Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřová kýta protýkaná mrkví

Hodnocení receptu je 5,0 (30×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mirca75 mirca75

Snadný

Suroviny

Porce: 8 porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 655 kJ /
1 591 kcal
Bílkoviny267,77 g
Tuky41,17 g
Vláknina14,44 g
Cholesterol 500 mg
Sodík 901 mg
Sůl1,85 g
Sacharidy31,21 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mrkev si oloupeme a očistíme. Krok 2: Kýtu na několika místech propíchneme ve směru vláken a do vzniklých otvorů vsuneme mrkve. Krok 3: Pak do masa vetřeme sůl, špetku pepře a mletou papriku a necháme odležet (nechávám pár hodin, ale pokud není čas tak se nemusí). Krok 4: V pekáčku si rozehřejeme máslo, vložíme nahrubo nastrouhanou mrkev a cibuli, lehce orestujeme, přidáme připravené maso. Opečeme je ze všech stran (pozor na připálení papriky!) a podlijeme vlažným vývarem. Pekáček přiklopíme a vložíme ho předehřáté trouby na 175-180°C. Maso pečeme za občasného otáčení masa do měkka - maso dle potřeby podléváme. Krok 5: Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme (vypečeme) na tuk, zasypeme hladkou moukou, orestujeme, podlijeme vývarem a necháme provařit (můžeme zahustit i jen moukou rozmíchanou ve vodě a dolít vývarem na požadované množství). Krok 6: Provařenou šťávu přecedíme přes jemný cedník, dle potřeby dochutíme solí a špetkou pepře a necháme jí na mírném plameni aby nám pustila glanc (tuk). Krok 7: Maso nakrájíme na porce, přelijeme hotovou šťávou a podáváme s vařenými bramborami.

Zveřejněno 6. 11. 2009

Poznámka autorky mirca75

Na protýkání lze použít i jiné druhy vepřového masa - pěkné plecko, pečeně, ..., ale myslím, že při použití třeba krůtího masa (dietní verze), bude chuťový zážitek stejně příjemný ;-).

Kombinace masa, mrkve a mleté papriky byla příjemná a všichni jsme si na ní moc pochutnali.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřová kýta protýkaná mrkví

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4Qz0

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřová kýta protýkaná mrkví

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4Qz0

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (28)

dneska bylo k obědu, moc dobré, šťávu jsem rozmixovala a ani nebylo potřeba ji zahustit. Dávám bodík a dovoluji si přidat i foto:-):yes:

mirca75: Tak šup, napsat o ponorák Ježíškovi, ať tu máme další dobré recepty :-)

Výborné! Pod maso jsem přidala ještě pórek a stačil ruční mixér, aby měla omáčka správnou hustotu. Mouku jsem nemusela vůbec použít. Všem chutnalo a navíc to hezky vypadalo :yes:

Jedním slovem "vynikající" :yes::yes::yes::-p Pekla jsem včera a je to super. Cibulku s mrkví jsem nakonec ani nemixovala ani nezahušťovala, nechala jsem tak, vznikla vynikající šťávička :-) a do pekáčku jsem tak v půlce pečení přidala ještě celé mrkve a na půl naše domácí cuketky, upečené k masu jsou super.

Vyborny recept, maso jsme pekli cca 60 minut. Dekuji, bylo to vyborne, omacku jsme rozmixovali.

Vypadá to super už jsem uložila a brzo uvařím posílám bodík:yes::-p

výborný recept, jsem kuchařka začátečník a zvládla jsem to:yes:

Tak už se to peče:yes: Až ochutnáme, pošlu bodík:-)

Tak tohle vypadá suprově:-p. Kýtu jsem dnes koupil a zítra letím pro mrkev. Už se těším. Posílám bodík.

Moc pěkné:-K

já mám ráda dušenou mrkev:-p a receptík se mi moc líbí,ten si ukládám;-)+1:yes::-K

Blikni:-)děkuju moc za milý komentář i za vyzkoušení:-8 a jsem moc ráda,že vám chutnalo:-p.K té šťávě - jelikož nevlastním "ponorák",tak musím šťávy cedit,ale já rovnou přes ten cedník přepasíruju i tu zeleninu,takže také zahušťuji jen minimálně;-).

I mně moc chutnalo :-p, jen mi přišlo líto cedit přes cedník takovou dobrou šťávu, tak jsem ji radši rozmixovala a pak nebylo třeba ani zahušťovat.
Jen podotýkám, že kdo nemá rád dušenou mrkev, tak ať toto jídlo radši ani nezkouší. To ovšem není můj případ, takže hodnotím bodíkem. :-)

Miruš, to je moc hezké;-):yes:. Pečené maso vcelku je super:yes:. Posílám ti první bodík do druhé desítky. :-!:-)):yes::yes::yes:

Děkuju:-8;-).

krásné :yes:

Miri, pěkně se ti to povedlo. :yes:

Mirčo, to musí být dobroutka, vypadá to úžasně a k tomu nádherně nafocený postup:yes: co k tomu víc dodat, jen že jsi šikulka a tady máš 9.bodíka:yes::yes:

Moc hezke a hezky barevne maso. Mirecko, ty jsi vazne studna napadu;-). Uz pridavam bodik:yes:

Děkuji vám za pochvalu:-8 a budu ráda pokud vyzkoušíte;-).Já si maso připravuji klidně den předem a nechám ho přes noc v lednici na odležení-krásně jím prostoupí ta chuť mrkve a papriky:-p.Jinak je jídlo na přípravu dost jednoduché,takže se u toho stihne víc věcí;-).

:yes:;-)

Teda Mirčo,to je nádhera :-K to si zaslouží bodík,úplně jsem na to dostala chuť:-p:-p

:-O:-O Mirčo - kam na ty nápady chodíš? To je skvělý nápad a v tvém podání to vypadá naprosto úúúúúúžasně. :yes::yes::yes: ;-)

Teda Mirčo:yes::-) moc hezké a dobré:yes::yes:5.

Mirko, to je ale veselé masíko a jak se na něj pěkně kouká;-)máš to moc pěkně naaranžované-jen se srdce i ústa :-psmějou. Patří ti bodík a to oprávněně:yes:

Mirčo, ty jsi kouzelnice!:-O:yes::yes:

Mirčo, to je velká krása - recept i fotky a posílám bodík, :yes: chtěla jsem první, ale už mě někdo předběhl :-))

Tak tomu věřím, že chutnalo, vypadá to báječně:-p, fotky super :yes:, dávám k oblíbeným a letí bodík;-):yes:

Tématické fráze:
kýta na mrkvi, vepřová pečeně protýkaná, kýta s mrkví, vepřová kýta recepty pro začátečníky, protýkání masa, vepřová kýta recepty, protýkaná vepřová pečeně, vepřové s dušenou mrkví, vepřové maso s dušenou mrkví, vepřová kýta pečená v celku, vepřová kýta použití, vepřová kýta na paprice, vepřové maso protýkané, protýkaná hovězí pečeně, vepřová pečeně z kýty, pecena kyta s mrkvi, protýkaná pečeně, vepřová kýta mrkev, kýta v mrkvi, veprova kyta

Suroviny:
kýta vepřová, mrkev, paprika sušená sladká, sůl, pepř mletý, cibule, mouka hladká, vývar

Přidat fotografie receptu