Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šlehačkové cukroví

Výjimečně lahodné a jemné, až se doslova rozplývá na jazyku, takové je šlehačkové cukroví, které rychle zmizí z každého vánočního stolu. Recept patří mezi tradiční a nenáročné, s těstem se velmi dobře pracuje. Potřebujete k němu jen pár ingrediencí, chvilku času a minimum nádobí.

Hodnocení receptu je 4,9 (111×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cardanka

Snadný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 10 min

35 min (25 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 038 kJ /
4 072 kcal
Bílkoviny58,30 g
Tuky274,00 g
Vláknina13,50 g
Cholesterol 838 mg
Sodík 70 mg
Sůl0,20 g
Sacharidy336,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z mouky, másla a smetany zpracujeme těsto, jde to velmi dobře. Smetanu je vhodné vytáhnout z ledničky těsně před zpracováním těsta, aby byla chladná. Krok 2: Vyválíme plát 3–5 mm silný a vykrajujeme tvary. Těsto můžeme válet v potravinářské fólii, je to praktické a nemusíme zbytečně podsypávat těsto moukou. Krok 3: Pečeme v předehřáté troubě na 200–220 °C zhruba 8–10 minut. Krok 4: Ještě teplé cukroví obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

TIP: Víte, jak péct dva plechy najednou?

Zveřejněno 18. 12. 2009

Poznámka autorky cardanka

Tento recept mám od kamarádky již 12 let.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šlehačkové cukroví

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NL2D

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šlehačkové cukroví

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NL2D

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (110)

Cukroví jsem letos zkoušela poprvé. Dodržela jsem recept a jen jsem přidala cukr, protože máme rádi sladké. Vyloženě špatným bych cukroví nenazvala, kdyby mi bylo nabídnuto, neurazilo by mě, nicméně mě ani nijak nenadchlo a znovu dělat nebudu.

Tohle je moje nejoblíbenější. Frk frk a hotovo! Miluju jednoduché cukroví!:-*

Na Vánoce mělo opravdu úspěch. Jednoduché a výborné.
:yes:

Evikevik: moje dcera je doslova mlsná jako koza a ji k mému nadšeni chutnalo.
A ještě malý dotaz ... co myslíte tím lepším cukrovím? Nemám pocit, že bych pekla nějaké horší nebo podřadné. Naopak nic nešidím, spíš se snažím ještě vylepšit. Ikdyž abych pravdu řekla, z bezlepkové mouky je chutnější a hned křehoučké;-)

Evikevik:
V naší rodině věčný problém: málo sladké - sladké - přeslazené
To co je pro mou maličkost OK, tak paní casinové přijde jako přeslazené...
Vaše znechucení vám neberu, možná jde o nechutenství (že by corona 19?), ale pokuste se nezatracovat jednoduché jídlo a podívat se na ně z pohledu těch, kteří ještě dokážeme ocenit i relativně prostá jídla :-K

srettka: Mela jsem vse kvalitni, jak vy popisujete, vzdy pecu jen z masla a smetana byla ta nejlepsi, samozrejme i cukr s vanilkou. Asi jsem zvykla na lepsi cukrovi, nez vy. <3<3

srettka: A taky nechat odležet, ne?

Evikevik: je třeba zainvestovat do surovin .. kvalitní mouka, dobré máslo a dobrá smetana. A nenechat těsto bez chuti. Přidat cukr a vanilku třeba. Já dělala bezlepkovou verzi a je to výborné cukroví:-)

Evikevik:
...no , to ale není vinou receptu, že ;-)

Tak jsem vyzkousela taky tolik vychvalovany recept a muzu rici, ze jsem nic horsiho v zivote neupekla. Testo je uplne bez chuti a nepomohlo k tomu ani obalovani v cukru. Pokousela jsem se to zachranit cokoladou a ruznymi ozdoby, ale nejradeji bych ho vyhodila do kose. Jen je mi lito penez a casu, ktere jsem do toho vlozila. Jiz nikdy vice tohle cukrovi !!!!!!
:-//:-//

