Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čočka na kyselo

Čočka se tradičně připravuje na Nový rok, aby se v domácnosti udržely peníze. Na čočku proto nesmíte zapomenout ani letos. Pokud nechcete experimentovat, vsaďte na klasiku - čočka na kyselo. Přidejte sázené vejce, slaninu a cibuli, no zkrátka lahoda!

Hodnocení receptu je 4,9 (41×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

janatka janatka

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 40 min + doba bobtnání čočky

50 min (10 min příprava + 40 min tepelná úprava, + doba bobtnání čočky)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie21 541 kJ /
5 149 kcal
Bílkoviny275,26 g
Tuky311,73 g
Vláknina103,65 g
Cholesterol 1,80 g
Sodík 6,37 g
Sůl15,05 g
Sacharidy262,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Čočku opláchneme, zalijeme vodou a necháme zhruba 1-2 hodiny nabobtnat. Krok 2: V téže vodě, ve které byla čočka namočená, ji uvaříme téměř doměkka. Krok 3: Rozpustíme sádlo a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli do růžova, přidáme mouku, uděláme jíšku a tou čočku zahustíme. Krok 4: Provaříme, dochutíme octem a kořením. Krok 5: Usmažíme volská oka. Na slanině pak můžeme osmažit cibulku i salám a zbylým výpekem polít čočku. Jako přílohu můžeme podávat zeleninový salát.

TIP: Nejlepší postup přípravy na volská oka

Zveřejněno 30. 10. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čočka na kyselo

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zvvr

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čočka na kyselo

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zvvr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (61)

Otevřel jsem si recepty 8453 a 2787 a čočku uvařil podle nich (jsou v podstatě shodné). Podávám pak posypané opraženou cibulkou a opraženou slaninou, k tomu volské oko, kyselou okurku a krajíc chleba. Když už vejce, tak žádný salám - nebo když nějaký vuřt, tak nesmažím vejce.

:yes:

Chutnalo. Děkuji. Ukládám :)

ivulinka: Co někteří dovedou pro pár hrnců...:-O:-O Jedno je zajímavé..ti co jsou tady aktivní pořád, těm soutěž nic neříká...a ti co tady jen nakukují jsou aktivní až moc..:-D:-D

ivulinka: Ani o mrkvi, vid? Ze ma takovou ostudu chlap v tomto veku zapotrebi. Pro pekac..nechapu. Manzelka musi byt velmi hrda.

Colombo, ty dáváš do čočky řapíkatý celer? V receptu o něm není žádná zmínka:-!

Handika: Tvá fotka není podle receptu, čočku nemáš zahuštěnou jíškou.:-!

fajn recept, ale rozesmál mě polský salám a následná poznámka "dnes bez masa" :D salám asi nějaké ty procenta masa mít bude, i když je z polska...

tejaja:Tejajko asi máš pravdu;-)

Simona Skolakova: Simonka, vďaka za tvoju snahu, ;-) je to síce z internetu, ale nie všetko, čo sa tam píše, je pravda. To, čo cituješ, nikde nevysvetľuje dôvod vylievania vody, v ktorej sa strukovina máča. Je to len názor, rovnako ako ten opačný.;-)
Tlakový hrniec, namočená šošovica a 15 min v tlakovom hrnci je veľa.
Vyliať vodu po varení...no, šošovicu zlievam jedine vtedy, keď ju používam na šalát, tam je tekutina nežiadúca. N a iné jedlá potrebujem nejakú tekutinu, tak ju nebudem zlievať. ;-)
Ale každý nech si robí, ako uzná za vhodné, nie?;-)

MilaO:Pěkně jsi to rozebrala,ale přeci jen nezaškodí si tedy něco o čočce přečíst na internetu;-)

Namáčení čočky

Čočka nepatří mezi luštěniny, které by potřebovaly dlouhé máčení, postačí klidně 2 nebo 3 hodiny. Pokud ji však necháte namočenou i delší dobu, nic se nestane. Vlivem máčení luštěnina změkne a proces vaření bude o poznání rychlejší a čočka měkčí. Po máčení opět čočku propláchněte. Potřebujete-li vařit čočku co nejrychleji a vyhnout se procesu namáčení, můžete zakoupit čočku již předvařenou.
Samotné vaření čočky

