Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Podkrkonošské kyselo

Pro život v horách je nutné mít hodně síly a vydatný jídelníček. I proto na pravé podkrkonošské kyselo potřebujete chlebový kvásek. Tato sytá polévka s houbami byla velmi oblíbená u našich předků a v sychravém počasí si ji jistě zamilujete i vy.

Hodnocení receptu je 4,9 (19×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MartinaB

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby namáčení kvásku

90 min (60 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby namáčení kvásku)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 480 kJ /
832 kcal
Bílkoviny44,98 g
Tuky67,67 g
Vláknina4,20 g
Cholesterol 1,32 g
Sodík 508 mg
Sůl1,05 g
Sacharidy9,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Chlebový kvásek namočíme přes noc do 100 ml vlažné vody. Krok 2: Houby dáme vařit s trochou kmínu do vody. Cibuli nakrájíme, osmažíme na sádle do zlatova, přidáme rozkvedlaná vejce a usmažíme do tuha, až jsou z nich menší kousky. Krok 3: Když jsou houby akorát, přilíváme pomalu za stálého máchání rozkvedlaný chlebový kvásek ve vodě, ve které byl namočený, nejlépe přes sítko. Krok 4: Polévka začne pomalu houstnout. Měla by být jemně krémová. Chviličku provaříme. Do hotové polévky vsypeme usmažená vajíčka, dochutíme solí a pepřem.

TIP: Tipy a triky, jak sušit houby

Zveřejněno 11. 12. 2009

Poznámka autorky MartinaB

Chlebový kvásek prodávají v některých pekárnách (mazlavé těstíčko). Množství kvásku vlitého do polévky je pokaždé jiné, podle toho, jak nám vzejde. I kvásek, který se tváří, že nevzešel, funguje.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Podkrkonošské kyselo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QnX9

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Podkrkonošské kyselo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QnX9

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (21)

Dnes z domácího kvásku. Máme moc rádi kyselo a už delší dobu jsem slibovala manželovi, že ho uvařím. Při dnešním rozjetí kvásku na chleba jsem ze zbytku uvařila kyselo. :yes::-) Já jsem přidala houby z mrazáku.

Veliká dobrota, děláme u nás stejně co se pamatuji, jen jestě přidáváme brambory

Dnes bylo k obědu a moc jsme si pochutnali :yes:

Tohle je super jídlo naše rodina ho miluje je to jako polevka a omáčka najednou zasytí fakt super

Hm, kyselo bez brambor? Jako obměna dobrý nápad :yes::-K.

jo a já ten kvásek namáčím v mléce:yes::yes::yes::yes:

Krakonoš 12. 12. 2009 15:32
Martino, pak je to jasný a děkuji za vysvětlení, protože se nedivím, že v této oblasti mají temhle recept prakticky totožný všichni:-!:yes::yes: (a samozřejmě to platí pro všechny staré recepty v jakýchkoli oblastech. Jen mě udivilo, že jsi použila úplně jiný název, protože babička tomu musela říkat kyselo ;-)a asi se ti vyhledavač nechtělo použít;-), jen nevím, proč tu máte totožné recepty, ale to už je na vás.Jinak :yes::yes:

Martino, nemusíš se omlouvat a dfíky za recept!!;-)

No jo,tak je to tedy asi kyselo,všichni mi to prosím odpustíte,že;-).Zmotala jsem to:-8 Já ten recept mám od babičky z Lomnice nad Popelkou.To jen pro neregistrovaného z Krkonoš, nic jsem neopsala, fakt to doma vaříme od nepaměti.

JSEM z KRKONOŠ,TAK PROTO TO VÍM NA STO PRO,KULAJDA je z JČ...SMETANOVÁ A KOPREM,TU VAŘÍM TAKÉ

KVÁSEK SE DÁ KOUPIT MÁME HO I V NAŠEM OBCHODĚ A NEBO I SUŠENÝ

TAK TOTO NENÍ KULAJDA ALE KYSELO!!!!!!!!!!:-))

Jak píše CATHLEN,já dělám kulajdu(teda aspoň jí tak doma říkáme)smetanovou s bramborem a koprem.A dávám do ní houby.

