Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sofrito

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Drobek Drobek

Snadný

Doba přípravy 15 min Doba přípravy: 15 min

15 min (15 min příprava)

Suroviny

Porce: moc

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 581 kJ /
617 kcal
Bílkoviny12,83 g
Tuky22,87 g
Vláknina50,20 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 71 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy79,54 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vrazíme do mixeru a učiníme z toho pastu. Protože je toho hodně, a protože použití je opravdu všestranné, uděláme co dělají jiní, udělat v tvořítku ledu kostičky, dát zmrznout a v mrazáku v pytlíku skladovat. Krok 2: Ale ten mrazák není zas tak kritický, v obchodech s orientálními potravinami to vídám v kelímcích v normální lednici. A to mi říká, že sofrito používá snad celý svět, jen česká kuchyně ne.

Zveřejněno 23. 12. 2009

Poznámka autora Drobek

Sofrito, v italské kuchyni soffrito, se používá v italské, řecké, ale i karibské a kubánské kuchyni. I Francouzská kuchyně to zná jmenuje se, vznešeně, jak jinak Miraphoix. V Itálii je to první krok při vaření rizota, omáček na špagety a ragů, polévek a vlastně skoro všude, kam patří zelenina. Základní jihoitalský recept je z olivového oleje, cibule, česneku. V severní Itálii je to hlavně cibule, řapíkatý celer a karotka, tomu všemu říkají také Trinity, podle Boží trojice, ostatně v kreolské kuchyni také. Na Kubě je základní ingredience cibule, česnek, rajčata a papriky pálivé zcela podle vás. Je to prostě základ vaření, jako v české kuchyni začínáme cibulí, tak tady je toho víc. Protože je to přídavek do vaření a taková kategorie tu není, dal jsem to do této kategorie.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sofrito

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wVlM

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sofrito

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wVlM

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (7)

Drobku Tvoje Sofrito je určitě to správné dochucení některých jídel.:yes::yes::yes:. Vyzkouším a posílám bodík;-);-).

sofrito,moc mne to zaujalo to vypadá moc dobře, vyzkouším udělám
:yes:+1;-)

Užasné

:-8 Přiznávám, že pesto nepoužívám, protože používám tohle. My se vůbec, pokud to ještě jde, vyhýbáme používání těch průmyslově připravených věcí. Takže, možná to je, možná ne. Opravdu nevím. Ale konečně, proč ne? Je to možné, Soffrit je tolik druhů, klidně to může být jeden z nich.;-)
Jak jsem sledoval Portugalské a Kreolské vaření, tam začínají osmahnutím cibule, celerové nati a karotky, teda Trinity. Vše najednou, jako my jen tu cibuli. Jinde se přidává už do témeř hotového, takže, kdo zkusí pesto a přidá komentář?:-*

drobek....dakujem dakujem dakujem....a btw...ani slovenska nie;-(
damy davam vam do velkej pozornosti...vydrzi to v chladnicke aj...no ja to tam mam urcite uz mesiac a nic tomu nie je....a pouzivam to fatk ako ochutene zdrave zahustovadlo, vsade kde dusim maso s nejakou zeleninkou, do gulasou a tak podobne.....fakt o nema chybu.
v tej poznamke co si pisal o pouzivani v taliansku...no a nie je to vlastne pesto;-)

:-p Jojo, ono to přesně jalapeňo být nemusí, prostě jakákoli pálivá paprička. Podívej se do mé kuchařky na drobek.eml.cc do "Úvod do paprikologie".;-)

JJ, takže takový dochucující kořenící přípravek, určitě zdravější nrž různé vegety, podrafky, bujony... vypadá to výborně. Ještě se mrknu na chytré stránky na ty jalapeňo papričky, co to přesně je. Jinak zelený koriandr mám v mrazáku, takže mám vlastně všechno :-p:yes::yes:
A i popis, co s tím je :yes::yes:
Jupíí už jsem papričky našla, takže tady:http://papricka-jalapeo.navajo.cz/ :yes::-K

Tématické fráze:
tvořič ledu, recept na gulášou polévku, celerové pesto, recke sofrito, sorfito, sofritto, vepřové sorfito, italské sofrito, kreolská kuchyně recepty, jidlo do mrazaku, soffrito, pasta sofrito, kuřecí sofrito, kubánská kuchyně, kubánské jídlo, recepty na kubansky jidlo, kubánské jídla, tvořič ledu do mrazáku, jak udělat pastu z jalapeňos, co je sufrito

Suroviny:
olej olivový, cibule, paprika, paprička jalapeňos, česnek, koriandr, protlak rajčatový, sůl, pepř, šťáva limetková

Přidat fotografie receptu