Pokud jste absolvovali veškeré předchozí kroky, samotný proces vaření čočky je nejjednodušší záležitostí. Propláchnutou čočku zalijte čistou vodou v trojnásobném množství vody (na hrnek čočky tři hrnky vody). Necháme přivést do varu a vaříme do té doby, než bude čočka úplně měkká a připravená ke konzumaci. Předem se čočka nesolí ani nekoření. Pokud chcete mít čočku uvařenou co nejrychleji, můžete použít i tlakový hrnec. V takovém případě bude po 15 minutách vaření hotovo. Poté, co máte čočku takto uvařenou, můžete vylít vodu (nebo ji použít pro další zpracování třeba na polévku) a čočku používat dále dle konkrétního receptu. Je na vás, připravíte-li si čočku na jíšce se slaninou, čočkové karbanátky, čočkový salát nebo zcela jiný pokrm.

Do čočky nakyselo opravdu nepatří masox, podravka, maggi a jiné glutamátové sajrajty. Bohužel, dnes na netu najdu recept na "tradiční" svíčkovou, do omáčky se ale má dát sójovka a maggi! Děs běs! Dnes má možnost každý zveřejnit co chce, což je na jednu stranu dobře, jenže mnohé rádobykuchařky vaří stylem "naflákej do toho spoustu dochucovadel a umělotin", takže výsledek je univerzální a ono se to nějak sní. Ovšem chudáci začínající kuchtíci, pokud se chytnou takovéhoto receptu.
Simona Skolakova z 11.2.2010 - luštěniny se mají opravdu vařit ve stejné vodě, v níž byly namočeny, jinak je zbavíme zdraví prospěšných látek jak to píše Spagetka z 11.2.2010
Radek ze 14.3.2011 - naprostý souhlas
eraserhead z 9.2.2011 - souhlas s tím, co se týká dochucovadel
MoniqueLaMutti z 11.4.2013 - čočka se namáčí na 2 a více hodin, klidně na 12 i 24hod.(je uvedeno i na obalu čočky), naklíčí, ale nerozpadne se, jen je rychle uvařena, to je snad pochopitelné, je třeba přemýšlet a nevyhazovat pak jídlo do koše:-O
Pěknou fotku má Eliza a Tom Beyk, na některých fotkách je vidět, že se vařila čočková polévka, ne čočka nakyselo. :-S

Tady byla diskuze jak beyk:-D. Hledal jsem jak kdo dělá čočku na kyselo - dělám ji podobně ale bez máčení, s bobkáčem a přikyseluji lákem z okurek. Používám jako přílohu i klobásy a dnes zkouším s vařenými uzenými kuřecími stehny. Nakonec osmahnu na sádle na čtvrt měsíčky nakrájenou a v mouce pomatlanou cibulu - je krásně křupavoučká:-p:-))
Takže ještě jeden bodík:yes:
Povedlo se a bylo dobré :-p + foto

Rozarka::-KJe fajn,že chutnalo.Já už ani takové narážky neřeším!!!Ať paní přidá také recepty a uvidíme!;-)

přidávám další bodík.:yes: Čočka je vyborná.
Stará Hlušcová: bych chtěla vidět jak vaříte vy! I když pod svícnej je největší tma,že??????:-)):-)):-))

Vždycky budou nějací rejpalové co je jim nelíbí toto a ono,ale přijít s receptíkem to už ne:-/!!Chtěla bych jestli někdo z nich nepoužívá maggi nebo masox,ale co takový lidé nás přeci narozházejí;-)

Dělám podobně,ale skuste místo octa kyselé zelí,najemno nasekám,na cibulce osmahnu a pak přidám do čočky toto je opravdu mnamka hezký den.Dnes u nás bude čočka se zelím

jarda Kadic:Jardo baví je to stále;-)

Stará Hlušcová: Že vás to pořád bavi:-((

likom 153::-)):-)):-)) Nedáváš žádný bodík,bo nejseš regi.Ale aby ti to nebylo líto,tak já ho dám za tebe;-)

Stará Hlušcová 30. 6. 2013 11:52
Maggi, podravka, masox a nalét to do rozpadlé čočky s polským kabanosem... tož to si ale robíte bžundu né?? :-D Takové smrtící koktéjl éček a podobnéch hróz, takovó kuchařku bych čapla za flígr a letěla byste přes celé Olomóc! :-D

likom 153 30. 6. 2013 11:46
supr recept lepsi jsem nejedla.

