Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Marokánky III - cukroví

Recept na marokánky je ve své podstatě velmi jednoduchý a můžete jej upravit podle své chuti a domácích zásob ořechů a sušeného nebo kandovaného ovoce. Můžete, ale není nutné, nakonec zdobit čokoládou.

Hodnocení receptu je 5,0 (43×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

marunda marunda

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 10 min

50 min (40 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 650 kJ /
2 067 kcal
Bílkoviny35,82 g
Tuky126,39 g
Vláknina12,92 g
Cholesterol 270 mg
Sodík 110 mg
Sůl0,25 g
Sacharidy190,21 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Troubu vyhřejeme na 180 °C.
Plechy vyložíme papírem na pečení. Krok 2: Mléko, cukr, máslo a mouku smícháme, dáme na plotýnku a povaříme asi minutu. Přidáme mandle pokrájené na větší kusy, kandované ovoce a odstavíme z ohně. Krok 3: Směs dáme do chladu vystydnout (nejlépe přes noc), aby bylo máslo ztuhlé. Lépe se pak tvarují. Krok 4: Na plech s pečicím papírem tvoříme malé hromádky, které vidličkou máčenou ve studené vodě, upravujeme na ploché placičky. Krok 5: Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 180 °C, až začnou okraje zlátnout, ale hlídáme, aby se nepřipálily. Studené z jedné strany mažeme čokoládou.

TIP: Jak uskladnit marokánky, aby vydržely co nejdéle vláčné a chutné

Zveřejněno 8. 11. 2009

Poznámka autorky marunda

Marokánky jsou stále vláčné, nejsou to jako ty z krámu - ty jsou tvrdé. Do hmoty můžete dát cokoli - veškeré ořechy, nemusí to být jen mandle. Dávala jsem i para ořechy, lískáče, co kdo má rád, ale bez slupek. Ovoce můžete dát také víc.

Jen je při pečení hlídejte, připalování jde rychle.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Marokánky III - cukroví

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VAQ9

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Marokánky III - cukroví

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VAQ9

Marie

Komentáře (58)

Kacenka999: nemáte zač :-)

marunda: moc děkuji ????

Kacenka999: zkuste 8-10minut, ale hlídat. Já letos pekla jiné, tak už nevím.

Prosím jak dlouho asi péct?

Martina Habartová:tak nedáš máslo ani mléko a kolik dáváš šlehačky? ten jeden kelímek, nebo krabičku

Martina Habartová 8. 12. 2014 14:43
..jsou opravdu vynikající:yes: jen já dávám místo mléka a másla šlehačku je to rychleší a řekla bych chutnější;-)

Alexiss:tak supr. Jsou fakt vynikající

Právě peču, z dvojité dávky. Recept podobný.
Tady jsem ale objevila skvělou fintu s "rozplacatěním" namočenou vidličkou. Že mě to dříve nikdy nenapadlo. :-8;-) +26:yes:

Jani, tak to jsem ráda, že chutná, já to také zkusím s méně másla, ale až za rok, letos už jsem je měla, než jsem daly holky komentáře. Já je mám upečené, ale nikdo to nechce a ani já nějak nemám chuť.
Ale zjistila jsem že když dám z chladu jakékoli cukroví na stůl doma na talíř, nebo podnos, tak je suchý a tvrdý a vůbec mi nechutná.
Pak jsem si nandala do práce do dozy s víčkem a po těch čtyřech hodinách v krabičce a v pokojové teplotě, to krásně změklo a zvlhlo. Moc dobré cukrovíčko. Mluvím o jakémkoli cukroví.
Tak letos jen cukroví v dóze a nikde jinde

Peti:-Ktyto marokánky od Tebe peču již druhým rokem, letos se po nich tak zaprášilo:-p, že jsem včera pekla ještě z 1 a 1/2 dávky a protože jsem si přečetla komentáře, zjistila jsem, že děvčata dala méně másla, zkusila jsem to taktéž, na 1 a 1/2 dávky jsem dala 150g másla a úplně to stačilo:yes: tímto děkuji Lucy:-K a Llilaa:-K, jsou skutečně výborné:yes:, měkké;-) a neodolatelné:-8.
Bodík jse dala již vloni, dnes tedy jen děkuji:-K:-K:-K

LLilaa: tak to mám radost, já už také příště zkusím málo másla.

Taky jsem dala jen 100g másla, opravdu stačí, jsou božské, dělala jsem poprvé a teď už budu dělat pořád;-) díky moc za recept, dávám bodík:yes::-K

tak si to doma hned upravím, díky:yes:

tak jsem ubrala na 100g másla a jsou pořád stejně výborné a nejsou mastnéé :-K

hm, to jsou mastné, ale když je recept, tak se podle toho řídím, ale mohla bych taky ubrat a snad se tomu nic nestane. Už je mám na letošek hotové, tak si budu pamatovat na příští rok

na balkone se chladi posledni varka...testo výborný ani okraje se nepripalujou tolik, ale na muj vkus dooost mastne musela jsem je nechat vyplakat ne ubrousku...takze masla asi uberu...a misto mliko jsem dala pulku a dolila smetanou...jinak dobréé :-*

Jaruš, tak to mám radost, já už mám dvě várky hotové, zatím ještě máme, jsou uložený na půdě, tak se tam nikomu nechce.