Krakonoš 11. 12. 2009 12:46
Autorka jen opsala a pozměnila slovosled u http://www.toprecepty.cz/recept/2993-kyselo/ - protože to je opravdu kyselo, které děláme v Krkonoších. S nějakou kulajdou bys nás tady na horách absolutně neuspěla. Netvrdím, že kulajda není dobrá,naopak, ale tohle je kyselo a má zpotvořený název. Od čeho máte vyhledavač podobných receptů? Navíc v tom recept, co jsem našel je i výroba kvásku, takže autorka si moc práce nedala :-((:no:

A nebo tento způsob. Dávám to do komentářů záměrně, aby to nemusel dooga a ostatní hledat jinde.
KVÁSEK Z CELOZRNNÉ ŽITNÉ MOUKY

Potřebujeme asi 500 g jemně mleté žitné mouky celozrnné, vodu a vysokou keramickou nádobu alespoň na 3 litry, misku pod džbán, dřevěnou vařečku a čistou utěrku.

1. den: Do nádoby dáme 200 g jemně mleté žitné mouky a 1/4 l vlažné vody. Zamícháme, přikryjeme a necháme stát při pokojové teplotě.

2. den: Přimícháme 100 g jemně mleté žitné mouky, přídáme 1/4 l vody, přikryjeme a znovu necháme stát.

3. den: Opět přimícháme 100 g jemně mleté žitné mouky a 1/8 l vody, přikryjeme utěrkou a necháme stát.

4. den: Přimícháme 100 g jemně mleté žitné mouky celozrnné a 1/8 l vody, přikryjeme a necháme stát 24 hodin při pokojové teplotě.

Po uplynutí čtyř dnů by měl mít kvásek již svou charakteristickou kyselou vůní, konzistenci měkkého těsta a o jeho kvalitě svědčí i to, že se kolem nádoby slétají octové mušky (Nádoba musí být opravdu vysoká, protože někdy kvásek pořádně vypění.)


KVÁSEK Z CHLEBOVÉHO TĚSTA S KOUSKEM DROŽDÍ

Rozpis: 200 g pšeničné nebo žitné mouky celozrnné nebo jejich směs, voda, 50 g droždí

Postup: Z mouky a vody uhněteme těsto podobné chlebovému. Utvoříme bochníček, na povrchu ho posypeme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme den, dva při pokojové teplotě. Je-li bochníček popraskaný, nastaly v něm již kvasné pochody: Pokud tomu tak není, promísíme znovu a necháme ještě den, dva odpočívat a pro lepší efekt můžeme k těstu přidat asi 5 g droždí, opět promísíme a těsto použijeme k výrobě chleba.
Bochníček rozpustíme ve vlažné vodě a kvásek použijeme k přípravě těsta. Těsto s takovým kváskem necháme kynout déle (asi 6 až 12 hodin).

Někteří zase říkají naší kulajdě kyselo, protože má nakyslou chuť. Je v tom zmatek:-O:-)

Dooga, zkusím poradit, viz. odkaz, ale nevím, co na to řeknou děvčata. Myslím si, že tento kvásek by do tvé oblíbené polévky šel. Sice je na výrobu chleba, ale ten se do polévky také dává. Tak to vyzkoušej a dej nám vědět. ;-):-p www.labuznik.com/recipe.php?ID=17805

No,jo, v Podkrkonoší se dělá kyselo, taky bych řekla, že to je ono;-) Kulajda snad vznikla na Jihočesku a co kraj, to se trochu odlišuje nějakou tou ingrediencí, ale kulajda je v jádru vždycky se smetanou a to je fakt. Za kyselo dávám boda, takové polévky jsou dobrý:yes:

kvásek si můžeš i udělat sám.

cathleen...urcite je to kyselo.....

:-?Martino, není to spíš kyselo? Kulajda je smetanová, třeba s koprem, houbami, bramborem....

:yes: Tak tu bych si dal okmžitě. Takový polívky můžu. Jen pekárna v nedohlednu a kvásek neumím.:-( Poradí někdo?
Ale přesto +1

Tématické fráze:
kyselo, kyselo z kvásku, kyselo recept, recept na kyselo, krkonošské kyselo s houbami, recept kyselo, kvásek na kyselo, chlebový kvásek na kyselo, polévka z kvásku, polevka z chleboveho kvasku, kyselo bez kvásku, těsto na kyselo, kyselo z chlebového kvásku, kvásek do kysela, podkrkonošké kyselo, recepty kyselo, chlebový kvásek, hoby naší doby recepty, kulajda z kvásku, podkrkonožské kyselo

Suroviny:
kvásek chlebový, voda, vejce, houby sušené, cibule, sádlo, kmín celý, sůl, pepř mletý, voda

Přidat fotografie receptu