Včera jsem zkoušela, žádná z babiček ho nedělá tak jsem byla zvědavá, udělala jsem poloviční dávku a je super :yes:

ne.ver: repertoaru:-D spíše muziku nežli papu

Děkuji za inspiraci. Určitě ještě letos vyzkouším. :-):yes:

Skvělé, už jsem si zařadila do receptů co budu péct i příští rok. Jsou opravdu vynikající <3

Z tohoto těsta jsem pekla rohlíčky, plněné ořechovou nádivkou. Těsto klasicky rozdělit na části/podle velikosti rohlíčků/, vyválet kolečko, plnit a točit do středu. Potřít rozšlehaným vajíčkem. Jsou výborné.

:yes: vynikajici .... diky

Toto cukrovi jsem letos delala na Vanoce a hodlam jej zaradit do sveho repertoaru. Jednoduche a velice dobre. Diky!:yes:

Co takhle nahradit máslo herou Výsledný efekt by mohl být stejný.

Mám trochu jiný recept - 3 1/3 hrnky polo mouky, 1 hrnek tuk Iva rozpuštěný, šlehačka 33% a vanilkový cukr...peču 5 mim/180°C a základ je neotvírat během pečení troubu...poté hned obalit v moučkovém cukru...Naše nejoblíbenější cukroví...

juraj a máma 13. 12. 2017 19:16
pečeme po prvé připravili jsme si těsto a zítra máma udělá formičky moc moc se těšíme.doufáme že se po něm zapráší:-p:-8:-D:yes::-Q

Zrovna peču a cukroví je perfektní. Jen jsem udělala malou změnu - obaluji v moučkovém cukru se špetkou skořice a mletými ořechy a je to luxusní! <3

Dobrý den,
takove cukroví dělavala moje babička .Mohu ho upéci
a dát do mrazáku?Tak na tri neděle ,mame velkou oslavu a chtěla bych si něco
pripravit.Děkuji:-K

Právě jsme s dcerkou dodělaly těsto. Jelikož je mladší dcera alergická na pšenici, zkusily jsme zpracovat těsto z kokosové mouky. Tak uvidím, jaké bude. Děkuji za recept.

Lucie: mohu se zeptat jakdopadly s kokosovou moukou

škouším poprvé tak zkouška :-p

martina neprašova 2. 12. 2016 07:50
Dobry den.
Cukrovi znam od kamaradky a urcite letos vyzkousim podle Vas. Jen se zeptam, asi hloupe, ale jak presne to valite v te potravinarske folii? Nejak si to neumim predstavit aby se mi to cele nehrnulo :-p

Vynikající, první várka snědená během jediného dne :-D

Ahoj, chystám se je letos péct tak bych se chtěla zeptat jak dlouho by se mělo cukroví nechat odležet? Jestli se mám na to vrhnout už teď nebo třeba až týden před Vánoci..:-D Nikdy sem ho nedělala ani nejedla takže premiéra. :-8 Jinak :yes: letí!

Jana j : Děkuji :-K

Zobrazit starší odpověď

Zdravím, toto cukroví je jedno z mých nejoblibenějších. Děláme ho pravidelně už asi 5 let, od té doby co ho náhodou zkusila udělat moje máma. Nechápu, že někomu nechutná. Chápu, že lidé mají různé chutě, ale že by nechutnalo cukroví ani jednomu členovi rodiny a bylo tak nepoživatelné jak někteří popisují to je zvláštní. Vždy nám mizelo jako první. Jestli nebude problém někde mezi receptem a válem... ;-)

Dnes jsem udělal přesně podle receptu.....a chutnají:yes::yes:
Fotka je jen důkaz,že nekecám:-)):-)):-))