BOMBA !
SI SUPER !
davam 1 bodik ?
NE ! ! ! ! ! !
5 bodiku:-! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! A 100 000hvezdicek:yes::yes:
:-8:-8:-8:-8:-8:-8:-8:-8:-8:-8:-8:-8:-D:-)):-D:-)):-D:-D:-)):-D:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::-8:-D:-)):-8:-D:-)):-D:-)):-)):-D:-)):-D:-)):-D:-)):-D:-)):-D:-)):-)):-)):-D:-)):-)):-)):-)):-)):-)):-D:-D:-D:-D:-8:-8:-8:-8:-8:-K:-K:-K:-K:-):-):-):-):-):-):-p:-p:-p;-);-);-)

MoniqueLaMutti:Já si ji namáčím většinou večer a druhý den hned vařím ,mě se to tedy nikdy nestalo jinak hodně zdaru při vaření!:-O

den předem namočíme???? :-?:-?:-? děkuji, mě tak nabobtnala a celá se rozpadla, bylo to tak odporný, že to letělo do koše......čočka se namáčí na hodinu, max na dvě pokud vím :-!

Vodu po namaceni cocky(i ostatnich lustenin) tez vymenuji, z duvodu, ktere vysvetlila Simona. Tzv. nadymaci latky jsou prave obsazeny ve slupce. Pridavam tez bobkovy list, solim az kdyz je cocka varena. Co se tyce dochucovadel, neverim, ze nase babicky davaly vegetu, ci masox.Rozhodne ta moje ne. Skoro v zaveru, pridala jisku s cibulkou,cesnekem(smazila je spolecne s jiskou),povarila a pridala sul ocet.

Děkuji všem za názory i vyzkoušení!

Čočku jsem dnes vařila poprvé a podle tohoto receptu je vynikající, akorát jsem čočku předem nenamáčela a i tak je perfektní a nevařila se ani moc dlouho...........:-)

Hnědá čočka s řapíkatým celerem je z italské kuchyně - "Lenticchie di Castelluccio con Salsicce". Patří tam ještě rajčata a klobásy Salsiccia.
Pokud ale chcete staročeskou čočku, tak tam by snad ani jiné koření než pepř nemělo být. Vařím ji ve vodě bez bylinek a zcezenou vodou zalívám jíšku, kterou provařuji zvlášť. Přidám i několik lžic láku z okurek a kyselím vinným octem.
eraserhead: Já si klidně čočku moukou zahustím, pro mne je zas nemyslitelné přikusovat k ní pečivo.
Michaela Medkova: hořčici jsem zkusila, je to také dobré. :yes:

jsem zacinajici kucharka a cocku jsem dnes delal poprve pridala jsem i lisovany cesnek ten mi tam proste chybel (ted to je jako od maminky) vyborne i snoubenec se olizoval mockrat dekuji:-*

little.janča 7. 8. 2012 10:47
http://www.toprecepty.cz/recept/8453-cocka-na-kyse...http://www.toprecepty.cz/recept/8453-cocka-na-kyse...eraserhead: děkuju za inspiraci, kecy typu, že je někdo takové nebo takové národnosti jsou opravdu omezené - tohle je čistá, chutná a hlavně zdravá kuchyně, kde vyniknou přesně ty ingredience které mají a nééé dochucovadla;-)http://www.toprecepty.cz/recept/8453-cocka-na-kyse...

spagetka,Eliza:děkuji;-) vám za podporu a své názory se kterými souhlasím naprosto.Každý vaříme podle své chuti,ale o celeru a mrkvi jsem v čočce nikdy neslyšela.Každý má právo vyjádřit svůj názor,ale v nějaké té míře:-/.Eraserhead:můžeš přidat svůj recept s celerem a mrkví určitě se rády(i)přiučíme.

