Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí na divoko

Hovězí maso vyžaduje při úpravě trpělivost. Ta se ale vyplatí, pokud výsledkem tak dokonalé sváteční jídlo, jako je v tomto receptu. Výborně ochucené maso, jemná omáčka a vhodně zvolená příloha udělá oběd vpravdě luxusním.

Hodnocení receptu je 5,0 (37×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jenda1 Jenda1

Snadný

Doba přípravy 195 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 180 min bez doby odležení masa

195 min (15 min příprava + 180 min tepelná úprava, bez doby odležení masa)

Suroviny pro 10 porcí

10porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 376 kJ /
1 763 kcal
Bílkoviny320,78 g
Tuky33,17 g
Vláknina4,20 g
Cholesterol 705 mg
Sodík 1,06 g
Sůl3,00 g
Sacharidy20,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso odblaníme, prošpikujeme uzenou slaninou, okořeníme, potřeme olejem a necháme koření 24 hodin (minimálně přes noc) odležet v ledničce. Krok 2: Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky, česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Troubu vyhřejeme na 200 °C. Krok 3: Na rozškvařené slanině s olejem necháme maso zatáhnout. Orestujeme ho, osolíme, přidáme cibuli, česnek, podlijeme vývarem, zastříkneme vínem a vložíme do trouby. Krok 4: Průběžně podle potřeby otáčíme, podléváme vývarem a vínem cca 2,5-3 hodiny podle kvality masa. Krok 5: Hotové maso vyjmeme a udržujeme teplé. Šťávu rozmixujeme ponorným mixerem, přidáme smetanu s rozkvedlanou moukou a cukr. Promícháme a necháme alespoň 20 minut povařit. Nakonec dochutíme, maso nakrájíme na plátky a můžeme podávat. Krok 6: Přílohu volíme podle vlastní chuti. Hodí se rýže, knedlíky, či noky.

TIP: Hrnkové knedlíky

Zveřejněno 1. 11. 2009

Poznámka autora Jenda1

Divoké koření (a nejen to) si připravuji ve starém elektrickém tříštivém kávomlýnku.

Jako přílohu jsem použil hrníčkové knedlíky od Jany Remkové a měly obrovský úspěch. http://www.toprecepty.cz/recept/3165-hrnickove-kne...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí na divoko

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5Q7x

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí na divoko

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5Q7x

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (23)

:-)<3:yes::yes::-K

Skvělý recept - už si umím představit výsledný efekt a jdu špikovat hovězí, dělat budu zítra. TOHLE SE MUSÍ POVÉST. Určitě nic nezkazím, když hotové nechám do dalšího dne proležet. Děkuji a určitě si vzpomenu, až budu sklízet pochvalu :yes:<3 Mimochodem, ten starý tříštivý kávomlýnek používám také na koření, káva z něj nikdy nebyla jemná, ale tady uplatnění má skvělé.

:yes:

Někdo o voze ...jiní o koze ...no holt jsme každý jiný :-(

Opět ta stejná bolest .... recept jistě bude výborný a výsledná chuť pokrmu boží , ale co začátečníci zde na vašich stránkách ?
Pan Jenda píše česnek ...1 stroužek nebo celá hlava ? Nové koření 1 kulička nebo 20 ? Jalovec 1 nebo 20 ? Tymián větvička nebo 5 větviček ? Bobkový list 1 nebo 5 ? Smetana 1 kelímek 2 , 3 , 4 ? Já chápu , že pro kuchaře jsou to úsměvné otázky, stejně jako pro elektrikáře, proč dává červený drát vlevo a modrý vpravo .... ale pro začátečníky jsou to podstatné pokyny proto , aby to nezkazil větším či menším množstvím ingrediencí než mají být. Děkuji.

gillan63:
V podstatě máte recht:yes: ale asi některé kuchty napíší, že recept není dogma, že:-D a protože v receptu není zmíněn kmín, tak to aspoň nikdo nepřešvihne s římským kmínem, což by byl horor, že:-K
***
S těmi barevnými dráty máte taky pravdu:yes:
No, pokud tedy napíšete, že zemnící kolík v zásuvce má být nahoře, že:-)

:-):-):-)TO JE DOBRÝ RECEPT - UŽ JSEM TO VAŘILA:-):-):-):-)

Právě jsem dovařila a troufnu si říct, že lepší hovězí s omáčkou jsem vživotě nejedla ;-) Ta omáčka je dokonalááá :yes: :yes: :yes:
Vážně super recept :-K

právě jsem dovařila ..a voníí to po celém domě :-D maso pro inspiraci špikuji slaninou ale i mrkví, vždy ohromí strávníky:-D krásný den a bodík k tomu :yes:

Děkuji za vložené komentáře i bodíky:-). Překvapilo mě, že recept na takovou klasiku tady scházel:-O.

Vypadá to moc hezky a hlavně chutně.:-p Dávám bodíka.:yes:

:-p:yes:

pěkné :yes:

Jendo:-)recept i fotečky:yes:-tudíž boďka č.11 je tvá;-).

Nedá se než chválit. Podívaná krásná i na ty knedlíky a chuť určitě výborná.

přesně tak, jak píše Jana R - hovězí na divoko v konzervě bylo :-p Je to asi rok, si manžel z nostalgie koupil dnes prodávanou konzervu, no nemělo to vůbec nic (kromě názvu) společného s produktem prodávaným v minulosti - brrrr
bodík + určitě ozkouším v nejbližší době, hovězí máme rádi. Dám vařit do pomalého hrnce - už se těším ;-)

Tématické fráze:
hovězí maso na divoko, recepty hovezi maso na divoko, hovězí pečeně na divoko, hovězí plátky na divoko, hovězí nadivoko, hovězí na divoko pro pamětníky, hovezi recept, hovězí na divoko konzerva, hovězí platek na divoko, hovězí na, maso na divoko, na divoko, hovezinadivoko, recept hovězí maso na divoko, recepty hovězí, nejlepší hovězí, hovězí kližka na divoko, hovezi na diviko, hovezi na diviko, hovjezí na divoko

Suroviny:
plec hovězí, sůl, olej, slanina uzená, vývar masový, víno červené suché, smetana, mouka hladká, cukr, cibule, česnek, bobkový list, koření nové koření, pepř mletý, tymián, jalovčinky

Přidat fotografie receptu