Irena Opavová 12. 12. 2015 17:07
Simča:tak z toho bych asi tedy já nedělala takovou vědu...proboha,je to jen cukroví..do breku mi je z naší ekonomiky,sociálních nejistot a zdravotnictví atd.atd.
Já naopak MOC děkuji za tento recept,skvělý,jednoduchý a hlavně MOC dobrý:-)

Koláčiky su super nemusite sa báť.Ale pozor ten kto nemá rád málo sladké tak nech to ani nerobí.Ja som ich robila mne chutnaju ani som ich necukrovala len som narobila rohlíčky a konce som namačala do čokolády je to lepšie.Dávam do všetkého pečenia maslo a je dobre ked testo odleží v chlade 2hodiny.Kto chce sladsie môže kludne pridať cukor alebo vanilkový cukor nič tým nepokazí alebo ked sa to upečie môže ich teoplé obaliť v praškovom cukre a potom ešte očokoládovať.Sú to všetko varianty ktoré sa daju urobiť.Ešte jedna vec ja som do cesta pridávala štvrť malej lyžičky kypriaceho prášku toho sa tiež nemusite báť a smotana môže byť aj 30%:-K

Říkala jsem si recept má kladná hodnocení, tak zkusím. Těsto jsem dělala dle receptu. :-(( :-(( :-(( Vyválela pod folií. :-S :-S :-S Upekla, ale nechutná mi to a ani nevím jestli to někomu chutnat bude :no: :no: :no: :no: za mě neeee až je mi z toho do breku ;-( ;-( ;-( ;-(

Toto těsto lze s úspěchem dělat i na slano. Já ho dělám v obou variantách už asi 10 let.

IVA, OMEGA, HERA - to je teda špatně vylepšený recept. Přečtěte si něco o ztužených tucích, co je to za fujtajbl. Rostlinný tuk není rostlinný olej.

Jitka Kuzdasová 13. 10. 2015 08:36
Místo másla dávám IVU a nebo OMEGU.Mouky půl kg.Osvědčené,okamžitě měkké a trvanlivé.Vezla jsem toho krabici i v létě na dovolenou a chutnalo všem.:yes:

Kolik presne ma byt te slehacky?:-S Dekuji za odpoved!

OLMA SMETANA KE ŠLEHÁNÍ 33 % 210 g

Madeta jihočeská smetana ke šlehání 33%
Hmotnost: 250 g

Nechava se odlezet? Nebo nemusi?

Marketa:Teď zrovna toto cukroví peču,těsto se nelepí, bylo za..je výborné chvilku hotové a šlehačky je 200g je výborné:-))

Muzete mi prosim napsat kolik je te slehacky? Neziji v CR a tak sezenu smetanu pravdepodobne v jinem baleni ;-) Dekuji

Toto cukrovi delam jiz nekolikatym rokem a vzdy je super (podobne jsou i podvodnice, vinove nebo take rusalcino cukrovi) vzdy do jakehokoli cukrovi pouzivam Heru misto masla, i do tohoto recetu , máslo pouzivam pouze pri vyrobe kremu :-)

Barunka: Hera není máslo, ale rostliny tuk. Takze, když se v receptu píše máslo, mysli autorka máslo.

Barunka:
V rcp stojí psáno:
"Zkoušela jsem různé varianty mouky i záměnu másla, ale není to ono, proto doporučuji držet se receptu a výsledek je zaručen."
...si to přeberte:-D

prosím, jaké máslo dát??? Heru či stolní máslo??? děkuji za odpověď.

...tak letos také vyzkouším,už teď po přečtených diskuzích se mi sbíhají sliny:-p:-p:-p

Natalinka: Tak trochu je to tvoje chyba, pokud jsi ho nikdy nedělala, mělas udělat jen ochutnávku. TeAď ho zkus rozdrtit a dochutit tím, co máte rádi a udělat nějaké kuličky, třeba s kokosem, čokoládou, prostě abys nemusela vyhazovat výborné suroviny.

