá také recepty a uvidíme!;-)

přidávám další bodík.:yes: Čočka je vyborná.
Stará Hlušcová: bych chtěla vidět jak vaříte vy! I když pod svícnej je největší tma,že??????:-)):-)):-))

Tématické fráze:
cocka na kyselo, čočka na kyselo podle babičky, čočka na kyselo recept, čočka recept, recept čočka na kyselo, cocka recepty, jak dlouho varit cocku, recept na čočku na kyselo, jak se vaří čočka, čočka nakyselo, doba vaření čočky, čočka, recepty cocka na kyselo, varime cocku, čočka doba vaření, příprava čočky, jak se dela cocka, čočka na sladkokyselo, vařená čočka na kyselo, čocka na na kyselo

Suroviny:
čočka, sádlo, cibule, mouka hladká, ocet, sůl, koření polévkové, vejce, slanina, cibule, salám

Přidat fotografie receptu