Krásný večer,poprvé peču marokánky:-8,tady je tolik receptíků ale zkusila jsem ty vaše:-).Marokánky jsou MOC výýýýýýborné:yes:,nestačila jsem ani spodek namočit do čokolády a už jsou fuč!:-D:-D.Dávám bodík:yes::yes::yes:

Simčo, to poznáš sama, až kraje začnou tmavnout, kdyby některé byly dřív, tak je vyndej a ty ostatní tam ještě nech dodělat. Pekla jsem je včera a vůbec nevím. Jen je hlídej, pak uvidíš

Prosím kolik tak zhruba minut se pečou?Děkuju

jo? To jsem ještě neslyšela, ale zkusit bych to mohla, za to nic nedám. Právě se na ně chystám, tak příští, nebo až ten další týden.

Já Je dělám ze šlehačky a jsou určitě lepší, vyzkoušejte to , místo 250ml mléka koupíte 1 šlehačku 250ml, jsou pak takové mooooc dobré :-))

Petrusa666: tak to mám radost. :-)

Petrusa666 15. 6. 2010 18:02
Ahojky,tyto marokánky jsou super:-*:-*A máte pravdu jsou dlouho vláčné,prostě super:-!:yes:www.toprecepty.cz

:-( Vůbec se mi nepovedly tvarové, celé se mi rozpadají, ale chuťově jsou výbornéééé. Nevím, co jsem udělala špatně ;-(

vyzkouším vypadají moc dobře:-):yes:

tak to mám radost Lucko. :-))

dneska jsem je pekla. vlastně před chvílí dopekla a už pět sežrala :-))) Jsou bombastické. Nemusím klasické kandované ovoce, dala jsem jenom sušené třešně, asi deset deka, možná ještě kapku víc a jenom mandle. Strouhla jsem tam pro vůni citrusů trochu citronové kůry...
Už nebudu hledat ani zkoušet jiný recept, dík moc. Voní po celém baráku:yes:

Lucko neboj, ztuhnou :-)

Lucko, určitě;-)

Dobrý den, po upečení je mám strašně mastné. Ztuhnou mi??

Já vždy když dělám marokánky, tak si vezmu vykrajovátka a do nich dám marokánkové těsto a dám je péct. Vypadají opravdu krásně.Máte pak různé tvary marokánků

autorka má stoprocentní pravdu jedná se o marokánky, tak nevím proč by tady měla psát něco jinýho... je to snad její cukroví, tak at si paní Hella přejmenovává svoje!!!:-//

jojo, už se těším.

Marundo, děkuji za brzkou odpověď.Zítra je peču a už se těším.Dám zprávu jak se povedly a chutnaly.

no já na ně letos chuť nemám, už mám 12 druhů a peču dál, nějak mě to strašně baví.Když chutnají, je to supr.:-)

Jo, dělala Marundo a ne jednou už 3x :-Da dovedu je "sežrat" úplně sama jak jsou vynikající:yes:a to je budu dělat ještě teď na svátky:-!
Marybar, opravdu je to tak jak píše Marunda, drž se receptu a budeš vidět tu mňamku;-)

ahoj, určitě se nejedná o překlep. Je tam opravdu 200g másla. Jak se dočteš, tak Bibinka je už dělala a dobrý. Určitě je zkus. Každý recept je něčím jiný, proto se to musí zkusit a uvidíš, že budou chutnat. Pak dej vědět, jak se povedly. Ale hlídej pečení, rády se připalují.

Vůbec poprvé se chystám upéct marokánky.Zaujal mne tento recept, v porovnáním s dalšími recepty je zde poměrně dost másla - 200 g.V receptech, které mám je např. jen 20 g, 80 g atd na 250 ml mléka nebo smetany.Prosím o informaci, zda se nejedná o překlep a zda množství másla je dobře.Děkuji za odpověď.

Ok, Marundo :-K prostě mi to přišlo, že jsi na Hellu zbytečně vyjela, v pohodě ;-)

Paní Jano, pokud Hella napsala změnit název,tak mně z toho nevyplývá, že je možné dopsat číslovku.

Hella tím jen myslela přidat třeba tu číslovku;-). Holky, nebuďte hned tak nervózní:-!:-!

nemyslela jsem to nijak zle Gábi,ale prostě ten název je jasnej. Nepříjde mi, že bych ho měla měnit. Já když něco hledám, tak zadám název, který znám a když jich je víc, tak jsem ráda, vyberu si takový, jaký chci a který mi vyhovuje. A nenapsala jsem to hrubě.

Marundo, Hella jen myslela ten název něčím charakterizovat, čím je jiný než jiné recepty zde uvedené, aby se to lépe vyhledávalo. Mohla ses vyjádřit slušnějí:-//

proč bych měnila název, když to jsou marokánky! Marokánky jsou prostě marokánky, a nemůžou to být třeba rohlíčky, to snad dá rozum. Ty taky píšeš, v nějakém receptu pomazánka z nivy - proč to nenazveš jinak? Asi proto, že tam je niva ne? Nic měnit nebudu. Když někdo hledá recept na marokánky, tak se mu jich aspoň ukáže víc a má z čeho vybírat. A nechápu proč pořád někdo kritizuje. Když se Ti to nelíbí, tak raději nic nepiš.:-(( Cením si každého názoru, ale některý jsou fakt praštěný.

Tématické fráze:
marokánky placičky ze smetany, marokánky recept, marokánky ze slehacky, vyborne marokánky, jak dlouho péct marokánky, marokanky, marokánky ze salka, jak dlouho se pečou marokánky, jak péct marokánky, ořechové marokánky, kdy péct marokánky, tvrdé marokánky, dobré marokánky, rychlé marokánky, marokánky se smetanou, cukroví marokánky, na kolik stupnů péct marokánky, marokánky recept se smetanou, na kolik se pečou marokánky, marokánky tvrdé

Suroviny:
mléko, cukr krupice, máslo, mouka hladká, mandle, ovoce kandované, čokoláda mléčná

Přidat fotografie receptu