Natalinka 8. 1. 2014 14:42
Holky bohužel:-(( já ho udělala kvanta,a ted mi tady stoji nikdo ho nechce jist nechutna nam,nevim co snim ted :no::no::no::no:

Jani :-K, letos jsem dělala šlehačkové cukroví poprvé a moc nám chutná :-). S těstem se dobře pracovalo. Dávám Ti +37 a fotečku :yes:;-).

Dělám ho už 5 rokem a je výborný :)

Dělala jsem letos poprvé, cukroví je výborné :yes:

Ahoj . Toto cukroví jsem ted dodělala je super!!!! Půl jsem balila ve skořici a půl jen v cukru. Dělala jsem malinké tvary a silnější jak špejle . Jak jsem je dala na plech tak zůstaly vůbec se nerozjely. Pekla jsem na papíře a v cukru jsem obalovala až zchladly. První jsem dávala horké do cukru a bylo to moc obalené. Chladné nejsou tak cukrové a sladké.:- Moc děkuji za recept budu dělat!!! Místo másla jsem dala Heru. Marcela

Dobrý den,s pečebím teprve začínám.Chtěla jsem se zeptat na blbou otázku pečete to na pečícím papíře nebo jak a musí tam být máslo,nebo může být i hera nebo stella?předem děkuji

Výborné cukroví, já obaluji v cukru se skořici a to je pak ještě lepší.

Marcela: já jsem letos dělal podobné, nejdřív se mě nezdála ta výška těsta,ale po prvním plechu jsem vše znovu rozválel na asi 4 mm,a ejhle, cukroví po upečení bylo vzhlednější a ani se tolik “nerozjíždělo“.No jo,co nadělat,myslel jsem,když bude slabší,že bude lepší,ale omyl;-) křehké je,ale neláme se.:yes: A je i dobré,jinak by mě na něj moje skoro 90 ti léta mamka v noci tajně nechodila!:-)):-)):-)):-))

Ahoj . Chci je dělat . Není moc křehké- neláme se? Tvary zůstanou nebo se rozjedou do šířky? Díky Marcela

Vyborne! Mam upecene 4 plechy a to jsem nedelala plnou davku ale jenom 75%

Jak dlouho pred vanoci ho mam delat? Potrebuje ulezet ci nikoliv???

Tak já sem tohle cukroví nikdy nedělala, poněvadž se mi moc nelíbí esteticky, ale letos jsem se do něj pustila a kdyby bylo všechno tak rychlé, tak těch druhů dělám taky tak 20, jako někteří nadšenci :-) Výborné těsto, bez problémů hotové, skvěle se válí, super recept :-)

Moc dobré ale těsto moc tuhééééé!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!§ :-((:-((:-((:-((:-((:-((:-((:-!:-!:-!:-!:-!;-(:-(:-S:-S:-S:-S:no::-//:-//

pěkné, ukládám, vyzkouším a bod posílám hned:-))):yes:

Pridavam se k vseobecne chvale,tohle cukrovi je opravdu vyborne a jednoduche....jen pridam perlicku...mame pas,krizence labradora...kdyz mu bylo asi 3/4 roku,tak mi sezral celou davku testa na tohle cukrovi.....takze nechutna jen nam,lidem....:-D

Výborné,s těstem se dobře pracovalo,určitě uložím do oblíbených.;-)

Veronika.Hrozna: moc díky

Misa:Tekutá !

Chystám se na nej zítra zadelat .. asi blba otázka, ale slehacka tekuta ne uslehana? Je to tak. Omlouvám se za hloupy dotaz. Díky

snad se nam povede ;-):-p:

Jednoduché a moc dobré ;-):yes::-)

dneska jsem je delala a jsou super,musim moc pochvalit,nejsou moc sladke a s testem se dobre pracuje:yes:

:yes::yes::yes: děláváme každý rok, přidávám fotku ;-):-K

už je to upečeno, je to vynikající a recept si vzal můj 7 - letý synovec a jde to upéct taky :-p
dělávala to moje maminka, ale recept jsem již v jejích sešitech nenašla...

