Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dezert Somlói galuska

Hodnocení receptu je 4,1 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

ssimusshka ssimusshka

Náročný

Suroviny

Porce: čte se šomlóji galuška

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie24 092 kJ /
5 758 kcal
Bílkoviny151,17 g
Tuky144,24 g
Vláknina26,30 g
Cholesterol 2,36 g
Sodík 1,11 g
Sůl2,39 g
Sacharidy889,45 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: KORPUSY: Vejce vyšleháme s cukrem do pěny a vmícháme prosetou mouku (s kakaem, ořechy). Rozetřeme na vyložený plech. Pečeme při 200°C cca 10 minut. Krok 2: KRÉM: V trošce mléka rozmícháme mouku se žloutky. Zbytek mléka svaříme se 150g cukru. Za stálého míchání přilijeme žloutky a vanilku. Směs povaříme a po vychladnutí přimícháme vyšlehané bílky. Krok 3: ZÁLIVKA: Vodu s cukrem povaříme a dochutíme rumem. Krok 4: Na dno pekáčku položíme piškotový plát, pokropíme 1/3 zálivky, potřeme 1/3 krému a posypeme 1/2 ořechů a rozinek. Položíme kakaový plát, postup zopakujeme a navrch dáme plát ořechový. Potřeme zbylým krémem a posypeme přes sítko kakaem. Necháme přes noc proležet. Podáváme ve skleničkách, ozdobené šlehačkou a polevou.

Zveřejněno 3. 11. 2009

Poznámka autorky ssimusshka

Maďarský recept, mírně upravený z Pestrého světa. Já jsem mezi korpusy nesypala ořechy a rozinkami, ale jen jsem hustě sypala kakaem.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dezert Somlói galuska

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q7lR

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dezert Somlói galuska

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q7lR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (3)

V Plzni je maďarská restaurace Visegrád, mají tam vynikající galušku,už jsem na ni naučila chodit i kamarádky.

Ssimusshka, žijem na maďarských hraniciach, často chodím do Maďarska a často si tento múčnik tam aj v cukrárňach dávam. Je to jeden z typických maďarských múčnikov. (Tiež mám recept, inakší, ale sama som ho nepiekla.)
Galuškami sa to volá preto, že sa po uležaní v chladničke lyžicou vykrajujú "halušky" - maďarsky "galuška", obyčajne sa servírujú na tanierikoch s kopou šľahačky. Somló je kraj v Maďarsku - teda halušky z toho kraja.
Pekný večer!

velmi zajímavé - líbí se mi ;-)

Tématické fráze:
maďarské dezerty, somloi halušky, madarský dezert, šomlo halušky, madarské halušky, šomloj halušky, kakaový korpus, halušky šomloi, zákusek šomlo, maďarské deserty, kakaový piškotový korpus, halušky šomlo, maďarský desert, somloy haluška, maďarské dezerty recepty, šomlo haluška, kakaový dezert, piškotový korpus kakaový, dezert, šomló halušky recept

Suroviny:
vejce, mouka hladká, cukr krupice, vejce, kakao, cukr krupice, mouka hladká, vejce, mouka hladká, ořechy vlašské, cukr krupice, mléko, mouka hladká, cukr krupice, vejce, cukr vanilkový, voda, rum, cukr, ořechy nastrouhané, rozinky, kakao, šlehačka, poleva čokoládová

Přidat fotografie receptu