eraserhead: Já se divím, že jsi do toho ještě "nenasekal" rajče...:no: Jsi Slovák, takže nejspíš neznáš českou kuchyni a pokukuješ po cizích vzorech... Výše uvedený recept je klasikou v české a dokonce i staročeské kuchyni a mrkev naše babičky používaly jako jinou přílohu - dušenou, nebo k masu, vývarům apod. A ten tvůj řapíkatý celer k čočce...nevím, jak na Slovensku, ale u nás ne. Máme výbornou kuchyni a máme na co být hrdí, stejně jako Slováci. Zrodila se v našich podmínkách a vytvářeli ji naši předkové, na to bychom neměli zapomínat. Odsouvání české kuchyně na druhou kolej a neustálé pochlebování tomu, co je jiné, jen ne naše, považuju za hloupaté a malé.

eraserhead:koncept jídla je v pořádku, je to o čočce. Tys vlastně přidal jinou kombinaci, neb použiješ řapíkatý celer a mrkev, které v tomto receptu nejsou, takže máš dvě možnosti - využij jiné podobné recepty přidané k této čočce nebo přidej tento jako svou další variantu. Ale neodsuzuj kuchařku, která prostě vaří takto.;-);-)

eraserhead 9. 12. 2011 10:53
celý koncept toho jedla je zlý

zahusťovať múkou nie je potrebné stačí na začiatku na tom sádle alebo masle restovať Řapíkatý celer s jednou mrkvou a to potom prepasírovať alebo rozmixovať a na tomto základe dať variť šošovicu. Alebo druhá možnosť je pred dovarením šošovice polovicu tejto odobrať prepasírovať alebo rozmixovať vrátiť k celej šošovici a krátko prehriať.
A ochucovať jedlo podaravkou, maggi a masoxom je dekadencia chute, žial bežne to robia aj "kuchári" Namiesto tejto "bohyne" československej kuchyne vložte na začiatku varenia do balíčka z gázy vetvičku čerstvého rozmarínu, bobkový list a cesnak.

Argumet že "nám to tak chutí" je iba hlúpe lipnutie na zlých návykoch.

Bodík jsem už poslala dááávno, teď ještě fotečky...:-):-p

SKLAR:Děkuji za názor,Karle!!každý má jiné chutě,né vždy máme na výběr z lepších potravin.U nás na malém městě musíme koupit to co je ,větší město je vzdálené 40 km,pokaždé se nedá jezdit na nákupy tam.Vždy závidím lidem,kde mají z čeho vybírat a jsou na to lépe.:-K

Dělám ji stejně ale do vaření čočky také přidávám bobkový list,
také nevylévám vodu z důvodů co nškteří napsali,také přidám trochu
cukru,také dávám masox ale podravku ne.A taky hodně záleží na kvalitě čočky,dá se koupit půl kila za 20 kč nebo za 50 kč.Kvalita potravin se VŽDY projeví na talíři.

Eliza:Děkuji za komentář!!!Plně s tebou souhlasím nevím,asi dotyčný Radek nezná prodejny zdravé výživy.;-)

Radek::-(Plně souhlas s Elizou!!:yes:

Radku, možná se ti to nedoneslo, ale podobné výrobky prodávají i prodejny zdravé výživy a jsou na čistě přírodním základu. Nakupuj tam a nemusíš říkat "fuj". A mimochodem, nad jídlem se "fuj" neříká ani v době blahobytu - dej pozor, aby tě prozřetelnost nepotrestala...;-)

fuj .. jak muze nekdo do ciste prirodni lusteniny naplacat takovy chemicky humusy jako masox a podravku :-(

bylo to super...:-p

misza:super!!!:-K

Janatko:-) dnes jsem dělala čočku stejným způsobem, jen s tím rozdílem, že já čočku nenamáčím. Je skvělá, posílám bodík a přidávám fotečku.;-)

Jdu vařit jsem zvědavá, jak bude chutnat, dávám 12. bodík.:yes: Děkuju za recept:-)

Tématické fráze:
cocka na kyselo, čočka na kyselo podle babičky, čočka na kyselo recept, čočka recept, recept čočka na kyselo, cocka recepty, jak dlouho varit cocku, recept na čočku na kyselo, jak se vaří čočka, čočka nakyselo, doba vaření čočky, čočka, recepty cocka na kyselo, varime cocku, čočka doba vaření, příprava čočky, jak se dela cocka, čočka na sladkokyselo, vařená čočka na kyselo, čocka na na kyselo

Suroviny:
čočka, sádlo, cibule, mouka hladká, ocet, sůl, koření polévkové, vejce, slanina, cibule, salám

Přidat fotografie receptu