Andrea B.: O něco níže píší v diskuzi 200 ml...což je fajn, zbytek vypiju :-p

Jestli se letos těším na nějaké cukroví, tak je to tohle...:yes:

Andrea B. 16. 12. 2012 18:20
Kolik ml by mela mit ta slehacka? Dekuji :-)

Opravdu skvělé.. těsto jako nadýchaný obláček, krásně se válí i bez folie, a výsledek je naprosto dokonalý. Obalovala jsem v cukru se skořicí a můžu se umlátit. Jdu na druhou várku, ať si pošmákne i zbytek rodiny. Bodíííík :yes:

Super recept,skoro se nelepí při válení,je toho hromada :yes:přidala jsem do těsta lžíci skořice a pak horké obalila v moučce se skořicí,moc dobré :-K

evulis: Ahoj, já nenechávala uležet, s těstem jsem pracovala rovnou a výsledek byl super!! Veliká dobrota! Držím plce, ať se taky zadaří :-)

Nevím, jak se mi to stalo, že jsem recepis na toto výborné a jednoduché cukroví ztratila, znám ho již dlouho,asi 20 let, tak teď když je internet,jsem si to zase připomněla, díky všem

Ahojky, chtěla jsem se jen zeptat, jestli je třeba aby se těsto nechalo uležet třeba na hoďku v lednici? Nebo s ním můžu rovnou pracovat? Díky moc za odpověď. :)

už to jde lépe jooooooooooooooooooooooooo:-))

:-Svůbec to nejde je to nanic

jednoduché,rýchle a výborné:-)

Tak jsem nakonec dělala z dvojité dávky -cca 8 plechů a super recept ,moc moc dobré do Vánoc asi nevydrží :yes:

Prosím kolik je z této dávky asi plechů?Jsme velká rodina ,tak nevím jestli rovnu neudělat z dvojnásobné dávky :-D moc díky a vypadá to fakt skvěle ;-)

Jednoduché, rychlé a naprosto výborné :yes: Cukroví je krásně nadýchané, jen se rozplívá :-p Posílám zasloužený bodík :-K

Měla jsem doma ještě pařížskou šlehačku, tak sem si říkala, že nebudu kupovat normální a zkusím to s tou pařížskou. Ježišinky to je luxusní, super recept, dobře se dělalo těsto a dlouho sem neviděla těsto, které se tak dobře válí (používám silikonový vál). Mňamka.:yes:

výborný, hnedka na poprvé se mi povedlo a moc chutná i manželovi :)
díky za recept

cardanka: Cukroví jsem zkoušela poprvé a byla jsem už nadšená při zpracování těsta.Překvapilo mě jak bylo heboučké - jako peřinka.
Nechala jsem ho pořádně vypracovat mixérem a to byla pak radost s těstem pracovat.
Děkuji za tip vyválet těsto přes fólii,
taková drobnost a jak to usnadní práci :yes: .
Udělala jsem si dvě verze v obalování, do jedné jsem dala navíc skořici. Taky výborné.

Díky, díky! :-)

corners (neregistrovaný/á) :-K ... šlehačkové peču jako jedno z posledních - těsně před nepečenými druhy, doma všem chutná, a tak věru moc dlouho nevydrží;-)

petra (neregistrovaný/á) :-K ... ano pokud budeš nebo budete dělat z 1/2 dávky pak i polovic šlehačky a másla;-)

JitkaR:-K děkuji, jsem ráda, že chutná neb to je ta největší odměna;-), přeji též krásné vánoce:-K

Cukroví jsem dnes upekla a je moc dobré :-p všem doma moc chutná
díky za super rychlí receptík a přeji krásné vánoce:-K:-) posílám bodíky:yes:

450g mouky?toho cukrovi je asi hodne ze?kdyz bych delala z polovicni davky tak i pulku slehacky nebo?poradite nekdo?:-O

Já to dělám jako dia,no i :-))když je tam dost tuku

Katali:Chtěla jsem se zeptat, jak dlouho toto cukroví vydrží? Je tam šlehačka...nekazí se to brzo? Ráda bych ho vyzkoušela. Děkuji za odpověď:-)

jeden s mých nejoblíbenějších receptů na vánoční cukroví, už se těším jak to letos opět upeču :-) a k té šlehačce je úplně jedno jestli dáte šlehačku, nebo smetanu na šlehání tam je důležité aby měla co nejvíc tuku ;-)

Leni, šlehačka je tu balená po 215g...to je 200ml, nedávno jsem to kvůli něčemu odměřovala, tak jsem chytrá ;-)

Jani prosím kolik té šlehačky?

Super receptík:yes::yes::yes::yes:,zítra zkusím a dám vědět;-),posílám bodík:-K

pusinko :-), jak kdo...někdo ještě horké, já až studené..pokud obaluješ teplé, tak unikající pára nabalí na cukroví více cukru - studené se jen tak popráší...každý to má rád jinak ;-)

pusinka20 23. 11. 2010 23:40
obalujeme teplé nebo yvchladlé v cukru? dekuji

Jani, já myslela smetana ke šlehání - modrá, ale je tu napsáno šlehačka, tak jsem si myslela, že to bude jiné, vím, že je ještě jedna smetana a ta je na vaření - žlutá. Zkusila jsem z modré a dobré

mám za sebou i tohle oblíbené cukroví, dělám přesně jako tento recept, tak jen přidávám bod a fotečku :yes:
jediný rozdíl vlastně je - neobaluji horké, ale studené, pára z horkého cukroví nalepí více cukru, což já nemusím...takže počkám, až schladne a pak jen lehce prohodím cukrem a pořádně vytřesu, aby zbylo co nejméně ;-)

ahoj Jani, tak jsem už upekla a jsou dobré, nejsou tak měkké, možná potřebuju rozležet. Jinak s těstem se pracovalo krásně :yes: ještě přidám foto, jestli neva

Je to totéž, jen šlehačka bývá i víceprocentní. Z klasické smetany na vaření nic neušleháš;-)

já jsem myslela,že šlehačka a smetana ke šlehání je jedno a to samé:-Onebo se pletu:-?;-):-D

musí to být šlehačka, nebo to může být i smetana ke šlehání 31% díky

recept jednoduchý, určitě zkusím. Já mám recept kynutý pod vodou. A je tam droždí. Ale tohle se mi zdá lepší. Vyzkouším a pak písnu.:yes:

Výborné cukroví,já ho můžu i bez cukru:yes::yes:

výborné, včera jsem ho dělala a mohu jen doporučit;-):yes:

Tak jdu na to :-) tohle cukroví miluju a vůbec nevim z jakého důvodu sem ho nikdy nedelala :-O nu je čas to změnit ;-)

Tématické fráze:
šlehačkové vánoční cukroví, vánoční cukroví ze šlehačky, vánoční cukroví šlehačkové, cukrovi, jednoduché vánoční cukroví, vánoční šlehačkové cukroví, jednoduché cukroví, slehackove vanocni cukrovi recept, šlehačkové těsto, cukrovi recepty, šlehačkové, smetanové cukroví, vánoční cukroví jednoduche, smetanové vánoční cukroví, recepty cukroví, šlahačkové cukroví, slehackovecukrovi, rychlé cukroví, jednoduché a rychlé cukroví, rychle jednoduche cukrovi

Suroviny:
mouka hladká, máslo, smetana ke šlehání, cukr moučkový, cukr vanilkový

Přidat fotografie receptu